На данашњи дан, 13. јул

13.07.2020. 07:52
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је понедјељак, 13. јул, 195. дан 2020. До краја године преостао је 171 дан.

100. п. н. е. - Рођен римски војсковођа, писац и државник Гај Јулије Цезар, једна од најчувенијих личности класичне историје.

1793. - Француског љекара и новинара Жан-Пола Мара, једног од вођа француске револуције и лидера монатањара, у Паризу убила Шарлота Корде. Мара се заузимао за укидање тортуре и смртне казне и за слободу штампе, а у листу "Пријатељ народа", који је покренуо, заступао је интересе градске сиротиње и сељака и беспоштедно жигосао аристократију. Сукобио се 1793. са жирондинцима, који су га оптужили за издају, али га је суд ослободио. Предводио је од 31. маја до 2. јуна 1793. јакобински устанак против жирондинаца, послије којег је уведена јакобинска диктатура. Дјела: "Филозофски есеј о човјеку", "Окови ропства".

1837. - Краљица Викторија Прва Александрина, као први британски монарх, преселила у Бакингамску палату у Лондону.

1839. - У Београду одржани избори за прве градске општине. Указом о "Устројанију општина" све општине у Србији су подијељене у три класе: првој је припадао Београд, другој окружне и друге вароши, а трећој сеоске општине. У Београду су бирана 32 члана градске општине - "најчеститија, најразумнија и најправдољубивија", који су дужност обављали бесплатно.

1878. - Завршен Берлински конгрес на коме је ревидиран Санстефански мировни уговор, закључен послије руско-турског рата. Одлукама Берлинског конгреса Србији су прикључени нишки, пиротски, топлички и врањански округ, а Црној Гори градови Никшић, Подгорица, Колашин, Бар и Улцињ. Аустро-Угарској је дато право да припоји /анексија/ Босну и Херцеговину и да држи гарнизон у Рашкој области /Новопазарски санџак, према турској административној подјели/, а Великој Британији да окупира Кипар. Кавказ је припао Русији, а Румунија је постала независна.

1930. - У главном граду Уругваја Монтевидеу почело Прво свјетско фудбалско првенство на којем је у конкуренцији 13 екипа побиједила репрезентација земље домаћина. Југославија /састављена само од београдских играча, јер су клубови из Загреба, Сарајева и Суботице бојкотовали национални тим/ као најбоље пласирана репрензентација изван Јужне Америке освојила је треће мјесто, иза Аргентине.

1941. - У Црној Гори је у Другом свјетском рату избио општи народни устанак против италијанских окупатора. Истовремено су нападнути готово сви окупаторски гарнизони и карабињерске станице и врло брзо је ослобођена скоро цијела Црна Гора, осим неколико већих градова. Послије рата 13. јул је проглашен Даном устанка народа Црне Горе против окупатора.

1943. - Побједом совјетске армије у Другом свјетском рату је, послије само осам дана, окончана кључна фаза Курске битке, највећег тенковског окршаја у историји ратова, у којој је учестовало око 6.000 тенкова с обје стране. Нијемци су ангажовали 50 дивизија, од којих 14 оклопних и двије моторизоване, али су претрпјели уништавајући пораз - укључујући губитак 2.900 тенкова - од кога се нису опоравили. Током борби Нијемци су, уз готово све тенкове, изгубили пола милиона војника, а 30 њихових дивизија је уништено.

1951. - Умро аустријски композитор Арнолд Шенберг, оснивач и теоретичар модерног музичког експресионизма, професор музичких академија у Бечу, Берлину, Бостону и Лос Анђелесу. У раним композицијама био је сљедбеник романтизма, али је касније напустио тонални систем и компоновао атонално, при чему је увео нов дванаестотонски начин компоновања, невезан недовршени "Приручник за контрапункт" и "Теорију композиције". Музичка дјела: "Мојсије и Арон", симфонијска поема "Пелеас и Мелисандра", кантате "Гурелидер", "Преживјели из Варшаве", мелодрама "Пијерот", монодрама "Очекивања".

1971. - Под оптужбом да су покушали да оборе краља Хасана у Мароку је стријељано десет официра армије те сјеверноафричке земље.

1985. - На лондонском стадиону "Вембли" и на стадиону "Џон Кенеди" у Филаделфији истовремено одржани велики хуманитарни концерти под називом "Лајв ејд". У акцији помоћи гладнима у Африци, коју је организовао Боб Гелдоф, најпознатији рок и поп-музичар свијета, прикупљено је 60 милиона долара, а ТВ пренос концерта пратило је око милијарду и по гледалаца широм свијета.

1985. - Совјетски атлетичар Сергеј Бубка је у Паризу, први у историји атлетике, мотком прескочио "магичну границу" од шест метара.

1992. - Преузимајући дужност премијера Израела, Јицак Рабин је најавио да ће посјетити пријестонице арапских земаља ради постизања мира на Блиском истоку.

2000. - Савјет за провођење мира у БиХ одлучио да се државни и ентитетски парламенти на изборима у новембру 2000. године бирају на период од двије године, у складу са приједлогом високог представника уз консултације са шефом Мисије ОЕБС-а.

2008. - БиХ, Хрватска, Црна Гора и Монако примљени у Унију за Медитеран.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 26. април На данашњи дан, 26. април
На данашњи дан, 25. април На данашњи дан, 25. април
На данашњи дан, 24. април На данашњи дан, 24. април
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    19h 33m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    17h 8m
    6
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    22h 16m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    3h 7m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    1h 34m
    0