На данашњи дан, 10. мај

10.05.2024. 08:09
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас је петак, 10. мај, 131. дан 2024. До краја године има 235 дана.

1559. - Синови остарјелог турског султана Сулејмана Другог повели битку за отомански пријесто, у мјесту Коња у Малој Азији. Војска Селима - који је 1566. постао султан Селим Други потукла је снаге Бајазита, приморавши га да с присталицама побјегне у Персију, гдје је касније убијен.

1594. - Мошти оца српске државотворности и првог српског архиепископа Светог Саве Турци спалили на Врачару у Београду. Спаљивању моштију Светог Саве, 359 година послије његове смрти, претходио је устанак Срба у Банату под епископом банатским Светим Теодором Вршачким, у којем су устаници носили иконе Светог Саве. Турски султан Мухамед Трећи наредио је Синан-паши да по сваку цијену угуши побуне Срба, а овај је, знајући да до гроба Светог Саве у манастиру Милешева ходочасте чак и мухамеданци, па се потом враћају вјери предака, наредио да се пренесу мошти у Београд и спалио их. У народу је тада настала пјесма: "На Врачару Синан виче: / гори, гори, свештениче; / то си од нас заслужио / што си рају просветио".

1760. - Рођен француски официр Клод Жозеф Руже де Лил који је 1792. написао ријечи и мелодију француске химне. Пјесму, компоновану као марш, према наруџбини градоначелника Стразбура, одушевљено су пјевали војници Француске револуције на маршу из Марсеја у Париз, па је названа "Марсељеза".

1774. - Умро француски краљ Луј Петнаести, који је наслиједио пријесто као петогодишњак 1715, послије смрти прадједа Луја Четрнаестог. Био је познат као расипник и од њега потичу ријечи: "Послије мене потоп". Водио је неуспјешан рат за аустријско насљеђе и Седмогодишњи рат, послије којег је Француска морала да Великој Британији препусти Канаду. Укинуо је језуитски ромокатолички ред и конфисковао им имовину.

1844. - Попечитељство просвештенија Србије наложило свим окружним начелствима да се старају о сакупљању старина. Тај датум је узет као дан оснивања Народног музеја у Београду, а акт о оснивању једне од најзначајнијих националних установа културе, на иницијативу српског писца Јована Стерије Поповића, тада начелника Попечитељства просвештенија, потписан је 4. септембра 1844.

1849. - Умро јапански сликар Кацушика Хокусај, главни представник реализма у јапанском сликарству. Сликао је сцене из свакодневног живота и предјеле, укључујући чувени циклус "Тридесет погледа на Фуџијаму".

1865. - Предсједника Конфедерације отцијепљених јужних држава САД Џеферсона Дејвиса, у америчком грађанском рату, заробиле трупе Сјевера.

1871. - Мировним уговором у Франкфурту поражена Француска послије пруско-француског рата приморана да преда Нијемцима покрајине Алзас и Лорену и да плати високу ратну одштету.

1881. - Крунисан румунски краљ њемачког поријекла Карол Први Хоенцолерн, први краљ Румуније.

1894. - Рођен амерички композитор руског поријекла Димитри Тјомкин, изузетан аутор филмске музике, добитник више награда "Оскар". Филмови: "Господин Смит иде у Вашингтон", "Само анђели имају крила", "Сенка сумње", "Двобој на сунцу", "Назови М ради убиства", "Див", "Старац и море", "Рио Браво", "Тачно у подне", "Чајковски".

1899. - Рођен амерички филмски глумац и играч Фредерик Аустерлиц, познат као Фред Астер, један од највећих холивудских забављача, који је у играчкој техници спојио класицизам с почетка 20. вијека с модерним схватањем плеса. Филмови: "Роберта", "Весела распуштеница", "Вријеме свинга", "Цилиндер", "Бродвејска мелодија", "Никад нећеш постати богат", "Ускршња парада", "Смијешно лице", "На плажи", "Дижи завјесу".

1904. - Умро енглески новинар и истраживач Хенри Мортон Стенли, који се прославио 1871. "спашавањем" шкотског истраживача Дејвида Ливингстона, за кога се вјеровало да се изгубио у Африци. Потом је путовао у Африку више пута до 1889. и открио је Албертово, Едвардово и Леополдово језеро, планински масив Рувензори и испитао велики дио базена ријеке Конго.

1923. - Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца и Краљевина Грчке склопиле конвенцију о оснивању "слободне зоне у Солуну", која је Југославији предата на употребу 6. марта 1925. на период од 50 година. Зона обухвата 94.000 квадратних метара, на којој је Југославија добила исључиво право употребе и царинску управу, али не и полицијску, јер је подручје остало под грчким суверенитетом. Нови аранжман СФРЈ и Грчке о транзиту југословенске робе преко слободне зоне луке у Солуну потписан је 3. фебруара 1975. у Атини, с важношћу од десет година, послије чега се аутоматски продужава сваких пет година.

1933. - Нацисти су у центру Берлина приредили прво масовно спаљивање књига, бацивши на ломачу више од 25.000 примјерака дјела Карла Маркса, Сигмунда Фројда, Бертолта Брехта, Алберта Ајнштајна и осталих јеврејских, њемачких и комунистичких аутора, које су присталице Адолфа Хитлера означиле као "декадентне".

1940. - Нацистичка Њемачка у Другом свјетском рату без објаве рата напала Холандију, Белгију и Луксембург, а Велика Британија је послије нацистичке инвазије на Данску запосјела бившу данску колонију Исланд.

1940. - Послије оставке Невила Чемберлена присталице политике попуштања Адолфу Хитлеру и потписника капитулантског "Минхенског споразума" 1938, којим је Чехословачка натјерана да Њемачкој уступи Судетску област, британски премијер постао Винстон Черчил, који је потом провео нацију кроз Други свјетски рат.

1941. - Рудолф Хес, замјеник њемачког нацистичког вође Адолфа Хитлера, спустио се падобраном у Шкотску, намјеравајући да код британске владе издејствује сепаратан мир с Њемачком. Његов приједлог није прихваћен и Хес је крај Другог свјетског рата дочекао као заробљеник у Великој Британији. На суђењу у Нирнбергу 1946. за ратне злочине осуђен на доживотну робију.

1967. - Америчко ваздухопловство први пут у Вијетнамском рату бомбардовало луку Хајфонг у Сјеверном Вијетнаму.

1977. - Умрла америчка филмска глумица Џоан Крафорд, једна од највећих холивудских звијезда тридесетих година 20. вијека. Филмови: "Милдред Пирс", "Лице једне жене", "Хумореска", "Проклетници не плачу", "Страх", "Њежна пјесма", "Демонска жена", "Шта се догодило Беби Џејн."

1979. - Умрла српска филмска глумица Италина - Ида Кравања, позната као Ита Рина, послије удаје Тамара Ђорђевић, најпознатија филмска глумица у Југославији између два свјетска рата, прва наша глумица која је ушла у свјетску енциклопедију филма. Прије Другог свјетског рата играла је низ главних улога у филмовима њемачке и чешке продукције, а послије рата епизодне улоге у неколико домаћих филмова. Филмови: "Еротикон", "Галгентони", "Фантом Дурмитора", "А живот тече даље".

1981. - Социјалиста Франсоа Митеран у другој рунди предсједничких избора у Француској побиједио дотадашњег шефа државе Валерија Жискара Д' Естена, чиме је љевица у тој земљи дошла на власт послије три деценије.

1988. - САД ставиле вето на резолуцију Савјета безбједности УН, којом је Израел осуђен због инвазије на југ Либана.

1993. - Више од 200 тајландских радника погинуло у пожару који је захватио фабрику играчака у провинцији Након Патом.

1994. - Нелсон Мендела као први црнац инаугурисан за предсједника Јужне Африке.

1994. - Италијански медијски магнат Силвио Берлускони преузео дужност премијера Италије на челу коалиционе владе у којој су - први пут послије Другог свјетског рата - били и неофашисти.

1995. - Најмање 100 људи погинуло када се лифт, који је превозио рударе у једном руднику злата у близини Оркнија у Јужној Африци, изненада откачио и стропоштао на дно рудника.

1996. - Премијер Индије Нарашима Рао поднио оставку послије изборног пораза његове Конгресне странке.

1997. - У земљотресу у источном Ирану погинуло најмање 1.560 људи.

2006. - Кандидат владајуће италијанске љевичарске коалиције Унионе Ђорђо Наполитано /80/ изабран за 11. предсједника Италије.

2015. - У дводневном сукобу /9. и 10. мај/ групе терориста, углавном са Косова, са припадницима македонске полиције у насељу Диво, у Куманову, убијено је осам осам полицајаца, 37 је повријеђено, а пронађена су тијела 14 нападача.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 20. мај На данашњи дан, 20. мај
На данашњи дан, 19. мај На данашњи дан, 19. мај
На данашњи дан, 18. мај На данашњи дан, 18. мај
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    5h 37m
    6
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    5h 42m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    6h 34m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    19h 4m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    6h 48m
    0