MUP Srpske istražuje da li je učenica u školi konzumirala drogu

19.02.2022. 11:17
0
IZVOR: nezavisne.com

Dok se čeka epilog incidenta u kojem su učestvovali đaci Osnovne škole "Sveti Sava" u Kotor Varošu, u čijoj učionici je jedna učenica, u prisustvu školskih drugara, ušmrkivala nepoznatu bijelu supstancu, zakon propisuje da najstroža kazna koja se može izreći jeste premještanje u drugu školu.

Izvor "Nezavisnih novina" ističe da će sporni događaj vjerovatno biti okvalifikovan kao teža povreda dužnosti učenika.

- Sankcije za teže povrede dužnosti mogu biti ukor direktora, ukor nastavničkog vijeća i premještanje iz jedne u drugu najbližu školu - pojasnio je izvor "Nezavisnih novina".

Podsjetimo, na snimku se vidi nekoliko učenika sedmog razreda, s tim što jedna učenica sjedi na stolu te u ruci drži telefon na čijem se ekranu nalazi bijeli prah.

Ona je taj telefon potom dodala drugoj učenici, koja je lenjirom napravila liniju te udahnula prah pomoću slamčice. Čuju se i glasovi ostalih učenika.

- Šta ako dođe nastavnica, a vi se drogirate - govori u snimku jedna učenica, dok druga djevojčica nešto kasnije dobacuje da "nije droga". Uz ostalo, čuje se i kada jedna učenica izgovara "kokain", ali i rečenice kao što su: "Jesi gledao 'Rane'?"

Na pozive "Nezavisnih novina" u petak se nije javljao Dušan Petrušić, direktor OŠ "Sveti Sava" Kotor Varoš, niti Dragan Pejaković, direktor lokalnog centra za socijalni rad, čiji su pripadnici dan ranije bili u ovoj školi.

Nakon ovog incidenta Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, najavljuje niz mjera.

- Ukoliko policija utvrdi da je došlo do nepravilnosti u smislu konzumiranja droga u školama, naravno da je jedan od koraka da ćemo sa MUP-om tražiti da se izvrše određene kontrole. Policijski nalazi su jedini relevantni. Ministarstvo prosvjete i kulture RS nikada neće biti uspavano po pitanju toga - rekla je Trivićeva.

Istakla je da resorno ministarstvo neće tolerisati vršnjačko nasilje u školama niti određena devijantna ponašanja, o kojima su mediji izvještavali posljednjih dana.

Trivićeva je navela da je Ministarstvo potpisnik Protokola o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja i sarađuje sa policijom kada to zahtijeva određeno ponašanje učenika.

- Jedan od prioriteta u predstojećem periodu biće da pojačamo sve aktivnosti koje se tiču prevencije pojave takvih ponašanja u školama. Naravno da se i sami iznenadimo u smislu da li je moguće da se određene stvari dešavaju u školama - izjavila je Trivićeva.

Slika


Istakla je da će već u narednoj sedmici okupiti sve aktive direktora škola te sazvati jedan sastanak sa predstavnicima MUPa Srpske i ministarstava za porodicu, omladinu i sport odnosno zdravlja i socijalne zaštite, kako bi zajednički pojačali sve preventivne mjere.

Ona je najavila da će Ministarstvo naredne sedmice dati instrukcije školama da obave dodatne sastanke sa roditeljima i učenicima u vezi s pitanjem zloupotrebe interneta.

- Ministarstvo neće tolerisati ni uprave škola, ni stručne saradnike, ni određena ponašanja u školama koja dovode do ovakvih stvari - rekla je Trivićeva i dodala da je očigledno da živimo u društvu koje je vrlo rizično, a u kojem se populizmom želi dominirati i gdje su uzori nekada i vrlo destruktivne osobe.

"Nezavisne novine" podsjećaju da se šokantnim slučajem iz Kotor Varoša bavi i Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, čiji je tužilac za maloljetnike naložio pripadnicima Policijske uprave Banjaluka da provjere kada je snimak nastao, ko je na snimku, te o kojoj supstanci se radi.

Iz tog tužilaštva u petak je za "Nezavisne novine" potvrđeno da o rezultatima provjera tužilac za maloljetnike još nije obaviješten.

Komentari 0
Povezane vijesti
Drogu bacio u WC šolju, pa komšiji začepio odvod Drogu bacio u WC šolju, pa komšiji začepio odvod
U tegli sa medom nađen kilogram droge U tegli sa medom nađen kilogram droge
Uhapšeno lice zbog droge Uhapšeno lice zbog droge
Najčitanije
 • Bitka za Rogaticu - Jedna od najvećih bitki četnika protiv Nijemaca i ustaša (VIDEO)
  17h 15m
  13
 • Punjene tikvice
  16h 48m
  0
 • Preminula jednogodišnja beba nakon što je otac zaboravio u automobilu
  17h 8m
  0
 • Pad sistema i u BiH
  15h 29m
  1
 • Lukić: Nema većeg sevapa nego nahraniti gladnog (VIDEO)
  7h 56m
  12