На боловању у Српској прошле године мјесечно било око 21.500 радника

10.02.2022. 13:29
0
ИЗВОР: srpskainfo

На боловању је, због изолације, у Српској прошле године мјесечно у просјеку било 5.230 радника који су или имали корона вирус или су морали да се изолују због контакта с инфицираном особом.

Годину раније, по овом основу боловање је користило око 4.430 запослених мјесечно.

Практично, од укупног броја оних који су у 2021. користили  боловање, у сваком четвртом случају разлог је била корона, односно изолација.

Према подацима Фонда здравственог осигурања Републике Српске, лани је мјесечно, у просјеку, било 21.500 случајева боловања – 15.400 до 30 и око 6.100 случајева више од 30 дана. Претпрошле године, мјесечно је у просјеку било 19.490 случајева привремене неспособности за рад.

– Напомињемо да један случај не значи и један радник. Примјера ради, уколико један радник два пута у току мјесеца буде на боловању он се води као два случаја – објашњавају у овом фонду.

Највише случајева привремене неспособности за рад због изолације прошле године било је у марту – 9.263 до 30 дана и 1.484 случаја преко тога.

– Појавом корона вируса, изолација је један од најчешћих узрока боловања, док је раније број случајева боловања због изолације био незнатан. Иначе, најчешћи узроци су болести мишићно-коштаног система, тумори, проблеми у трудноћи, болести система крвотока, затим повреде, изолација, нега обољелог члана породице – рекли су за Српскаинфо у овом фонду.

Подсјећају да боловање због изолације подразумијева и изолацију усљед заразе вирусом корона, као и изолацију због контаката са зараженим.

– Исто тако, радници могу да буду у изолацији и из неких других разлога, невезано од корона вируса, па је могуће да у наведеним подацима има случајева изолације и из других разлога, али тај број је, према подацима из ранијих година, јако мали – објашњавају у ФЗО Српске.

Лијечење ковид пацијената

Од почетка епидемије, у болницама у Републике Српске збринуто је више од 24.000 ковид пацијената, чије је лијечење коштало 80 милиона КМ. Трошак је у 2020. износио 28 милиона, а лани 52 милиона КМ. Лијечење једног пацијента у интензивној њези у просјеку кошта око 33.000 КМ. За пацијенте који захтијевају повремену употребу кисеоничке маске и класификују се као пацијенти с тежом клиничком сликом, ФЗО Републике Српске по епизоди лијечења болницама плаћа 2.270 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    6h 4m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    4h 59m
    2
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    22h 21m
    27
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    9h 21m
    0
  • Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
    8h 22m
    1