М:тел и Плави телефон – партнерство у служби дјетета

12.11.2020. 11:28
0
ИЗВОР: Катера

Број 0800 50305 телефонска је линија за пружање савјета и подршке дјеци и младима у тешким и кризним ситуацијама, а посебно у случајевима насиља и експлоатације.

Плави телефон је дио свјетске мреже линија за помоћ дјеци, а ову услугу је у БиХ покренуло и реализује Удружење „Нова генерација“, између осталог и уз помоћ компаније м:тел као партнера.

Ова линија покренута је 2013. године, а услуга је, захваљујући управо м:тел-у, бесплатна за све позиве из цијеле Босне и Херцеговине, без  обзира на мрежу из које дјеца позивају. Линија је отворена за све проблеме дјеце за које им је потребна подршка и савјет, а сви разговори су анонимни и повјерљиви.

Саша Рисојевић, директор Удружења „Нова генерација“ нагласио је да је Плави телефон до сада примио више од 20.000 позива, а да савјетодавни разговори који се воде са дјецом најчешће покривају теме: вршњачких односа, породичних односа, менталног здравља, те насиља и злостављања.

- Важно је напоменути да је путем Плавог телефона пријављено више од 100 сумњи на насиље над дјецом - каже Рисојевић те додаје да су теме које су предмет разговора с дјецом која позивају овај телефон, најчешће конфликти, вршњачко насиље, али и сексуално–репродуктивно здравље.

- Плави телефон, дакле, поред савјетодавне улоге има и едукативну, будући да га дјеца позивају управо у вези са темама о којима нису слободни да говоре са другима. Поред наведеног, позивају нас дјеца којима је потребна подршка да се носе са тренутним ситуацијама у којима се налазе и трпе разна непријатна осјећања. Ту се најчешће ради о дјеци која трпе насиље, вријеђања и омаловажавања, те дјеца из породица која пролазе процес развода -  наглашава Рисојевић.

Он наглашава и то да Плави телефон има веома добру сарадњу са центрима за социјални рад, полицијским управама као и омбудсманима за дјецу у цијелој БиХ: Када запримимо пријаву сумње на насиље, она се просљеђује наведеним институцијама, те увијек захтијевамо да добијемо повратну информацију о предузетим активностима, како бисмо и позиваоца могли информисати о даљим корацима, уколико нас поново назове. До данас је на овај начин пријављено више од 100 случајева сумњи на насиље над дјецом.

Управо због све већих потреба за особама који примају позиве, Плави телефон је у сталној потрази за новим волонтерима. Волонтери Плавог телефона су најчешће студенти психологије, социјалног рада, педагогије и других хуманистичких наука. Међутим, факултет који особа похађа или је завршила, није од пресудног значаја уколико неко жели да се придружи овом хуманом пројекту. „Разлог за то је што сви пријављени пролазе интензивну обуку у трајању од више од два мјесеца и она обухвата све вјештине и знања која су неопходна да би неко био способан да уђе у улогу савјетника на Плавом телефону. Поред тога, нови волонтери, прије него што започну са јављањем, имају подршку старијих савјетника и ментора те вјежбају позиве кроз различите симулације и ситуације - објашњава Рисовић.

Плави телефон је тренутно доступан радним данима од 9.00 до 17.00. Међутим, на годишњем нивоу, по ријечима директора Удружења, биљежи се скоро 1.000 позива ван радног времена, те је уз помоћ компаније м:тел успостављена аутоматска секретарица која дјецу обавјештава о радном времену линије, када дијете позове изван радног времена. По ријечима Рисојевића, дугорочни стратешки циљ Плавог телефона је да постане доступан 24/7.

Међутим, прије тога важно је да се отворе нови канали комуникације са дјецом.

- Прије свега мислимо на цхат савјетовање, јер подаци говоре да све више дјеце проводи вријеме на интернету, као и да је дописивање један од доминантних начина комуникације са вршњацима. Ово је посебно било видљиво током пандемије. Стога, како бисмо били више доступни дјеци и пружили заштиту у онлине простору, Плави телефон ће радити на покретању овакве услуге. Након тога, наш план је да заједно са представницима институција нађемо системска рјешења, помоћу којих ће Плави телефон постати доступан нон-стоп - наглашава он.

Од мјесеца марта ове године, Плави телефон стављен је и у службу свих оних који због појаве пандемије вируса корона осјећају страх или узнемиреност или тешко подносе боравак у изолацији, што значи да је ова линија отворена и за одрасле који требају савјет психолога како би пребродили тешке тренутке.

- Подршка компаније м:тел је веома важна за Плави телефон. Захваљујући тој подршци Плави телефон је бесплатан за све позиваоце у Босни и Херцеговини. Поред тога, захаљујући м:тел-у ми смо у могућности да организујемо разне промотивне кампање, којима настојимо дјеци приближити Плави телефон, а како бисмо добили њихово повјерење да нам се обрате за подршку када им је то потребно - наглашава Саша Рисојевић.

Плави телефон, анонимно и повјерљиво можете позвати путем броја 080 05 03 05 сваким радним даном од 9 до 17 часова. Такође, дјеца се могу обратити и имејл-ом, такође анонимно, тако што ће направити налог путем интернет странице www.plavitelefon.ba.

Коментари 0
Повезане вијести
iPhone 13, iPhone 14 и 14 Plus по сниженим цијенама у м:тел понуди iPhone 13, iPhone 14 и 14 Plus по сниженим цијенама у м:тел понуди
М:стипендије, корак ка запослењу М:стипендије, корак ка запослењу
Услуга „Рачун на мејл“ доноси поклон од 5 GB мобилног нета Услуга „Рачун на мејл“ доноси поклон од 5 GB мобилног нета
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода на путу према Јахорини (ФОТО)
  23h 39m
  1
 • Кафане моје младости – Кафе „Багрем“ и бар „Код Мише Ћеле“
  18h 17m
  5
 • Рогатичанин ухапшен због наношења тешких тјелесних повреда
  3h 1m
  0
 • У Турској три града сравњена са земљом (ВИДЕО)
  4h 19m
  0
 • Огласили се из Електропреноса БиХ: Дјелимични распад електро-енергетског система, узрок се утврђује
  1h 30m
  1