На данашљи дан, 24. октобар

24.10.2020. 09:07
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је субота, 24. октобар, 298. дан 2020. До краја године има 68 дана.

1360. - Енглески краљ Едвард Трећи и француски краљ Жан Други Добри - енглески заробљеник након битке код Поатјеа 1356, потписали су у Калеу споразум којим је окончана прва фаза Стогодишњег рата. Француски монарх је принуђен да Енглеској уступи неке француске територије, а Едвард Трећи се заузврат одрекао полагања права на француски пријесто.

1601. - Умро дански астроном Тихо Брахе, који је подигао чувену опсерваторију "Уранијенбург" на острву Хвен и готово двије деценије осматрао планете, посебно Марс. Открио је нову звијезду у сазвјежђу Касиопеје.

1618. - Рођен могулски цар Аурангзеб, најмлађи син цара Џехана, посљедњи велики могулски владар Индије, који је том земљом управљао од 1658. до смрти 1707. У рату за насљедника трона 1657, кад је тешко оболио његов отац, побиједио је брата Дара Шикоха и потом је приликом крунисања у Делхију узео титулу "аламгира" /освајач свијета/. Владао је сурово и оправдао је титулу, јер је проширио Могулско царство више него ико прије њега, али га је кобно ослабио изнутра, начинивши непријатеље од хинду поданика у покушају да им наметне жестоку исламску ортодоксију.

1632. - Рођен холандски природњак Антони ван Левенхук, који се - мада по струци књижар - бавио микробиолошким истраживањима и открио до тада непознати свијет микроорганизама. Брусећи оптичка сочива, створио је прве једноставне микроскопе, чему је потом посветио доста времена и конструисао око 400 микроскопа. Резултате истраживања крвних судова, структуре костију, мишића, еритроцита и сперматозоида објављивао је у издањима Лондонског краљевског друштва, чији је био члан.

1648. - Вестфалским миром, који су закључили њемачки цар и владари Француске и Шведске, завршен Тридесетогодишњи рат. Француска је добила од Њемачке Алзас, Мец и Тул, Шведска готово цијелу Померанију, а Њемачка је остала подијељена на велики број држава. Аустријски цар је и даље био и њемачки цар, али с веома ограниченом влашћу. Призната је независност Швајцарске и Холандије и проглашена равноправност римокатолика и протестаната.

1697. - Аустријски фелдмаршал француског поријекла Франсоа Еуген Савојски са 8.500 војника продро долином ријеке Босне у Сарајево и спалио га.

1725. - Умро италијански композитор Пјетро Алесандро Гаспаре Скарлати, оснивач оперске "напуљске школе". Дјела: опере, кантате, црквене композиције.

1795. - Пруска, Аустрија и Русија извршиле "трећу подјелу" Пољске, која је престала да постоји као независна држава.

1891. - Рођен доминикански диктатор генералисимус Рафаел Леонидас Трухиљо Молина, који је као амерички штићеник владао Доминиканском Републиком од 1930. до 1961. Током владавине сурово је гушио опозицију и у мају 1961. је убијен из засједе у близини Сиудад Трухиља.

1907. - Умро српски новинар, писац и политичар Пера Тодоровић, један од оснивача Народне радикалне странке и најистакнутијих новинара свог доба. Био је близак прваку српских социјалиста Светозару Марковићу и уређивао је низ листова и часописа, укључујући социјалистички лист "Рад". Био је добровољац у српско-турском рату 1876. и 1877, послије чијег је завршетка 1878. емигрирао у Угарску и у Новом Саду је 1878. и 1879. с Лазаром Пачуом издавао социјалистички лист "Стража". Потом је отишао у Француску, а по повратку у Србију је осуђен на смрт због Тимочке буне, коју су 1883. против режима краља Милана Обреновића у зајечарском крају подигли радикали, али је помилован. Потом се измирио са краљем Миланом и залагао за споразум радикала и народњака, због чега су га радикали искључили из странке. У књижевности се највише бавио историјским темама и преводио је руског писца Николаја Гавриловича Чернишевског. Дјела: "Дневник једног добровољца", "Силазак с престола", "Карађорђе".

1912. - Побједом Прве српске армије, под командом регента Александра Карађорђевића, над турском Вардарском армијом Зеки-паше завршена је дводневна Кумановска битка, кључна у Првом балканском рату. Турци су испрва имали више успјеха, јер српска команда није имала тачан увид у бојни распоред непријатеља, а у тренутку кад су сукоби отпочели Прва армија је била доста удаљена од Друге и Треће армије. Главни удар је поднијела Дунавска дивизија првог позива пуковника Милоша Божановића, која је имала и најтеже губитке, али и одлучујућу улогу у бици. Посебно се истакао нижи официрски кадар српске војске, захваљујући чијој су самоиницијативи нанесени снажни удари у турски распоред и елитна турска армија се у нереду и паници повукла ка Битољу.

1915. - Рођен италијански пјевач Тито Гоби, оперски баритон свјетског угледа. У операма је студиозно и префињено креирао водеће роле баритонског фаха, укључујући чувену улогу у "Тоски" Ђакома Пучинија, у којој му је партнер била Марија Калас.

1917. - Нијемци и Аустријанци код италијанског градића Капорето /садашњи Кобарид у Словенији/ у Првом свјетском рату пробили одбрану италијанске војске и нанијели јој тежак пораз, чије се панично бјекство претворило у тотално расуло до тада наизглед чврсте армије. За 16 дана нападачи су напредовали 110 километара, заробили 293.000 италијанских војника, више од 300 топова и велике залихе ратног материјала.

1944. - Амерички авиони у Другом свјетском рату током велике ваздушно-поморске битке у филипинском заливу Лејте потопили јапански носач авиона "Мусаши", један од највећих икад изграђених.

1945. - Ступила на снагу Повеља УН, коју је у јуну 1945. у Сан Франциску потписала 51 земља основач свјетске организације, укључујући Југославију.

1945. - У Ослу стријељан вођа норвешких фашиста и премијер марионетске владе у Другом свјетском рату Видкун Квислинг, осуђен претходно на смрт због издаје, чије је име постало синоним издајства и сарадње с њемачким нацистичким окупаторима. Основао је 1933. фашистичку странку и током агресије нацистичке Њемачке на Норвешку у априлу и мају 1940. активно је помагао окупаторе, а марионетску владу је предводио од 1942. до 1945.

1948. - Умро аустријски композитор мађарског поријекла Франц Лехар, најзначајнији представник бечке оперете у првој половини 20. вијека. Дјела: оперете "Весела удовица", "Земља смијешка", "Гроф од Луксембурга".

1956. - Совјетска војска интервенисала дан пошто је у Будимпешти избила оружана побуна против политике вође мађарских комуниста Маћаша Ракошија.

1957. - Умро француски модни креатор Кристијан Диор, један од главних "модних диктатора" у свијету послије Другог свјетског рата.

1962. - САД отпочеле блокаду Кубе.

1964. - Британска афричка колонија Сјеверна Родезија је стекла независност под називом Република Замбија, с предсједником Кенетом Каундом. Послије акција грађанске непослушности, које је 1962. организовала Каундина Уједињена национална партија независности, британска влада је принуђена да донесе устав Сјеверне Родезије, а потом и да јој послије 73 године колонијалне управе призна пуну независност.

1974. - Умро руски виолиниста и диригент Давид Фјодорович Ојстрах, један од највећих мајстора виолине у 20. вијеку. У родној Одеси је завршио конзерваторијум, а прославио се 1935. наградом на међународном виолинском такмичењу у Варшави и 1937. наградом "Исај" у Бриселу. Био је професор Московског конзерваторијума и с великим успјехом је наступао широм свијета.

1991. - У Сарајеву се састала прва Скупштина српског народа у бившој БиХ, која је усвојила декларацију о разлозима конституисања скупштине. Скупштина је именовала комисију за плебисцит српског народа у БиХ о останку у СФРЈ, који је одржан 10. новембра 1991. године. За првог предсједника скупштине је изабран Момчило Крајишник.

1997. - Војна хунта Сијера Леонеа под међународним притиском пристала да препусти власт изабраном предсједнику те афричке земље Ахмаду Теџану Кабаху.

2003. - Послије 27 година летења путнички суперсонични авион "конкорд" посљедњи пут слетио на лондонски аеродром "Хитроу" и тако завршио једно од поглавља у историји авијације.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 20. април На данашњи дан, 20. април
На данашњи дан, 19. април На данашњи дан, 19. април
На данашњи дан, 18. април На данашњи дан, 18. април
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    14h 47m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    22h 22m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    13h 9m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    20h 20m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    15h 23m
    2