Mostarci oduševili mališane u Istočnom Sarajevu

01.10.2020. 08:46
0
IZVOR: SRNA

Glumci Pozorišta lutaka Mostar izveli su u takmičarskom dijelu programa 21. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta "Lut fest" u Istočnom Sarajevu eksperimentalnu predstavu "O nježnosti", koju je režirala Ines Pašić.

- Predstava `O nježnosti` splet je scena iz života viđenih iz ugla koji nema ambiciju da donosi sudove ni o kome i ni o čemu. To su svakodnevne situacije pune malih i velikih sukoba i protivrječnosti humoristične i poetske prirode - rekla je nakon sinoćnje predstave izvršni producent Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić.

Svi ti momenti, ističe ona, iako različiti, imaju nešto zajedničko, jer je nježnost način komunikacije koji nam izoštrava sluh i oplemenjuje naše postupke i riječi.

Prema njenim riječima, to je moć nježnosti koja preobražava tragikomične situacije u katarzično teatarsko i ljudsko iskustvo.

- Otkriti moć nježnosti i svu njenu duhovnu snagu, posebno je iskustvo koje mijenja svijet mijenjajući shvatanje o njemu. Pretočiti tu ideju u scensku igru je izazov koji predstava `O nježnosti` želi istraživati i podijeliti sa publikom - navela je Štifanićeva.

Juče je održan i Zum onlajn master klas "Lutkarstvo u vrijeme kovida", koji su vodili poznati režiseri i profesori lutkarstva iz Bugarske Bonjo Lungov i Konstantnin Karakostov.

U prigodnoj video-poruci oni su iskazali veliko poštovanje i podršku organizatorima "Lut festa", ističući da je to veliki i jedinstven poduhvat, koji u vrijeme epidemije virusa korona traži izuzetnu hrabrost, energiju, strpljenje i kreativnost.

Bugarski autori su naglasili da se čak ni mnogo veće države i pozorišne kuće i institucije ne usuđuju se na organizaciju festivala u ovo krizno vrijeme, zbog čega direktor Festivala Vitomir Mitrić i njegovi saradnici zaslužuju najiskrenije čestitke i pohvale za svoj trud i pregalaštvo.

Ova dva čuvena bugarska autora, koji su ranije bili i članovi stručnog žirija "Lut festa", prikazali su i nekoliko video-radova svojih studenata sa lutkarske akademije u Sofiji, koji su svoje lutkarske predstave /etide/ kreirali u svojim domovima u vrijeme izolacije zbog kovida 19.

U takmičarskom dijelu programa večeras u 18.00 časova biće održana predstava "Crvenkapica i vuk" u izvođenju Dečjeg pozorišta Subotica, a u pratećem programu za danas je planirana promocija knjige "Šta su lutke", autora Evite Bojkovac, kao i "Lutkarski piknik pod maskama" u amfitetaru "Beli vuk" na Tvrdimićima.

Svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada predviđena je sutra, nakon izvođenja lutkarske predstave "Kuku, Todore", koju izvodi Dečije pozorište Subotica.

Predstava počinje u 11.00, a ceremonija zatvaranja festivala u 12.00 časova, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Ova predstava u popodnevnim časovima, od 16.00 do 17.00 časova biće odigrana i u Zvorniku.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    3h 16m
    6
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    2h 12m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    20h 57m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    17h 56m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    19h 8m
    0