Muslimani, a četnici: Borili se s Dražom za kralja, nikad s Titom! (FOTO)

02.11.2023. 08:50
7
IZVOR: telegraf.rs

Malo ljudi u Srbiji zna da se u Četničkom pokretu u toku Drugog svjetskog rata protiv fašizma, a zajedno s Dragoljubom Dražom Mihailovićem, borio veliki broj muslimana, a neki od njih su bili i slavni predstavnici Ravne gore.

Slike Draže s narodom, ali i ratne fotografije četničkog vojvode objavljivane su u prethodnom periodu, ali na konkurs pisca Miloslava Samardžića da se nađe slika Josipa Broza Tita s narodom prije rata još niko nije odgovorio. Slika nema, pa nema.

Slika

Foto: Draža s narodom u selu Preslice na Ozrenu/pogledi.rs

– Čak je naznačeno da to ne mora biti slika sa srpskim civilima. Neka bude, na primer, s muslimanima. Ako su muslimani zaista podržavali komuniste, da li je Broz makar jednom posetio neko muslimansko selo, naselje, kuću… Gde je slika? – pita se svojevremeno Samardžić.

Draža, međutim, jeste dobro stajao s muslimanima i imao je muslimanske jedinice koje su se borile s njim rame uz rame, poput Avdi-begove Leteće četničke brigade. Muslimani nisu podržavali komunizam, jer su bili vjernici, a znali su da je komunizam bezbožništvo.

Tako je Mustafa Mulalić iz Dražinog Centralnog nacionalnog komiteta, 7. marta 1944. pisao Ibrahimu Pjaniću iz Gračanice u Bosni:

“Neka se muslimani ne zavaravaju iluzijama koje stvara ta nova propaganda, jer partizanstvo odvodi u komunistički poredak, a onda i u očitu propast islama“.

Istom prilikom, Mustafa Mulalić je dodao:

“Kaži svima muslimanima da đeneral Draža Mihailović u ime Nj.V. Kralja Petra Drugog želi iskren bratski sporazum s nama muslimanima, osnovan na principima naše narodne etike, naše stare bese, čojstva i junaštva, kao i rešenje svih naših političkih, socijalnih, kulturnih i privatnih problema na osnovama bratske uzajamnosti“.

Mulalić je prije rata bio poslanik Narodne skupštine Kraljevine Jugoslavije, a šef mu je bio radikal dr Milan Stojadinović, čija koalicija je okupljala većinu Srba, muslimana i Slovenaca. Komunisti su poslije osudili Mulalića na višegodišnju robiju, a u optužnici je pisalo da je on Srbin muslimanske vjere.

Njegov saborac Alija Konjhodžić bio je bolje sreće, emigrirao je s četnicima u Kanadu. Tamo je objavio memoare, navodeći: “Moje srpsko osvjedočenje čisto je kao suza sa izvora“.

Nažalost, veći dio muslimana potražio je saveznika u Silama osovine, a na kraju se prebacio u komunistički tabor iz čistog oportunizma.

Najpoznatiji predstavnik muslimana u četničkom pokretu svakako je major Fehim Musakadić iz Sarajeva. On je za vrijeme Prvog svjetskog rata bio dobrovoljac u srpskoj vojsci, a bio je i nosilac Karađorđeve zvijezde s mačevima.

Odmah po izbijanju Drugog svjetskog rata stavio se na raspolaganje Čiči, koji ga šalje u istočnu Bosnu u štab vojvode Petra Baćovića. Musakadić je osnovao Konjički muslimanski četnički bataljon.

Slika

Foto: Major Fehim Musakadić, prvi slijeva/pogledi.rs/

Komunisti su ga zarobili 1943. u Stranama kod Uloga, srez nevesinjski, s još nekoliko oficira i vojnika JVuO. Pred samu smrt uzviknuo je: „Živio kralj, živio Draža, dole Tito!“.

I dr Ismet Popovac, ljekar iz Konjica i komandant Muslimanskog četničkog bataljona, stavio se na raspolaganje đeneralu Draži. Prije rata Popovac je bio predsjednik opštine Konjic.

Njegov bataljon je 20. januara 1943, zajedno s nevesinjskom, konjičkom, kalinovačkom i Drugom sarajevskom brigadom, uspio da oslobodi od ustaša muslimansko naselje Bjelimić. Vlast u oslobođenom naselju preuzeo je major Fehim Musakadić. Dr Popovac je poginuo u Trebinjskoj šumi 1943. godine.

Poručnik Čengić, aktivni oficir Jugoslovenske kraljevske vojske, Ravnogorskom pokretu se pridružuje već početkom 1942. Četnička komanda ga šalje sa specijalnom misijom u Mostar, ali su ga ustaše uhvatile i zaklale.

Istaknuti muslimanski predstavnici u Ravnogorskom pokretu bili su i Mustajbeg Hadžihuseinović, Smajo Ćemalović iz Mostara, Mustafa Berberović iz Blagaja, Abid Prguda, Omer Kalajdžić, Muhamed i Abid Mehmedbašić iz Stolca, Mustafa Leko iz Blagaja, Džemal Kršlaković – imam mudris iz Konjica, hafiz i član ulme medžlisa u Sarajevu Muhamed Pandžo, doktor Muhamed Begović profesor Univerziteta u Beogradu, imam Abdulah Hodžić iz Beograda i upravnik “Gajretovog“ doma u Beogradu Mehmed Ćemalović…

Slika

Foto: pogledi.rs/

U štapskoj četi sreskog komandanta u Konjicu Jova Babulovića većina boraca su bili muslimani, a u sastavu Konjičke četničke brigade nalazili su se muslimani četnici iz Konjičke župe koja je brojala 200 boraca, Bjelimića, takođe 200 boraca, i Uloškog bataljona koji je brojao više od 150 muslimanskih boraca.

Na položaju Bjelašnice bilo je 400 muslimana četnika iz Umčana. U Višegradskoj brigadi, pod komandom kapetana Nikića, nalazilo se preko 200 muslimana, u odredu, pod komandom poručnika Kureša, kao i u Hercegovačkom odredu, bilo je po 80 vojnika muslimanske vjeroispovijesti.

Na položaju Djevojčin Kuk bilo je preko 70 muslimanskih boraca, a u borbama oko Neretve potpukovnik Jovanović je pored svojih vojnika, imao na raspolaganju i više od 200 muslimana četnika na položaju Bjelašnica – Konjic – Bijela.

Da su i poslije završetka rata mnogi muslimani bili uz Dražu dokazuje i postupak Esada Vehabovića iz Bosanske Gradiške, koji je uhapšen zato što je javno tražio da se okači slika “Besmrtnoga Draže, umjesto Broza zlikovca!“.

Slika

Foto: Miloslav Samardžić, Album đenerala Draže

Komentari 7
  • Generic placeholder image
    slobodan 04.11.2023. 00:58
    a u centru pala, u popriličnom četničkom okruženju, stoje biste "komunističkih" partizanskih, maršalovih, narodnih heroja... i njih je narod podržavao...
  • Generic placeholder image
    Re: ime 03.11.2023. 18:41
    E jado. Šta se stidiš najboljih sinova svoje sorte, Musakadića, Mulalića, Delalića (Solunskih dobrovoljaca)... odanih Kraljevini Jugoslaviji i demokratskoj parlamentarnoj monarhiji. Velika si ti neka fukara.
  • Generic placeholder image
    Ime: 03.11.2023. 12:48
    HAHAHAHAHAHAHAHAHJA ZADOJENI SRPČIĆ NEKOME PRIČA O PROPAGANDI? AHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHHAAHHAAHHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHAHAHHAAHAHAHAHHAAHHAHAHAAHAHHAHAAHAHAH
  • Generic placeholder image
    Re: Ime 03.11.2023. 11:10
    Čuj otvoreno? Nego kako drugačije..
    Ti malo negdje nešto pročitaj OTVORENIM očima, tj argumentovano, a ne kako te je neka propaganda naučila, ako već hoćeš da komentarišeš nešto.
  • Generic placeholder image
    Ime: 03.11.2023. 08:53
    Hahahaha otvoreno promovišete smrdljivog četnika… i onda se čudi srbadija sto niko nece sa njom, a vi se nazivate “portalom” i “novinarima”…
  • Generic placeholder image
    Građanin 02.11.2023. 10:52
    Bitna činjenica je da su i mnogi četnički jataci bili Muslimani, bili su vrlo odani jataci.
  • Generic placeholder image
    Raj 02.11.2023. 09:29
    Današnji balkanski muslimani, odnosno ovi što se nazivaju od 1993. Bošnjacima vole Tita, jer im je stvorio preduslove za formiranje kakve takve države. Vole čovjeka, koji je evidentno bio srbomrzac (valjda im je to neki i jedini kriterij), iako je i njima uskraćivao mnoga vjerska i nacionalna prava, koja im je Kraljevina Jugoslavija garantovala i u miru i u ratu (kada su bili u četničkim formacijama). Na primjer, u JNA nisu imali poseban kazan, a što su u kraljevoj JV, imali. Tako da su u JNA morali ili jesti krmetinu ili gladovati. To je po meni zaista odvratno da se tako postupa prema jednoj etničko vjerskoj skupini. Drugo, u JNA nisu mogli (naravno kao i ostali narodi) da upražnjavaju svoje vjerske običaje, kaje su u kraljevoj vojsci i danas mogu upražnjavati
Povezane vijesti
Četnički vojvoda Branislav Gavrilović Brne Četnički vojvoda Branislav Gavrilović Brne
Pravi Valter je četnički vojvoda: On je zaista branio Sarajevo Pravi Valter je četnički vojvoda: On je zaista branio Sarajevo
Vlado Šipčić – posljednji četnik koji je oružanu borbu sa komunistima vodio do 1957. godine Vlado Šipčić – posljednji četnik koji je oružanu borbu sa komunistima vodio do 1957. godine
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    22h 44m
    0
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    13h 4m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    23h 28m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    2h 17m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    2h 11m
    0