Музеј Одбрамбено-отаџбинског рата - трајна успомена на стварање Српске

20.10.2020. 18:04
0
ИЗВОР: Катера

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и начелник општине Пале Бошко Југовић положили су данас камен темељац за изградњу музеја Одбрамбено-отаџбинског рата у Палама.

Музеј Одбрамбено-отаџбинског рата ће се налазити у будућем спомен-парку у насељу Коран, испод садашње зграде Полицијске управе Источно Сарајево и бившег зграде Владе Републике Српске, што према ријечима начелника општине има вишеструки значај.

- Нисмо никад имали дилему када је у питању изградња музеја, то јесте, гдје он треба да буде. Одабрали смо ову локацију јер је то раскршће између факултета, студентских домова, старе зграде Владе Републике Српске, у којој су се доносиле важне одлуке и поред ускотрачне пруге, која је представљала везу између садашње територије Републике Српске и Србије - рекао је Југовић.

Слика

Југовић је нагласио да је изградња овог музеја "прича између интелигенције, науке, перспективе и свега онога што треба да чини Републику Српску".

Он је истакао да им је жеља да изградњом оваквог објекта оставе трајно сјећање и да овај музеј послужи будућим генерацијама да чувају успомену на стварање Републике Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да идеја, да се у Палама изгради музеј посвећен Републици Српској, није нова ствар, те да је логично да то буде у општини гдје је, према његовим ријечима, створена Република Српска.

- Ово је ствар коју смо морали да учинимо и драго ми је што ће овдје бити изграђен музеј посвећен Републици Српској, као трајни свједок да је овдје урађена историјска ствар за српски народ и његову слободу, јер ми Срби знамо да кад нема државе да нема ни слободе - рекао је Додик.

Додик је навео да нису жељели ниједног момента да пропусте прилику да овдје нешто створе што ће представљати знак захвалности људима који су стварали и у то вријеме водили Републику Српску. 

- Надам се да ћемо ту бити за 120 дана, када је рок да се заврши овај објекат и да ће то бити још један успјех иза нас - додао је Додик.

Према ранијим подацима, изградња Музеја Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске у Палама коштаће око 500.000 КМ, а изградњу ће финансирати Влада Републике Српске. Рок за изградњу је 120 дана, а извођач радова је фирма "Грађење" из Пала.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe
Крађа у Палама Крађа у Палама
Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    8h 39m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    22h 53m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    21h 0m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    19h 48m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    2h 30m
    0