На данашњи дан, 1. фебруар

01.02.2021. 07:55
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је понедјељак, 1. фебруар, 32. дан 2021. До краја године има 333 дана.

1328. - Умро француски краљ Шарл Четврти, посљедњи директни потомак династије Капет на пријестолу Француске, који је уједно био и краљ Наваре, као Шарл Први. Током владавине од 1322. реформисао је администрацију у настојању да ојача монархију, а 1327. је склопио мир са Енглеском.

1748. - Указом аустријске царице Марије Терезије Рацка Варош /Српски Град/ добила назив Неопланта и статус слободног краљевског града. Срби су га назвали Нови Сад, а град је, захваљујући привилегијама и економским повластицама, убрзо испредњачио у односу на остале у Војводини. Основане су многе школе, покренути часописи, дјеловала је Матица српска и постао је снажан српски центар културе - "српска Атина" - како су га назвали - и индустријски, научни и трговински центар Војводине и Србије.

1790. - Први пут засједао Врховни суд САД, годину дана након оснивања.

1793. - Револуционарна Француска, непуне двије седмице послије погубљења краља Луја Шеснаестог, објавила рат Великој Британији и Холандији.

1805. - Рођен француски револуционар Луј Огист Бланки, оснивач више тајних револуционарних удружења. Двапут је осуђиван на смрт и добио је надимак "Оковани Прометеј", јер је у тамницама провео 36 година и пет мјесеци. Конспиративан рад, завјереничке групе и оружани устанак сматрао је једином тактиком пролетаријата. Диктатуру пролетаријата је замишљао као диктатуру мале групе професионалних револуционара.

1840. - У америчком граду Балтимор отворен први стоматолошки факултет у свијету.

1860. - Рођен српски филолог Милан Решетар, универзитетски професор словенске филологије у Бечу и Загребу. Проучавао је језик старих споменика, дијалеката и акцената, посебно књижевну и културну историју родног Дубровника и био је најбољи познавалац дубровачког новца. Дјела: на српском - издање "Горског вијенца", "Дубровачка нумизматика 1 и 2", "Нове дубровачке повеље Стојановићева зборника", "Никша Звијездић, дубровачки канцелар 15. вијека", "Најстарији дубровачки говор", "Најстарија дубровачка проза", "Дубровачки зборник од године 1520.", "Језик Марина Држића", на њемачком језику - "Чакавштина и њене некадашње и садашње границе", "Штокавски дијалект", "Дубровачки споменици 13-15. вијека".

1861. - Тексас се отцијепио од Уније и прикључио Конфедерацији јужних америчких држава.

1874. - Рођен аустријски писац Хуго фон Хофманштал, чији су стихови и прозна дјела натопљени меланхолијом и резигнацијом, сазнањем о пролазности и смрти. Већ са 17 година писао је пјесме највишег умјетничког домета, чија сугествност лежи у тананим осјећањима, језичкој прецизности и готово непоновљивој музикалности. Сарађивао је с Рихардом Штраусом, за чије је композиције писао либрета. Дјела: драме "Тицијанова смрт", "Луда и смрт", "Мало свјетско позорје", "Бијела лепеза", "Електра", "Едип и Сфинга", "Човјек", "Салцбуршко велико свјетско позорје", "Кула", "Ћудљив господин", либрета "Кавалир с ружом", "Аријадна на Наксу", "Жена без сенке", приповијетка "Бајка 672. ноћи", есеј "Писмо лорда Чендоса".

1893. - Томас Едисон у Вест Оринџу у Њу Џерсију отворио први филмски студио у свијету.

1901. - Рођен амерички филмски глумац Клерк Вилијем Гебл, који је играо у више од 70 филмова, зрачећи несвакидашњим магнетизмом, посебно на женску публику. Филмови: "Источни пут", "Слободна душа", "Догодило се једне ноћи" /награда "Оскар"/, "Побуна на броду 'Баунти'", "Кинеско море", "Прохујало са вихором", "Сан Франциско", "Могамбо", "Пробни пилот", "Учитељево мезимче", "Неприлагођени", "Људи у бијелом".

1908. - Одговарајући на терор режима, републикански завјереници у Лисабону убили португалског краља Карлоса Првог и његовог сина, који је требало на наслиједи пријесто.

1918. - У аустроугарској флоти у Боки Которској избила једна од највећих побуна морнара у Првом свјетском рату. Топовски хитац с крстарице "Санкт Георг" означио је почетак побуне више од 8.000 морнара са око 400 бродова у Јадрану. Побуњеници су тражили неодложно закључење мира, демобилизацију, право свих народа у Аустро-Угарској на самоопредјељење, побољшање услова рада на бродовима и амнестију учесника побуне. Побуна је угушена у крви.

1922. - Рођена италијанска оперска пјевачица Рената Тебалди, несумњиво један од највећих лирских сопрана 20. вијека, која је бриљантно интерпретирала велике роле, посебно у операма Ђузепа Вердија и Ђакома Пучинија.

1924. - Прва лабуристичка влада Велике Британије признала СССР, што је допринијело сламању дипломатске изолације те земље.

1935. - Почео штрајк солидарности студената Београдског универзитета с друговима у концентрационом логору у Вишеграду, а у сукобу с полицијом је погинуо студент права Мирко Срзентић. Студенти су тражили пуштање колега из логора, одлазак полиције из зграде Универзитета и омогућавање Срзентићеве сахране. Ухапшено је више од 300 студената, а тридесетак послато у Вишеград.

1942. - Вођа норвешких нациста Видкун Квислинг у Другом свјетском рату у окупираној Норвешкој постао предсједник марионетске владе.

1946. - Норвешки дипломата Тригве Ли изабран за првог генералног секретара УН.

1946. - Мађарска проглашена републиком, с предсједником Золтаном Тилдијем и премијером Ференцом Нађом.

1950. - У Београду основан Жељезнички музеј, први такав у Југославији, који је отворен за јавност у априлу 1953.

1958. - Проглашено уједињење Египта и Сирије и заједничка држава названа је Уједињена Арапска Република.

1966. - Умро амерички филмски глумац и режисер Бастер Китон, који је увијек глумио усамљеног човјека, предодређеног судбином да се бори против свих. Чинио је то виртуозно, каменог лица, доводећи до савршенства јединство геста, мимике и ситуације. Појавом звучног филма публика му је окренула леђа, али је поново постао популаран кад су његови нијеми филмови озвучени. Филмови: "Генерал", "Наше гостопримство", "Навигатор", "Шерлок Млађи", "Сниматељ", "Булевар сумрака", "Свјетла позорнице".

1974. - У пожару који је захватио новоизграђени солитер у бразилском граду Сао Паоло погинуло више од 220 људи.

1979. - Ирански вјерски вођа ајатотах Рухолах Хомеини вратио се у земљу из Париза послије 15 година изгнанства, махом у Ираку. Тиме је наступила нова фаза исламске револуције, којом је у Ирану успостављена исламска теократија.

1982. - Проглашена конфедерација Сенегамбија, настала удруживањем афричких држава Сенегал и Гамбија.

1991. - У земљотресу који је погодио пограничне области Авганистана и Пакистана погинуло више од 1.200 људи.

1992. - Објављен Меморандум југословенске владе о злочину геноцида у Хрватској и скрнављењу спомен-подручја "Јасеновац". У Меморандуму је предложено да УН утврде чињенице и на основу тога предузму мјере према хрватским властима, али је захтјев игнорисан.

1992. - Влада Републике Српске Крајине /РСК/ одбацила план Сајруса Венса и остала при захтјеву да мировне снаге УН буду ангажоване само на линији сукоба. Сљедећег дана Предсједништво СФРЈ је прихватило Венсов план, а потписао га је и предсједник Скупштине РСК, што је двије седмице касније потврдила Скупштина РСК.

1995. - Поплаве у Холандији натјерале скоро 250.000 људи да напусти домове, што је највећи егзодус у историји те земље.

1996. - Предсједник Жак Ширак објавио да је Француска окончала нуклеарне пробе "једном заувијек".

2001. - Анкетна комисија скупштине Републике Српске за испитивање посљедица на околину и становништво дејства муниције са осиромашеним уранијумом одлучила да се обрате циркуларним писмом свим релевантним институцијама и појединцима у Републици Српској, ФБиХ и свијету који могу пружити податке о штетном дјеловању ове муниције.

2003. - Свих седам астронаута у америчком спејс шатлу "Колумбија" изгубило живот приликом распадања космичке летјелице.

2004. - Најмање 200 људи погинуло или повријеђено у току два симултана самоубилачка напада на просторије двије курдске политичке партије у граду Арбилу, на сјеверу Ирака.

2009. - Устоличење митрополита Кирила на мјесто 16. патријарха Москве и цијеле Русије обављено у московској цркви Христа Спаситеља.

2012. - Умрла Вислава Шимборска, пољска књижевница и преводилац, добитиник Нобелове награде.

2019. - Ступио на снагу Споразум ЕУ и Јапана о слободној трговини о којем се преговарало шест година и који обухвата више од 630 милиона људи и готово трећину свјетског бруто производа.

Коментари 0
Повезане вијести
На данaшњи дан, 3. мај На данaшњи дан, 3. мај
На данашњи дан, 2. мај На данашњи дан, 2. мај
На данашњи дан, 1. мај На данашњи дан, 1. мај
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 17m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    18h 2m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    15h 1m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    16h 13m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    15h 7m
    0