МУП Српске истражује да ли је ученица у школи конзумирала дрогу

19.02.2022. 11:17
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Док се чека епилог инцидента у којем су учествовали ђаци Основне школе "Свети Сава" у Котор Варошу, у чијој учионици је једна ученица, у присуству школских другара, ушмркивала непознату бијелу супстанцу, закон прописује да најстрожа казна која се може изрећи јесте премјештање у другу школу.

Извор "Независних новина" истиче да ће спорни догађај вјероватно бити оквалификован као тежа повреда дужности ученика.

- Санкције за теже повреде дужности могу бити укор директора, укор наставничког вијећа и премјештање из једне у другу најближу школу - појаснио је извор "Независних новина".

Подсјетимо, на снимку се види неколико ученика седмог разреда, с тим што једна ученица сједи на столу те у руци држи телефон на чијем се екрану налази бијели прах.

Она је тај телефон потом додала другој ученици, која је лењиром направила линију те удахнула прах помоћу сламчице. Чују се и гласови осталих ученика.

- Шта ако дође наставница, а ви се дрогирате - говори у снимку једна ученица, док друга дјевојчица нешто касније добацује да "није дрога". Уз остало, чује се и када једна ученица изговара "кокаин", али и реченице као што су: "Јеси гледао 'Ране'?"

На позиве "Независних новина" у петак се није јављао Душан Петрушић, директор ОШ "Свети Сава" Котор Варош, нити Драган Пејаковић, директор локалног центра за социјални рад, чији су припадници дан раније били у овој школи.

Након овог инцидента Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Републике Српске, најављује низ мјера.

- Уколико полиција утврди да је дошло до неправилности у смислу конзумирања дрога у школама, наравно да је један од корака да ћемо са МУП-ом тражити да се изврше одређене контроле. Полицијски налази су једини релевантни. Министарство просвјете и културе РС никада неће бити успавано по питању тога - рекла је Тривићева.

Истакла је да ресорно министарство неће толерисати вршњачко насиље у школама нити одређена девијантна понашања, о којима су медији извјештавали посљедњих дана.

Тривићева је навела да је Министарство потписник Протокола о поступању у случају вршњачког насиља и сарађује са полицијом када то захтијева одређено понашање ученика.

- Један од приоритета у предстојећем периоду биће да појачамо све активности које се тичу превенције појаве таквих понашања у школама. Наравно да се и сами изненадимо у смислу да ли је могуће да се одређене ствари дешавају у школама - изјавила је Тривићева.

Слика


Истакла је да ће већ у наредној седмици окупити све активе директора школа те сазвати један састанак са представницима МУПа Српске и министарстава за породицу, омладину и спорт односно здравља и социјалне заштите, како би заједнички појачали све превентивне мјере.

Она је најавила да ће Министарство наредне седмице дати инструкције школама да обаве додатне састанке са родитељима и ученицима у вези с питањем злоупотребе интернета.

- Министарство неће толерисати ни управе школа, ни стручне сараднике, ни одређена понашања у школама која доводе до оваквих ствари - рекла је Тривићева и додала да је очигледно да живимо у друштву које је врло ризично, а у којем се популизмом жели доминирати и гдје су узори некада и врло деструктивне особе.

"Независне новине" подсјећају да се шокантним случајем из Котор Вароша бави и Окружно јавно тужилаштво Бањалука, чији је тужилац за малољетнике наложио припадницима Полицијске управе Бањалука да провјере када је снимак настао, ко је на снимку, те о којој супстанци се ради.

Из тог тужилаштва у петак је за "Независне новине" потврђено да о резултатима провјера тужилац за малољетнике још није обавијештен.

Коментари 0
Повезане вијести
У лигњама пронађено 109 килограма кокаина, одредиште била Хрватска У лигњама пронађено 109 килограма кокаина, одредиште била Хрватска
Ухапшено 19 лица, у акцији рањен припадник САЈ-а Ухапшено 19 лица, у акцији рањен припадник САЈ-а
Возач из БиХ под дејством кокаина возио без возачке дозволе Возач из БиХ под дејством кокаина возио без возачке дозволе
Најчитаније
 • Косовски новомученик отац Харитон
  22h 5m
  1
 • Одржан Сабор изворног пјевања
  11h 51m
  0
 • Преминуо млади голман репрезентације Црне Горе
  18h 12m
  0
 • Служен парастос за погинуле борце из Касиндола (ФОТО)
  19h 55m
  2
 • Шеховац: Хелез својим изјавама жели добити више гласова на локалним изборима
  18h 0m
  16