На данашњи дан, 10. децембар

10.12.2019. 08:13
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је уторак, 10. децембар, 344. дан 2019. До краја године има 21 дан.

1520. - Њемачки црквени реформатор Мартин Лутер прекинуо све везе са Римом, спаливши јавно у Витенбергу булу у којој му је папа Лав Десети запријетио проклетством ако се у року од 60 дана не одрекне јереси.

1603. - Умро енглески љекар и физичар Вилијам Гилберт, назван "оцем електрицитета", лични љекар краљице Елизабет Прве. У физици се прославио - мада му је та грана науке била само хоби - капиталним дјелом "О магнетима". Доказао је да је Земља велики лоптасти магнет и да се игла на компасу не управља према небу, како се до тада вјеровало, него према магнетним половима планете. Схватањима магнетизма небеских тијела и електрицитета снажно је утицао на развој науке у 17. вијеку.

1810. - Француски цар Наполеон Први прикључио Француској њемачке градове Хановер, Бремен, Хамбург, Лауенбург и Либек.

1819. - Рођен италијански револуционар Феличе Орсини, један од најистакнутијих чланова "Младе Италије", покрета за ослобађање и уједињење италијанских земаља. Основао је организацију "Италијанска завјера синова смрти", због чега је био у тамници од 1843. до 1846. Револуционарне 1848. учествовао је у борбама против Аустријанаца у Венецији и Риму, а 1854. није успио да у Ломбардији побуни италијанске и мађарске војнике у саставу аустријских окупационих снага. Потом је из тамнице у Мантови побјегао и отишао у Лондон, а у јануару 1858. покушао је атентат на француског цара Наполеона Трећег, послије чега је погубљен. Дјела: "Аустријске тамнице", "Успомене и авантуре", "Политичке успомене".

1822. - Рођен француски композитор белгијског поријекла Сезар Франк, изванредан импровизатор, оргуљаш у париским црквама и професор на Париском конзерваторијуму. С Ектором Берлиозом био је представник француског музичког романтизма, обновитељ француске симфоније и камерне музике. Дјела: "Симфонија де-мол", симфонијске поеме "Еолидес", "Псyће", "Лес Ђиннс", "Симфонијске варијације за клавир и оркестар", соната за виолину и клавир, клавирски квинтет, композиције за оргуље и за клавир.

1830. - Рођена америчка списатељица Емили Дикинсон, највећа америчка пјесникиња, за живота анонимна - јер је водила повучен живот неудате домаћице и објавила само четири пјесме. Њених више од хиљаду пјесама, откривених послије смрти 1886, постхумно је објављено у шест томова. Приређивачи су их подијелили у четири категорије: пјесме о природи, о времену и вјечности, о љубави, о животу. Њена поезија продорне интроспективности и снажног мистичног подтекста, писана изванредно прецизним и суптилним стилом, обилује самониклом оригиналношћу.

1845. - Енглески грађевински инжењер Роберт Томпсон патентирао прве пнеуматске гуме.

1848. - Луј Наполеон надмоћном већином добио изборе за предсједника Француске. Четири године касније извео је државни удар и прогласио се царем Наполеоном Трећим.

1868. - Први семафори за регулисање саобраћаја у свијету почели су да раде у Лондону, на тргу испред зграде парламента Велике Британије.

1878. - Рођен српски социјалиста Радован Драговић, вођа социјалистичког покрета у Србији, један од оснивача Српске социјалдемократске странке 1903, чији је био секретар, а потом предсједник до смрти 1906. Обновио је 1901. "Београдско радничко друштво", основано 1896, прву социјалдемократску организацију у Србији, а од 1900. до 1903. уређивао је листове "Напред", "Раднички лист", "Стари раднички лист" и "Радничке новине". Основао је и социјалдемократски Централни одбор, који је објединио све радничке организације у Србији, што је омогућило стварање Српске социјалдемократске странке. С Димитријем Туцовићем допринио је успостављању јединства синдиката и радничке политичке партије.

1895. - Основано Друштво за унапређење и уљепшавање Сокобање, што се сматра зачетком туризма у Србији. На то су утицали и чести боравци кнезова Милоша и Михајла Обреновића, који су ту долазили на одмор. Сокобања се као љечилиште помиње још у старом Риму и раној Ромеји.

1896. - Умро шведски хемичар, индустријалац, филантроп и проналазач Алфред Бернард Нобел, који је проналаском динамита 1867. стекао огромно богатство. Желећи да се динамит користи само у мирнодопске сврхе, тестаментом је оставио фонд од 9,2 милиона долара за додјелу награда за ванредна достигнућа у физици, хемији, медицини, књижевности и залагању за мир. Прву Нобелову награду Краљевска шведска академија наука додијелила је 1901. Од 1969. Академија додјељује и награду за економију. Награду за мир додјељује Нобелов комитет у Ослу.

1898. - Рођен српски сликар Иван Табаковић, професор Академије примењених уметности у Београду, члан Српске академије наука и уметности. Студирао је у Минхену, Будимпешти, Загребу и Паризу. Припадао је групама "Земља", "Дванаесторица" и "Шесторица". Добио је "Гран при" за сликарство на међународној изложби у Паризу 1937. и Златну медаљу на међународној изложби керамике у Прагу 1962.

1898. - Послије пораза у америчко-шпанском рату Шпанија се у Паризу мировним уговором одрекла Кубе, Порторика и Гуама и прихватила америчку окупацију Филипина. Био је то крај њеног колонијалног царства и почетак успона САД у свјетским пословима.

1904. - Рођен чехословачки државник чешког поријекла Антоњин Новотни, генерални секретар Централног комитета Комунистичке партије Чехословачке од 1953. и шеф државе од 1957. С функција је смијењен почетком 1968, када су започеле реформе назване "Прашко прољеће", које су онемогућене војном интервенцијом Варшавског пакта у августу 1968.

1909. - Престала да излази "Шабачка чивија", један од најбољих хумористичко-сатиричних листова у Србији. Први број се појавио у септембру 1906.

1926. - Умро српски државник Никола Пашић, један од оснивача Радикалне странке 1881. и њен вођа, творац Видовданског устава 1921, првог устава Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Као студент Циришког политехникума у Швајцарској пришао социјалистима и прихватио идеје Светозара Марковића и његовог покрета против апсолутистичке владавине династије Обреновић. По повратку у Србију уређивао је социјалистички лист "Ослобођење", а 1878. је изабран у парламент, у којем се као опозициони вођа борио против ауторитарног монархистичког режима Милана Обреновића, залажући се за успостављање парламентарне демократије. Послије гушења Тимочке буне 1883, коју су у зајечарском крају подстакли радикали, емигрирао и у одсуству је осуђен на смрт. Послије помирења краља Милана с радикалима 1888. одлучујуће је допринио да Србија добије веома либералан устав. Убрзо по абдикацији краља Милана у корист сина Александра Обреновића 1889. постао је предсједник парламента, а 1891. премијер. Доминантну политичку позицију у Србији учврстио је послије доласка на власт краља Петра Првог Карађорђевића 1903. Премијер је поново постао 1904. и потом је још три пута формирао српску владу, а послије Првог свјетског рата трипут је био и предсједник владе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и утицао је на кључне историјске догађаје. Одлучно се одупро покушајима Аустро-Угарске да потчини Србију, учествовао је у стварању Балканског савеза упереног против Отоманског царства и био одан присталица царске Русије. Као премијер и шеф дипломатије предводио је Србију у побједоносним балканским ратовима 1912. и 1913. и у Првом свјетском рату од 1914. до 1918. Играо је истакнуту улогу у стварању Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, коју је послије рата заступао 1919. на Версајској мировној конференцији.

1931. - Нисето Алкала Самора и Торес постао први уставно изабран предсједник Шпаније.

1936. - Британски краљ Едвард Осми абдицирао, поставши војвода од Виндзора, да би могао да се ожени Американком Волис Симпсон, двоструком распуштеницом.

1941. - Јапански авиони су у Другом свјетском рату у Јужнокинеском мору потопили британске ратне бродове "Рипалс" и "Принц од Велса", на којима је погинуло скоро 800 људи.

1948. - Генерална скупштина УН усвојила Универзалну декларацију о правима човјека.

1961. - Српском књижевнику Иви Андрићу уручена је Нобелова награда за књижевност, коју је примио на свечаности у Стокхолму пред 700 званица и шведском краљевском породицом у дворани Концертне палате Шведске академије.

1963. - Султанат Занзибар, афричка острвска држава у Индијском океану, британски протекторат од 1890, стекао независност у оквиру Британског комонвелта. Наредне године постао је република и с Тангањиком створио нову државу која је добила назив Танзанија.

1964. - Нобелову награду за мир добио Американац афричког поријекла Мартин Лутер Кинг, борац за грађанска права црнаца.

1967. - Прва комерцијална термонуклеарна експлозија извршена у Новом Мексику /САД/ ради вађења природног гаса из подземља.

1980. - Милтон Оботе проглашен је предсједником Уганде, као први афрички шеф државе који се вратио на власт послије збацивања војним ударом. Војска га је 1985. други пут збацила с власти.

1982. - Двојица совјетских космонаута вратила су се на Земљу послије рекордних 211 дана проведених у васиони у броду "Саљут 7".

1983. - Раул Алфонсин преузео дужност предсједника Аргентине као први демократски изабран шеф државе послије осмогодишње владавине војне хунте.

1987. - Умро амерички виолиниста поријеклом руски Јеврејин Јаша Хајфец, један од највећих мајстора тог инструмента у 20. вијеку.

1989. - У Чехословачкој преузела власт прва некомунистичка влада од 1948. и предсједник Густав Хусак је поднио оставку.

1991. - ЈНА се повукла из Загреба, али су хрватске јединице наставиле нападе на војску и на подручја у којима су живјели Срби, што је већина западних земаља прећутно одобравала.

1996. - Предсједник Јужне Африке Нелсон Мендела потписао Устав којим су сви грађани, без обзира на расу, изједначени пред законом, што је био завршни чин у демонтирању система апартхејда у тој земљи.

1998. - Палестинска ослободилачка организација поништила одредбе свог устава које су позивале на уништење Израела.

2006. - Умро бивши чилеански диктатор Аугусто Пиноче.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 16. април На данашњи дан, 16. април
На данашњи дан, 15. април На данашњи дан, 15. април
На данашњи дан, 14. април На данашњи дан, 14. април
Најчитаније
  • У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
    21h 38m
    12
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    16h 22m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    15h 35m
    0
  • Априлска пензија 30. априла
    17h 43m
    2
  • Никола Голијанин освојио Отворено првенство у тенису
    19h 56m
    1