Мостарци одушевили малишане у Источном Сарајеву

01.10.2020. 08:46
0
ИЗВОР: СРНА

Глумци Позоришта лутака Мостар извели су у такмичарском дијелу програма 21. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта "Лут фест" у Источном Сарајеву експерименталну представу "О њежности", коју је режирала Инес Пашић.

- Представа `О њежности` сплет је сцена из живота виђених из угла који нема амбицију да доноси судове ни о коме и ни о чему. То су свакодневне ситуације пуне малих и великих сукоба и противрјечности хумористичне и поетске природе - рекла је након синоћње представе извршни продуцент Фестивала Александра Митрић Штифанић.

Сви ти моменти, истиче она, иако различити, имају нешто заједничко, јер је њежност начин комуникације који нам изоштрава слух и оплемењује наше поступке и ријечи.

Према њеним ријечима, то је моћ њежности која преображава трагикомичне ситуације у катарзично театарско и људско искуство.

- Открити моћ њежности и сву њену духовну снагу, посебно је искуство које мијења свијет мијењајући схватање о њему. Преточити ту идеју у сценску игру је изазов који представа `О њежности` жели истраживати и подијелити са публиком - навела је Штифанићева.

Јуче је одржан и Зум онлајн мастер клас "Луткарство у вријеме ковида", који су водили познати режисери и професори луткарства из Бугарске Боњо Лунгов и Константнин Каракостов.

У пригодној видео-поруци они су исказали велико поштовање и подршку организаторима "Лут феста", истичући да је то велики и јединствен подухват, који у вријеме епидемије вируса корона тражи изузетну храброст, енергију, стрпљење и креативност.

Бугарски аутори су нагласили да се чак ни много веће државе и позоришне куће и институције не усуђују се на организацију фестивала у ово кризно вријеме, због чега директор Фестивала Витомир Митрић и његови сарадници заслужују најискреније честитке и похвале за свој труд и прегалаштво.

Ова два чувена бугарска аутора, који су раније били и чланови стручног жирија "Лут феста", приказали су и неколико видео-радова својих студената са луткарске академије у Софији, који су своје луткарске представе /етиде/ креирали у својим домовима у вријеме изолације због ковида 19.

У такмичарском дијелу програма вечерас у 18.00 часова биће одржана представа "Црвенкапица и вук" у извођењу Дечјег позоришта Суботица, а у пратећем програму за данас је планирана промоција књиге "Шта су лутке", аутора Евите Бојковац, као и "Луткарски пикник под маскама" у амфитетару "Бели вук" на Тврдимићима.

Свечано затварање фестивала и додјела награда предвиђена је сутра, након извођења луткарске представе "Куку, Тодоре", коју изводи Дечије позориште Суботица.

Представа почиње у 11.00, а церемонија затварања фестивала у 12.00 часова, у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Ова представа у поподневним часовима, од 16.00 до 17.00 часова биће одиграна и у Зворнику.

Коментари 0
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    11h 51m
    0
  • Крађа у Палама
    10h 9m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    6h 36m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    9h 24m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    6h 24m
    3