На данашњи дан 1975. године преминуо велики Иво Андрић

13.03.2020. 09:26
0
ИЗВОР: Срна

Велики српски писац и нобеловац Иво Андрић, члан Српске академије наука и уметности, творац великих романа “На Дрини ћуприја”, “Травнички хроника”, “Проклета авлија",  преминуо је на данашњи дан 1975. године.

Андрић спада у књижевне класике 20. вијека, као изузетан стилиста и хроничар судбина људи на овим просторима.

Студирао је књижевност и историју у Загребу, Бечу, Кракову и Грацу, гдје је докторирао историју 1924. дјелом “Развој духовног живота у Босни под утицајем турске владавине”.

У Првом свјетском рату хапшен је и интерниран, између два свјетска рата био је амбасадор Југославије у Берлину, а послије Другог свјетског рата живио је у Београду.

Слика

У младости је писао пјесме ”Ex Ponto”, “Немири”, “Лирика”. Био је приповједач снажне имагинације и изузетан познавалац историје БиХ.

Одликовала га је ванредна чистота језика и брушени стил, префињена психолошка анализа, дубоко понирање у суштинске проблеме егзистенције и умијеће да сугестивном магијом ријечи дочара људску и друштвену панораму минулих вијекова.

Користећи народна предања, легенде, историјску фактографију, богатство маште и осјећања свијета, подигао је монументалну књижевну грађевину, посебно романима “На Дрини ћуприја”, “Травничка хроника”, “Госпођица”, “Проклета авлија”, “Омер-паша Латас” (недовршен).

Остала његова дјела су збирке приповједака “Немирна година”, “Жеђ”, “Јелена, жена које нема”, “Знакови”, “Деца”, “Кућа на осами”, путописи и скице “Стазе, лица, предели”, медитативна проза “Знакови поред пута”, “Есеји, критике, чланци 1 и 2”, “Свеске”.

Коментари 0
Повезане вијести
Византијски цар дозволио градњу Хиландара Византијски цар дозволио градњу Хиландара
Милутин Миланковић - Један од највећих свјетских умова Милутин Миланковић - Један од највећих свјетских умова
На данашњи дан формирана Војска Републике Српске На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
Најчитаније
 • Mладић погинуо у саобраћајној несрећи код Пала
  5h 44m
  0
 • Ако мотор почне да се прегријава на врућини, потребно је да урадите једну ствар
  18h 6m
  0
 • Заштитите своје љубимце од топлотног удара
  4h 16m
  4
 • Јаки пљускови и удари вјетра, падао и град
  19h 43m
  0
 • Након првог уписног рока остало 27 слободних мјеста на буџету на Машинском факултету
  5h 18m
  0