Мурал посвећен српском језику и писму у Средњошколском центру Пале

21.02.2022. 12:17
0
ИЗВОР: СРНА

У Средњошколском центру на Палама данас је откривен мурал посвећен српском језику и писму, поводом обиљежавања Међународног дана матерњег језика.
Мурал су урадили професор ликовне културе Бранислав Ковачевић и његови ученици који похађају ликовну секцију у Средњошколском центру "Пале".

Члан секције и ученица гимназије Анђела Вуковић рекла је да мурал има за циљ да прикаже стварање српског језика на што занимљивији начин, да ученицима буде приснији.

-Ту видимо много шаренила. На самом дну дрвета видимо Доситеја Обрадовића и Сава Мркаља као зачетнике стварања српскога језика. Из тих коријена ниче огромно стабло гдје видимо Вука Караџића као једног од најупечатљивијих ликова на муралу изнад кога се вије крошња на којој пише `Оче наш`, а Караџић је представљен како ствара ћирилицу. Из те крошње видимо ликове наших највећих писаца као што је Петар Други Петровић Његош, Десанка Максимовић, Милош Црњански, Исидора Секулић, Јован Дучић, монахиња Јефимија - објаснила је Вуковићева.

Она каже да нису могли да ставе све српске писце, али су се потрудили и издвојили неке од најупечатљивијих.

Вуковићева је истакла да се на муралу могу видјети зелене и шарене гране, а свака представља тежину, обим и значај српске књижевности.

-Свако то шаренило представља душу једне књиге јер свака књига има другачију душу и свака душа је другачије боје. На муралу се налазе и слова, плод дрвета, што је најсавршеније дјело наше историје - истакла је Вуковићева.

У свијету се данас обиљежава Међународни дан матерњег језика, који је Унеско одредио као дан када се већа пажња посвећује питањима његовања језичке и културне различитости.

Око 6.000 језика се говори у свијету, али лингвисти прогнозирају да ће до краја 21. вијека више од половине, чак и до двије трећине одумријети.

Коментари 0
Повезане вијести
Отворена манифестација „Дани књиге“ у Средњошколском центру „Пале“ Отворена манифестација „Дани књиге“ у Средњошколском центру „Пале“
Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“ Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“
Мурали Миће Лиздека и Мише Рајића ускоро ће красити Пале (ФОТО) Мурали Миће Лиздека и Мише Рајића ускоро ће красити Пале (ФОТО)
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    19h 31m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    17h 6m
    6
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    3h 5m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    22h 14m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    1h 32m
    0