Музичка академија у Источном Сарајеву баштини традицију сарајевских Срба

26.11.2022. 18:03
0
ИЗВОР: srna.rs

Музичка академија са сједиштем у Источном Сарајеву баштини традицију музике и појања сарајевских Срба чији је центар током турске владавине био у Старој цркви на Башчаршији, изјавио је професор Предраг Ђоковић.

Ђоковић је Срни уочи предавања о теми "Између опстанка и прогреса: Музика и појање у животу сарајевских Срба у прошлости", рекао да се то може подијелити на период под турском и под аустроугарском влашћу.

- У турско доба, Србима је у јавности било забрањено спроводити било какве манифестације, па су се све активности дешавале у приватним домовима, гдје су се људи окупљали и веселили. Ипак, Стара црква на Башчаршији била је центар сарајевских Срба у то доба, гдје је чуван тај дух и култура - истакао је Ђоковић.

Према његовим ријечима, аустроугарски период је занимљив с друге тачке, јер тада почињу да се окупљају нове секције, чији је центар било Српско пјевачко друштво "Слога", који је био један центар који превазилази само хорско пјевање.

Ђоковић додаје да је у оквиру "Слоге" у том периоду функционисала и тамбурашка секција, као и једна секција драме, што је био заметак сарајевског позоришног живота.

- Људи требају да знају како је текао тај живот и у добру и у злу. Нажалост, на овим просторима Срби су имали доста периода када им је био угрожен и сам биолошки опстанак, тако да је добро скренути пажњу на музику - указао је Ђоковић, који предаје на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву.

Када је ријеч о данашњем времену, Ђоковић примјећује да је ту видљива једна подвојеност која се огледа у Сарајеву и Источном Сарајеву, гдје су сарајевски Срби започели нови живот.

- Сматрам да овдје има доста потенцијала. Наша Музичка академија много се труди да надокнади оно што је изгубљено. Имамо ангажоване наставнике и студенте, квалитетне фестивале и диван Камерни хор за црквену музику и појање. С обзиром на тренутне околности, сматрам да постоји одређени континуитет - закључио је Ђоковић.

Данашње предавање на Музичкој академији организовано је у оквиру четвртог Хорског фестивала "Дани Слоге", који је ове године посвећен обиљежавању 150 година од освештања Саборне цркве у Сарајеву.

У склопу фестивала, вечерас у 19.00 часова у Саборној цркви у Сарајеву планиран је наступ Црквеног хора "Свети Василије Тврдошки и Острошки" из Требиња, као и Српског пјевачког друштва "Јединство" из Котора и Хор Храма Светог Саве из Београда.

У истом Храму, сутра од 9.30 часова биће служена Света литургија, на којој ће пјевати сви хорови фестивала.

Коментари 0
Повезане вијести
Традиционални концерт студената Музичке академије у понедјељак у Источном Сарајеву Традиционални концерт студената Музичке академије у понедјељак у Источном Сарајеву
Јеврић: Сарајевски Срби су најздравије ткиво Републике Српске Јеврић: Сарајевски Срби су најздравије ткиво Републике Српске
Фочански трговци развили јаке пословне везе са Трстом и Венецијом (Други дио) Фочански трговци развили јаке пословне везе са Трстом и Венецијом (Други дио)
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  11h 3m
  4
 • Више лица привредено због пуцњаве у Сокоцу, разматра се притвор за једног осумњиченог
  19h 56m
  3
 • Карић нови директор ДКПТ-а, Тодоровић Института за стандардизацију БиХ
  13h 45m
  0
 • Томислав Томо Вељанчић - командант Првог добровољачког пука "Саво Дерикоња"
  13h 12m
  0
 • На Палама обиљежена 31 година од страдања 14 бораца чете „Петар Пандуревић“
  19h 23m
  1