На данашњи дан, 14. јули

14.07.2020. 07:56
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је уторак, 14. јули, 196. дан 2020. До краја године има 170 дана.

1223. - Умро француски краљ Филип Други Август, који је током владавине од 1179. ојачао краљевску власт и успјешно ратовао против Енглеза, отевши им посједе у западној Француској. С енглеским краљем Ричардом Првим Плантагенетом - "Лављим срцем" и њемачким царем Фридрихом Првим Барбаросом предводио је крсташе у Трећем крсташком рату, основао је 1208. универзитет у Паризу и подигао велики дио чувене париске Богородичине цркве /катедрала "Нотр дам"/.

1602. - Рођен француски кардинал италијанског поријекла Ђулио Рајмондо Мацарини, познат као Жил Мазарен, премијер у владама краљева Луја Тринаестог и Луја Четрнаестог. Као један од највјештијих дипломата свог доба поставио је темеље на којима је Луј Четрнаести градио хегемонистичку политику Француске у Европи. Окончао је 1648. Тридесетогодишњи рат, послије којег је Вестфалским миром Француска од Њемачког царства преузела Алзас и неке лоренске градове. Такође је савладао буну племића Фронда од 1648. до 1652. и успоставио краљев апсолутизам пољуљан током побуне.

1789. - Народ Париза заузео злогласни затвор Бастиљу, симбол краљевске самовоље, чиме је почела Француска револуција. Подигнута у 14. вијеку, тврђава Бастиља је до прве половине 17. вијека служила за одбрану Париза, а као затвор је почео да је користи моћни кардинал Арман Жан ди Плеси Ришеље у вријеме владавине краља Луја Тринаестог, махом за политичке затворенике.

1817. - Умрла француска списатељица Мадам де Стал, чија је књига "О Њемачкој" знатно утицала на развој романтизма. Као противник француског цара Наполеона Првог Бонапарте емигрирала је из Француске и потом је живјела у Њемачкој, Италији, Русији и Шведској. Остала дјела: романи "Делфина", "Корина".

1867. - Шведски произвођач експлозива Алфред Нобел свој изум динамит први пут демонстрирао у каменолому код енглеског града Редхил.

1887. - Умро њемачки индустријалац Алфред Круп, назван "краљ топова", под чијом је управом металуршки концерн "Круп" 1847. почео да производи тешке топове. Фабрике "Круп" су у оба свјетска рата производиле тешко наоружање за њемачку војску.

1889. - На стогодишњицу пада Бастиље у Паризу, у присуству 395 делегата из европских земаља и Америке, почео први конгрес Друге интернационале. На конгресу је усвојена одлука о прослави 1. маја као дана међународне солидарности радника.

1901. - У Београду свечано отворено прво Радничко позориште у Србији. Представе су извођене у кафани "Радничка касина" на углу Дечанске и Скопљанске улице /сада Моше Пијаде и Нушићеве/.

1902. - У Сарајеву, ради ширења просвјете и српске националне свијести Срба у Босни и Херцеговини, основано Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета", које је имало велики број чланова и донатора и располагало је знатном имовином. Захваљујући помоћи "Просвјете", прве генерације српских ђака и студената из БиХ масовније су почеле да се школују према тадашњим европским стандардима. Друштво је отворило велики број читаоница, штампало много популарних књига ради просвјећивања народа, а у Сарајеву је отворило велику Централну библиотеку. У "Просвјети" су били активни многи значајни Срби из БиХ, укључујући Алексу Шантића, Петра Кочића, Васиља и Шћепана Грђића, Ђорђа Пејановића, Пера Слијепчевића.

1904. - Рођен јеврејски писац Исак Башевис Сингер, добитник Нобелове награде за књижевност 1978, чија су дјела инспирисана традицијом и фолклором Јевреја у источној Европи, посебно у родној Пољској, у којој је живио до пресељења у САД 1935. Дјела: романи "Сатана у Горају", "Москатови", "Мађионичар из Лублина", "Роб", "Имање", "Посјед", "Непријатељи: љубавна прича", "Шоша", збирке прича "Гимпел луда", "Спиноза из Пијачне улице", "Кратки петак", "Сеанса и друге приче", "Страсти", "Стара љубав", мемоарске књиге "У судници мог оца", "Дјечак у трагању за Богом", "Младић у трагању за љубављу", "Изгубљен у Америци".

1913. - Рођен амерички државник Лесли Линч Кинг - јуниор, познат као Џералд Форд, предсједник САД од 1974. до 1977.

1918. - Рођен шведски филмски режисер и сценариста Ингмар Ернст Бергман, који је три пута добио награду "Оскар"; највише су га заокупљали етички и психолошки проблеми човјека. Његов наглашени лиризам често је прерастао у халуцинантне стилизације тема и мотива, а префињен рад с камером и испрекидани наративни стил допринијели су тамном сликању људских судбина. Филмови: "Љето са Моником", "Ноћ кловнова", "Осмијех љетње ноћи", "Седми печат", "Дивље јагоде", "Зимско свјетло", "Лице", "Дјевичански извор", "Ђавоље око", "Тишина", "Персона", "Крици и шапутања", "Лицем у лице", "Змијско јаје", "Свијет марионета", "Фани и Александер".

1933. - У Њемачкој забрањене све политичке партије, осим нацистичке.

1958. - У Ираку убијен краљ Фејсал и војним ударом успостављен републикански режим. Официри-пучисти убили су и престолонасљеника Абдула Илаха и премијера Арапске федерације Ирака и Јордана генерала Нурија ел Саида, а власт је преузео генерал Абдул Карим Касем.

1965. - Амерички сателит "Маринер 4", лансиран 1964, направио прве фотографије Марса.

1971. - Суд у Штокхолму двојицу хрватских терориста, убица југословенског амбасадора у Шведској Владимира Роловића, осудио на доживотну робију.

1976. - Кина у Африци окончала градњу жељезничке пруге "Танзам", која је повезала Замбију и луку Дар ес Салам у Танзанији.

1988. - Иран у УН оптужио САД за "варварски злочин" због обарања иранског путничког авиона у Персијском заливу.

1991. - Предсједништво СФРЈ већином гласова донијело одлуку о премјештању јединица ЈНА са територије Словеније у друге републике.

1992. - Савезна скупштина за првог премијера Савезне Републике Југославије изабрала америчког бизнисмена српског поријекла Милана Панића.

1998. - У паду украјинског транспортног авиона "иљушин 76" у Персијском заливу погинуло свих осам чланова посаде.

1998. - На Тајван, као учесник семинара о научним и технолошким достигнућима, допутовао кинески министар Џу Лилан, поставши први члан владе Кине који је ступио на тло тог кинеског острва.

1999. - Чланови Комисије за тражење несталих лица и Стручни тим Републике Српске у сарадњи са истражним судијом Окружног суда у Српском Сарајеву и замјеником Окружног јавног тужиоца ексхумирали 30 тијела српских цивила на градском гробљу "Колијевке" и у селу Осјечина код Горажда.

2004. - Ирачка полиција ухапсила чланове терористичке ћелије, сараднике Ал каиде, која је окривљена за више бомбашких напада, међу којима и онај у Кербали крајем марта, у којем је погинуло више од 100 шиитских ходочасника.

2007. - Русија суспендовала учешће у Споразуму о Конвенционалним снагама Европе /ЦФЕ/, који ограничава број тешког наоружања распоређеног између Атлантског океана и Урала.

2016. - У терористичком нападу у Ници погинуло 86 особа, међу којима и нападач, а повријеђено 458. Француз, поријеклом из Tуниса Мухамед Булел /31/ камионом је газио и убијао људе на шеталишту који су на Дан Републике изашли да гледају ватромет.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 26. април На данашњи дан, 26. април
На данашњи дан, 25. април На данашњи дан, 25. април
На данашњи дан, 24. април На данашњи дан, 24. април
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    9h 53m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    11h 8m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    16h 59m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    15h 26m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    17h 18m
    0