Muzej Odbrambeno-otadžbinskog rata - trajna uspomena na stvaranje Srpske

20.10.2020. 18:04
0
IZVOR: Katera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i načelnik opštine Pale Boško Jugović položili su danas kamen temeljac za izgradnju muzeja Odbrambeno-otadžbinskog rata u Palama.

Muzej Odbrambeno-otadžbinskog rata će se nalaziti u budućem spomen-parku u naselju Koran, ispod sadašnje zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo i bivšeg zgrade Vlade Republike Srpske, što prema riječima načelnika opštine ima višestruki značaj.

- Nismo nikad imali dilemu kada je u pitanju izgradnja muzeja, to jeste, gdje on treba da bude. Odabrali smo ovu lokaciju jer je to raskršće između fakulteta, studentskih domova, stare zgrade Vlade Republike Srpske, u kojoj su se donosile važne odluke i pored uskotračne pruge, koja je predstavljala vezu između sadašnje teritorije Republike Srpske i Srbije - rekao je Jugović.

Slika

Jugović je naglasio da je izgradnja ovog muzeja "priča između inteligencije, nauke, perspektive i svega onoga što treba da čini Republiku Srpsku".

On je istakao da im je želja da izgradnjom ovakvog objekta ostave trajno sjećanje i da ovaj muzej posluži budućim generacijama da čuvaju uspomenu na stvaranje Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da ideja, da se u Palama izgradi muzej posvećen Republici Srpskoj, nije nova stvar, te da je logično da to bude u opštini gdje je, prema njegovim riječima, stvorena Republika Srpska.

- Ovo je stvar koju smo morali da učinimo i drago mi je što će ovdje biti izgrađen muzej posvećen Republici Srpskoj, kao trajni svjedok da je ovdje urađena istorijska stvar za srpski narod i njegovu slobodu, jer mi Srbi znamo da kad nema države da nema ni slobode - rekao je Dodik.

Dodik je naveo da nisu željeli nijednog momenta da propuste priliku da ovdje nešto stvore što će predstavljati znak zahvalnosti ljudima koji su stvarali i u to vrijeme vodili Republiku Srpsku. 

- Nadam se da ćemo tu biti za 120 dana, kada je rok da se završi ovaj objekat i da će to biti još jedan uspjeh iza nas - dodao je Dodik.

Prema ranijim podacima, izgradnja Muzeja Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske u Palama koštaće oko 500.000 KM, a izgradnju će finansirati Vlada Republike Srpske. Rok za izgradnju je 120 dana, a izvođač radova je firma "Građenje" iz Pala.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju guslarsko veče u Palama U nedjelju guslarsko veče u Palama
U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
Vaskršnja tucijada u Palama Vaskršnja tucijada u Palama
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    15h 9m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    6h 7m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    14h 33m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    12h 48m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    14h 27m
    0