На данашњи дан, 2. мај

02.05.2024. 08:13
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас је четвртак, 2. мај, 123. дан 2024. До краја године има 243 дана.

1519. - Умро италијански сликар, вајар, архитекта, инжењер, проналазач и мислилац Леонардо да Винчи, један од највећих умова ренесансе, који је спојио средњовјековно енциклопедијско знање са егзактном модерном методом опажања. У Француску је прешао 1516, гдје је и умро. Израдио је релативно мало слика, од којих су најзначајније "Мона Лиза", "Богородица у пећини", "Света Ана", "Тајна вечера". Урадио је мноштво цртежа, а многе његове фреске су оштећене зато што је експериментисао бојама. Није се интересовао само за људско тијело и природу него и за психологију: у "Тајној вечери" је методски простудирао и нијансирано изразио карактер сваке личности, а у "Мона Лизи" је тражио мистерију унутрашњег живота. Први је унио атмосферу у слике и помоћу свијетло-тамног моделисања /сфумато/ дао топлину коже и мекоћу тијела. Ни једно његово вајарско дјело није сачувано, а архитектонске замисли су остале у пројекту. Живо су га привлачиле и природне науке - физика, астрономија, хемија. Радио је и на конструисању справе за летење. Написао је "Трактат о сликарству".

1567. - Умро дубровачки писац Марин Држић, типичан представник ренесансе, чија су дјела испуњена раскошним сјајем, богатством духа, веселим сценама и комичним ситуацијама. Почео је пјесмама, а списатељски дар је довео до врхунца у пасторалним играма и комедијама. Најчувенијим дјелом "Дундо Мароје", чија је тема отац тврдица и син расипник, засмијавао је властелу у родном Дубровнику, али је и извргавао порузи. Комедије "Помет", "Пијерин" и "Ђухо Крпета" су изгубљене или сачуване у фрагментима. Остала дјела: комедије "Скуп", "Манде", "Аркулин", алегорична пасторално-музичка комедија "Плакир", рустикална комедија "Новела од Станца", пасторале "Тирена", "Венера и Адон".

1660. - Рођен италијански композитор Пјетро Алесандро Гаспаре Скарлати, оснивач оперске "напуљске школе". Дјела: опере, кантате, црквене композиције.

1729. - Рођена руска царица њемачког поријекла Катарина Друга Алексејевна, позната као Катарина Велика, која је током владавине од 1762. до смрти 1796. провела значајне реформе којима је учврстила централну власт. У духу просвијећеног апсолутизма и под утицајем француских филозофа и идеја просвијећености, отварала је школе, помагала науку и умјетност, модернизовала администрацију и судство, уредила финансије, укинула тортуру, смртну казну замијенила прогонством у Сибир. Успјешно је ратовала против Пољске и Турске и Русији је припојила Казахстан, Грузију, Јерменију, Камчатку, Крим, дио Молдавије и велике дијелове Украјине, Бјелорусије и Пољске. Омогућила је племству да појача искоришћавање кметова и да до тада слободне козаке потчињава и претвара у кметове, што је изазвало устанак козака и сељака од 1773. до 1775. под вођством Јемељана Пугачова.

1852. - Рођен српски новинар, писац и политичар Пера Тодоровић, један од оснивача Народне радикалне странке и најистакнутијих новинара свог доба. Био је близак прваку српских социјалиста Светозару Марковићу и уређивао је низ листова и часописа, укључујући социјалистички лист "Рад". Покренуо је листове "Самоуправа" и "Радикал", а од 1889. до 1903. издавао је "Мале новине", први информативно-сензационалистички лист у Србији. Хапшен је због манифестовања у Крагујевцу црвеним барјаком. Био је добровољац у српско-турском рату 1876. и 1877, послије чијег је завршетка 1878. емигрирао у Угарску и у Новом Саду је 1878. и 1879. с Лазаром Пачуом издавао социјалистички лист "Стража". Потом је отишао у Француску, а по повратку у Србију осуђен је на смрт због Тимочке буне коју су 1883. против режима краља Милана Обреновића у зајечарском крају подигли радикали, али је помилован. Потом се измирио с краљем Миланом и залагао за споразум радикала и народњака, због чега су га радикали искључили из странке. У књижевности се највише бавио историјским темама и преводио је руског писца Николаја Гавриловича Чернишевског. Дјела: "Дневник једног добровољца", "Силазак с пријестола", "Карађорђе".

1857. - Умро француски писац Луј Шарл Алфред де Мисе, кога је несрећна љубав са списатељицом Жорж Санд инспирисала за најљепше и најузбудљивије лирске пјесме: "Ноћи" и "Писмо Ламартину" и "Исповијест једног дјетета овог вијека", у којем је описао и анализирао свој бол. Остала дјела: стиховане "Приче из Шпаније и Италије", пјесме "Намуна", "Рола", драма "Лоренцачо", комедије "С љубављу се не игра", "Не треба се ни у шта заклети", "Маријанине ћуди".

1860. - Рођен јеврејски писац Теодор Херцл, оснивач и теоретичар модерног ционизма, који се снажно залагао за оснивање јеврејске државе у Палестини и разрадио концепт те државе. Изабран је 1897. за првог предсједника Свјетске ционистичке организације. Дјела: "Јеврејска држава", "Стара Нова земља".

1864. - Умро њемачки композитор јеврејског поријекла Ђакомо Мајербер, који је одиграо видну улогу у стварању француске велике опере. Био је веома популаран, али је његова музика изазивала и многе полемике. Дјела: опере "Хугеноти", "Африканка", "Роберт Ђаво", "Пророк".

1881. - Рођен руски државник Александар Фјодорович Керенски, члан а потом предсједник Привремене владе послије Фебруарске револуције 1917. у Русији. Збачен је с власти у Октобарској револуцији 1917, којом је успостављена бољшевичка власт. Емигрирао је 1918. и од 1940. је живио у САД, гдје је умро 1970.

1892. - Рођен њемачки пилот Манфред фон Рихтхофен, назван "црвени барон", најславнији њемачки авијатичар у Првом свјетском рату. Током рата је оборио више од 80 непријатељских авиона, прије него што је и сам погинуо у ваздушној борби у априлу 1918.

1892. - Умро њемачки хемичар Аугуст Вилхелм фон Хофман, значајан по истраживањима у органској хемији. Оснивач је модерне индустрије анилинских боја из катрана каменог угља.

1903. - Рођен амерички педијатар Бенџамин Меклејн Спок, чија је књига "Савјети здравог разума о одгајању беба и дјеце", објављена 1946, постала бестселер, умногоме измијенивши представу о правилном одгајању дјеце. Током Вијетнамског рата жестоко је оспоравао војну авантуру САД у југоисточној Азији.

1904. - Рођен амерички пјевач и филмски глумац Хари Лилис "Бинг" Крозби, рекордер по броју снимљених плоча, добитник награде "Оскар" за филм "Идући својим путем".

1933. - Њемачки канцелар Адолф Хитлер укинуо синдикате.

1937. - Близак сарадник нацистичког њемачког диктатора Хитлера рајхсмаршал Херман Геринг тајно се састао на Бледу с кнезом Павлом Карађорђевићем и југословенским премијером Миланом Стојадиновићем. Увјеравао их је да Југославија неће бити нападнута ако одржи блискост са Силама осовине.

1945. - Црвена армија - која је поднијела највећи терет побједе над нацистичком Њемачком у Другом свјетском рату - заузела Берлин и истакла црвену заставу на згради Рајхстага /парламент/. Јединице Првог бјелоруског фронта маршала Георгија Жукова и Првог украјинског фронта маршала Ивана Коњева почеле су берлинску операцију 16. априла.

1960. - Извршена смртна казна над Американцем Керилом Чесменом, осуђеним за отмицу и силовање, који је 12 година живио у сјенци смрти. Чекајући извршење пресуде, које је осам пута одлагано захваљујући упорној и вјештој одбрани, у затвору је написао три књиге које су постале бестселери.

1967. - У Стокхолму почео да ради међународни суд за ратне злочине Бертранда Расела, који је касније пресудио да су САД криве за агресију на Вијетнам.

1967. - Лабуристичка влада Харолда Вилсона затражила чланство Велике Британије у Европској економској заједници /садашња Европска унија/, окончавши дугу дебату да ли Лондон треба да приступи тој групацији.

1982. - Британска подморница у Фокландском рату потопила аргентинску крстарицу "Генерал Белграно", усмртивши више од 350 људи.

1990. - Афрички национални конгрес Нелсона Менделе и влада Јужне Африке отпочели тродневне разговоре у Кејптауну о постепеном окончању власти бијеле мањине у тој земљи.

1993. - Бивши шеф норвешке дипломатије и амбасадор у Београду Торвалд Столтенберг постављен за копредсједника Међународне конференције о Југославији, замијенивши америчког дипломату Сајруса Венса који је поднио оставку.

1993. - У Атини предсједник Републике Српске Радован Караџић потписао Венс-Овенов план за бившу БиХ, под условом да га прихвати Скупштина Републике Српске. Скупштина је касније одбацила план, оцијенивши да су мапе разграничења са муслиманима и Хрватима крајње неповољне за Србе у Босни.

1994. - Нелсон Мендела и његов Афрички национални конгрес добили прве сверасне изборе у Јужној Африци.

1999. - У нападу авиона НАТО пакта на Косовску Митровицу погинуло најмање двоје и рањено 35 цивила, а у Сремској Митровици је у дворишту своје куће гелером од авионске бомбе убијена једна жена.

1999. - На основу наредбе предсједника СР Југославије Слободана Милошевића ослобођена тројица америчких војника, заробљена 33 дана раније на југословенској територији уз границу са Македонијом.

1999. - Код села Накучани, близу Шапца, пао амерички ловац "Ф-16", погођен ватром Противваздушне одбране Војске Југославије.

2001. - Хашки трибунал одбио захтјев бившег предсједника Републике Српске Биљане Плавшић да се њој и Момчилу Крајишнику суди одвојено.

2003. - Шеф УНМИК-а Михаел Штајнер оптужио је косовски парламент да је усвојио мноштво неуставних закона, као и албанске политичаре на Косову да нису осигурали безбједност мањинама.

2004. - Милорад Улемек Легија, првооптужени за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића, предао се полицији послије 14 мјесеци проведених у бјекству.

2008. - У Мјанмару од циклона "Нагрис" погинуло или нестало 138.000 људи.

2008. - Отворен Први "Бањалучки интернационални филмски фестивал".

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 16. мај На данашњи дан, 16. мај
На данашњи дан, 15. мај На данашњи дан, 15. мај
На данашњи дан, 14. мај На данашњи дан, 14. мај
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 26m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    21h 59m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 25m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    20h 38m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 7m
    3