М:тел на највишем степену ликвидности од оснивања

21.05.2024. 14:29
0
ИЗВОР: katera.news

Према независној анализи групе економских експерата који прате тржиште телекомуникација у Европи, компанија м:тел на крају првог квартала 2024. године достигла је највиши степен ликвидности од свог оснивања. Текући рацио ликвидности м:тел-а је 0,86, што је једнако степену ликвидности Телекома Аустрија. Уз то, ова компанија је први квартал завршила са 17% већом добити у односу на исти период прошле године, што економски стручњаци оцијењују као резултат историјских одлука менаџмента компаније о политици исплате дивиденде и продаји антенских стубова.

Ликвидност м:тел-а изнад просјека телекомуникационе дјелатности

Усљед великих инвестиција и вишегодишње политике исплате цијеле нето добити акционарима, м:тел је годинама пословао са релативно ниском ликвидношћу мјерено односом између обртних средстава и краткорочних обавеза. Тако је, према финансијском извјештају за 2022. годину, м:тел обртним средствима покривао само једну трећину својих краткорочних обавеза.

Крај 2023. године довео је однос обртних средстава и краткорочних обавеза готово један напрема један. На крају првог квартала 2024. године, текући рацио ликвидности м:тел-а је 0,86, што је једнако степену ликвидности Телекома Аустрија. Иначе, просјек за телекомуникациону дјелатност јесте да на 100 јединица краткорочних обавеза долази 81 јединица обртних средства, што је просјечан рацио од 0,81.

Готовина у обртној имовини м:тел-а на готово 50%

Финансијски извјештај с краја првог квартала ове године показује да се, први пут у финансијској историји м:тел-а, готовина у обртној имовини попела до нивоа од скоро 50%. Компанија м:тел до сада није биљежила већи ниво ликвидности, а који је настао наплатом једног дијела потраживања по основу продаје антенских стубова.

Поређења ради, м:тел је на крају 2022. и 2023. године на рачунима код банака и у својим благајнама имао око 20 милиона КМ, док је са 31. мартом ове године власник 134,4 милиона КМ готовине.

Добит м:тел у првом кварталу већа за 17

Међу позитивним показатељима пословања м:тел-а видљиво је и да су обавезе у прва три мјесеца ове године, у однос на крај прошле године, мање за 131 милион КМ или за 30%, а да је добит већа за 17%.

Према подацима ММФ-а, инфлација у БиХ у 2024. године ће бити 3%, што доводи до закључка да би реалан раст нето добити м:тел-а могао бити око 14%. У поређењу са очекиваним растом бх. економије, мјерено са реалним БДП-ом од око 2,5%, сасвим је сигурно да ће овакав раст м:тел-а донијети одличну зараду и његовим акционарима.

Коментари 0
Повезане вијести
Пред читаоцима нови број "м:агазина" Пред читаоцима нови број "м:агазина"
Триван: Здравије друштво нам је важније од профита Триван: Здравије друштво нам је важније од профита
Уживај у љету са телефоном из нове м:тел понуде Уживај у љету са телефоном из нове м:тел понуде
Најчитаније
 • Стабилизује се снабдијевање струјом, стигло и образложење зашто је дошло до нестанка
  6h 38m
  0
 • Пожар на далеководу на граници Црне Горе и БиХ: Потребни хеликоптери?
  5h 55m
  0
 • Мокро: Приликом претреса куће одузета пушка
  11h 30m
  0
 • Стигло образложење зашто је дошло до нестанка струје
  4h 40m
  0
 • Велики пожар на Илиџи: Гори зграда
  3h 59m
  0