Na današnji dan 1975. godine preminuo veliki Ivo Andrić

13.03.2020. 09:26
0
IZVOR: Srna

Veliki srpski pisac i nobelovac Ivo Andrić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, tvorac velikih romana “Na Drini ćuprija”, “Travnički hronika”, “Prokleta avlija",  preminuo je na današnji dan 1975. godine.

Andrić spada u književne klasike 20. vijeka, kao izuzetan stilista i hroničar sudbina ljudi na ovim prostorima.

Studirao je književnost i istoriju u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu, gdje je doktorirao istoriju 1924. djelom “Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine”.

U Prvom svjetskom ratu hapšen je i interniran, između dva svjetska rata bio je ambasador Jugoslavije u Berlinu, a poslije Drugog svjetskog rata živio je u Beogradu.

Slika

U mladosti je pisao pjesme ”Ex Ponto”, “Nemiri”, “Lirika”. Bio je pripovjedač snažne imaginacije i izuzetan poznavalac istorije BiH.

Odlikovala ga je vanredna čistota jezika i brušeni stil, prefinjena psihološka analiza, duboko poniranje u suštinske probleme egzistencije i umijeće da sugestivnom magijom riječi dočara ljudsku i društvenu panoramu minulih vijekova.

Koristeći narodna predanja, legende, istorijsku faktografiju, bogatstvo mašte i osjećanja svijeta, podigao je monumentalnu književnu građevinu, posebno romanima “Na Drini ćuprija”, “Travnička hronika”, “Gospođica”, “Prokleta avlija”, “Omer-paša Latas” (nedovršen).

Ostala njegova djela su zbirke pripovjedaka “Nemirna godina”, “Žeđ”, “Jelena, žena koje nema”, “Znakovi”, “Deca”, “Kuća na osami”, putopisi i skice “Staze, lica, predeli”, meditativna proza “Znakovi pored puta”, “Eseji, kritike, članci 1 i 2”, “Sveske”.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na današnji dan umro nobelovac Ivo Andrić Na današnji dan umro nobelovac Ivo Andrić
Politikin zabavnik, list za sve generacije, napunio 84 godine Politikin zabavnik, list za sve generacije, napunio 84 godine
Sjećanje na dan kada je Istočno Sarajevo bilo složno za spas srpskih svetinja Sjećanje na dan kada je Istočno Sarajevo bilo složno za spas srpskih svetinja
Najčitanije
 • Uhapšen zbog ugrožavanja sigurnosti i napada na policijskog službenika u Istočnoj Ilidži
  23h 55m
  8
 • FTN iz Novog Sada uskoro u Trebinju - Grad i Republika podržali otvaranje novog fakulteta
  18h 12m
  11
 • Lana Lubura i Aleksandar Vuković najbolji sportisti opštine Istočna Ilidža u 2022. godini (FOTO)
  15h 23m
  0
 • Regionalni centar Instituta za javno zdravstvo 30 godina u službi zdravlja
  14h 24m
  0
 • Prasići opet poskupjeli
  3h 5m
  0