МУП Српске: На вријеме провјерити рок важења личних докумената

12.05.2022. 13:34
0
ИЗВОР: srna.rs

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске позива грађане да провјере рок важења личних докумената и путних исправа малољетних чланова породице и, уколико је потребно, на вријеме их замијене.

Из МУП-а напомињу да предстојећи период обично карактерише знатно већи број грађана на локацијама за издавање личних докумената који подносе захтјеве, с обзиром да се спремају за годишње одморе, као и да је знатно већи број наших држављана који живе у иностранству и годишње одморе користе да замијене лична документа.

У саопштењу се подсјећа да је законски рок за издавање путне исправе 30, а личне карте 15 дана.

- Грађанима је омогућено издавање путне исправе по хитном поступку у року од 72 часа по цијени од 250 КМ. У случају смрти члана породице или одласка на лијечење у иностранство издавање путне исправе по хитној процедури износи 50 КМ - истиче се у саопштењу.

Министарство је грађанима омогућило да посредством интернет странице /www.mup.vladars.net/, андроид апликације и вибер чет бот апликације МУП Републике приступе СМС сервисима посредством којих могу да провјере податке и добију обавјештења о тренутном статусу личних исправа, регистрацији возила, новчаним казнама и уплатама, као и казненим бодовима.

Услов за коришћење СМС сервиса је да грађанин лично пријави број мобилног телефона организационој јединици МУП-а, надлежној за издавање личних исправа у којој има пребивалиште.

Цијена услуге је 0,10 КМ по посланој поруци, а могу да је користе сви грађани без обзира на мобилног оператера чији су претплатници.

Грађани могу слати СМС с циљем пријаве на сервис за добијање обавјештења, као и СМС за одјаву са сервиса.

- СМС сервис штеди грађанима вријеме у ситуацијама када чекају нови лични документ, али такође их подсјећа да им лични документ или регистрација возила истичу. Упуство за употребу СМС сервиса налази се на интернет страници МУП-а - закључује се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Претреси и хапшења на подручју Источног Сарајева, Бањалуке и Зворника Претреси и хапшења на подручју Источног Сарајева, Бањалуке и Зворника
Полиција се огласила о дојави о бомби у Градској управи Бањалука Полиција се огласила о дојави о бомби у Градској управи Бањалука
Грађани да не отварају поруке сумњивог садржаја у апликацији "вибер" Грађани да не отварају поруке сумњивог садржаја у апликацији "вибер"
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    15h 4m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    15h 18m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    15h 10m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    17h 35m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    5h 59m
    0