М:тел-ов нови циклус такмичења за средњошколце у БиХ

08.10.2020. 14:03
0
ИЗВОР: Катера

"М:тел Аpp такмичење" – „Лансирај своју идеју“, добро је познати назив конкурса који већ четири године заредом реализује компанија м:тел за средњошколце из цијеле БиХ.

Конкурс намијењен средњошколцима из БиХ, отворен је 1. октобра и ове године, а како би учествовали у овом изазову знања и тимског рада, ученици треба да осмисле и израде апликације за мобилне уређаје, те их пошаљу на адресу компаније м:тел.

Промоција знања и награђивање ученика и студената, пракса је коју м:тел реализује кроз многобројне пројекте, који су осмишљени управо као надградња и развијање додатних талената младих људи.

Пролазећи кроз циклусе овог конкурса, средњошколци уче и много више од програмирања. Најприје, потребно је да се организују и оформе тим, те уз помоћ ментора заједнички осмисле идеје за апликације које ће у другом циклусу и направити. На конкурс се могу пријавити и појединци, али опет у сарадњи са својим ментором.

Свакако, м:тел наглашава и важност друштвено одговорних тема, па је ове године, примјера ради, одлучио посебно вредновати апликације које доприносе превенцији или превазилажењу негативних ситуација насталих појавом пандемије вируса корона. То је још један бенефит који овај процес пружа младим људима, а то је учење о важности његовања правих вриједности попут хуманости, односно учешћа у унапређењу услова живота заједнице и друштва уопште.

Такође, важан сегмент такмичења јесте што такмичари имају могућност да размијене своје знање и искуство са вршњацима из Србије и Црне Горе, будући да је компанија м:тел дио групације која послује регионално, те да је исти конкурс истовремено организован и у наведеним земљама. Најбољи аутори апликација из БиХ такмичиће се на регионалном нивоу у „Регионалном App изазову“, који организују Телеком Србија, м:тел БиХ и м:тел Црна Гора, и у коме ће учествовати ученици из све три наведене земље.

Шта то средњошколци треба да учине како би постали такмичари у овом изазовном конкурсу?

- Најприје, треба да осмисле занимљиву, иновативну и прије свега корисну апликацију у Android™ OS-u ili iOS-u, за мобилни телефон или таблет, која би као додатну предност имала друштвено одговорну намјену или би на одређени начин могла да унаприједи употребу мобилних уређаја.

- Своје идеје потребно је да кандидују слањем попуњеног формулара до 20. новембра 2020. године на адресу компаније м:тел.

Израда апликација по наведеној идеји и слање готових функционалних верзија са описом на адресу 

  1. app.takmicenje@mtel.ba до 25. јануара 2021. године.

Након што стручни жири до краја мјесеца јануара изабере најбољих до пет апликација које су пристигле на такмичење, у другој половини мјесеца фебруара услиједиће и „Регионални App изазов”, на којем ће, у складу са епидемиолошким мјерама, учествовати најбољи тимови из све три државе.

Побједници првог круга такмичења, на државном нивоу, односно ауторi пет изабраних најбољих апликација у БиХ, добијају сјајне награде - мобилне телефоне и прилику да се такмиче са тимовима из Србије и Црне Горе и тако освоје прву или специјалну награду на „Регионалном App изазову”.

Провјерите да ли сте на списку ученика средњих школа наведених у Општим условима такмичења, али чак и ако нисте, уз сагласност надлежног министарства имате прилику пријавити се до 20. новембра, те учествовати у овом изазову!

Опште услове такмичења, списак школа и формуларе за пријаву заинтересовани могу пронаћи на www.mtel.ba.

Коментари 0
Повезане вијести
Службена иницијатива за сазивање Сабора Републике Српске Службена иницијатива за сазивање Сабора Републике Српске
Тарифне опције са више интернета Тарифне опције са више интернета
Замућена вода на подручју Трнова Замућена вода на подручју Трнова
Најчитаније
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    23h 42m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    13h 57m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    21h 32m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    12h 19m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    19h 30m
    0