Може ли Драшко Милиновић бити директор РАК-а?

20.01.2020. 22:06
0
ИЗВОР: istinito.com

Супруга Драшка Милиновића, Жељка Милиновић (ex Драгичевић), запосленик је компаније Мтел и то на позицији шефа службе за односе с јавношћу, што Милиновића директно доводи у сукоб интереса и елиминише као кандидата за генералног директора РАК-а.

На основу одлуке Вијећа/Савјета Регулаторне агенције за комуникације (РАК) од 20. новембра прошле године, расписан је Јавни конкурс за избор генералног директора РАК-а. Рок од 30. дана за пријаву кандидата истекао је данас.

Да би конкурисао за избор генералног директора РАК-а, Драшко Милиновић је крајем децембра 2019. поднио оставку на мјесто генералног директора Радио – телевизије Републике Српске (РТРС). Међутим, тиме је испунио само дио строгих услова, прописаних Законом о комуникацијама и Етичким кодексом РАК-а да би уопште могао да конкурише за челну позицију у РАК-у.

Наиме, према одредбама Етичког кодекса РАК-а, у члану 11. (Заштита јавног интереса), прописано је да чланови Вијећа, генерални директор и запосленици РАК-a, у вршењу својих дужности и радних обавеза, “не смију дозволити да њихов приватни инетрес дође у сукоб са јавним интересом”.

Слика

У ставу 4. Члана 11. Кодекса стриктно је наведено да се сукобом интереса сматра ситуација у којој чланови Вијећа или генерални директор РАК-a имају неког у свом домаћинству ко је “власник, дионичар или члан одбора или надзорних одбора или других релевантних управних тијела, директор или предсједник или руководно лице било којег корисника дозволе или предузећа које сарађује са било којим корисником дозволе”.

Такође, Члан 22. Етичког кодекса РАК-a, који се односи на “Недозвољене активности чланова Вијећа и генералног директора”, забрањује у ставу д) генералном директору да има блиског сродника у чланству “управног или надзорног одбора, скупштине управе или менаџмента, односно да буду у својству било које овлаштене особе у привредним друштвима које регулише Агенција”.

Будући да је супруга Драшка Милиновића, Жељка Милиновић (еx Драгичевић), запосленик компаније Мтел и то на позицији шефа службе за односе с јавношћу, што Милиновића директно доводи у сукоб интереса и елиминише као кандидата за генералног директора РАК-a, јер ова агенција надзире рад телеком оператера и издаје законом прописане дозволе.

Слика

Етички кодекс РАК-a у Члану 12. (Спречавање сукоба интереса) строго обавезује чланове Вијећа РАК-a “да воде рачуна о стварном или могућем сукобу интереса и да предузму све законом предвиђене мјере ради избјегавања сукоба интереса”.

 Непридржавање ових одредаба повлачи директну одговорност чланова Вијећа РАК-a, у чијој надлежности је избор генералног директора Агенције. Према Члану 42. Закона о комуникацијама, кршење одредаба Етичког кодекса RAKa аутоматски повлачи смјену члана Вијећа.

Након формирања новог сазива Савјета министара БиХ, у медијима се појавила информација да мандат актуелном директору РАК-a Предрагу Ковачу, неће бити продужен, јер је та позиција резервисана за кандидата СНСД-а. Као особу виђену на тој позицији навели су “Додиковог пропагандисту” Драшка Милиновића!

Ковача, који је био кадар СДС-а, Савјет министара БиХ именовао је за генералног директора 26. априла 2016. године, након што је на тој функцији једно вријеме био вршилац дужности.

Актуелни чланови Вијећа РАК-a су Пламенко Чустовић (предсједавајући), проф.др. Зоран Томић, Милош Шолаја, Љубо Божовић, Фарук Борић и Нино Ћорић. Генералног директора РАК-a бира Вијеће Агенције, а потврђује Савјет министара БиХ.

Слика

Уколико би се под политичким притиском и нагодбом коалиционих партнера на нивоу БиХ и догодило да Милиновић неким чудом буде изабран за генералног директора РАК-a, био би то скандал без преседана. 

Осим што је на функцију генералног директора РТРС у марту изборне 2014. године дошао директно из кабинета тадашње премијерке РС Жељке Цвијановић, било би незабиљежено да за првог човјека Регулаторне агенције буде постављен доскорашњи директор Јавног РТВ сервиса којем је RAK изрекао више казни због непоштовања Закона о РТРС и кршења етичких стандарда. 

Подсјећања ради, Регулаторна агенција за комуникације крајем прошле године казнила је Радио-телевизију Републике Српске казном од 16 хиљада марака, због непрофесионалног извјештавања о групи Правда за Давида у Дневнику од 5 октобра. 2018. године.

 У фебруару 2018. године РАК је РТРС-у изрекао казну од 28.000 КМ због кршења Кодекса о аудио-визуелним медијским услугама и медијским услугама радија.

Коментари 0
Повезане вијести
Кажњен директор РАК-а, покренут поступак против министра Хуртића Кажњен директор РАК-а, покренут поступак против министра Хуртића
Александра је побиједила рак са метастазама на седам органа Александра је побиједила рак са метастазама на седам органа
Американци развијају ефикасну таблету против рака Американци развијају ефикасну таблету против рака
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    30m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 26m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    18h 11m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    15h 10m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    16h 22m
    0