На данашњи дан, 21. новембар

21.11.2019. 08:57
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је четвртак, 21. новембар, 325. дан 2019. До краја године има 40 дана.

1694. - Рођен француски филозоф, писац и историчар Франсоа Мари Аруе, познат као Волтер, један од најслободоумнијих духова 18. вијека, сарадник просвјетитељске "Енциклопедије". Био је велики противник клерикализма, али не и атеиста. Дуго је живио у изгнанству, једно вријеме и на двору пруског краља Фридриха Другог Великог, а потом у Фернеју у Швајцарској и савременици су га називали "фернејски патријарх". Дјела: филозофски романи "Кандид", "Задиг", "Микромегас", епопеје "Анријада", "Дјевица орлеанска", историјска дјела "Вијек Луја Четрнаестог", "Оглед о обичајима и духу нација", "Историја Карла Дванаестога", трагедије "Едип", "Брут", "Заира", "Цезар", "Меропа", "Танкред", комедије "Сењорско право", "Нанина", филозофски списи "Трактат о метафизици", "Расправа о човјеку", "Филозофски рјечник", "Филозофска писма".


1783. - Французи Франсоа Пилатр де Розије и Франсоа Лоран извели први успјешан лет балоном напуњеним топлим ваздухом, прелетјевши изнад Париза за 25 минута раздаљину од осам километара.

1806. - Француски цар Наполеон Први Бонапарта објавио Берлински декрет о блокади Велике Британије, који је укључивао и забрану пристајања британских бродова у све европске луке, с намјером да је економски сломи.

1832. - Рођен српски архимандрит и историчар Нићифор Дучић, предсједник Српског ученог друштва. Богословију је завршио у Београду, а општу историју, географију и филозофију студирао на Сорбони. Учествовао је у Херцеговачком устанку Луке Вукаловића 1861. и 1862, потом пребјегао у Црну Гору, а 1868. прешао у Србију. Био је вођа добровољачких чета у српско-турском рату од 1876. до 1878, предсједник Врховног суда Србије и посланик. Сву имовину оставио је у добротворне сврхе - у Српској академији наука и умјетности постоји његов фонд за награђивање историјских дјела. Као сљедбеник Вука Караџића у "Српско-далматинском мозаику" штампао је радове Вуковом реформисаном азбуком.

1844. - Рођен српски љекар, писац и политичар Владан Ђорђевић, члан Српске краљевске академије, оснивач Српског љекарског друштва и Српског друштва Црвеног крста. У вријеме краља Милана Обреновића био је министар и премијер, али је емигрирао послије вјеридбе краља Александра Обреновића с дворском дамом Драгом Машин. Написао је више дјела из српске историје, романа, путописа и приповиједака.

1844. - Умро руски писац Иван Андрејевич Крилов, који је у баснама слиједио грчког писца Езопа, али се инспирисао и руским фолклором. Осим басни, писао је сатирична "писма" и комедије, шибајући по људским пороцима и тамним странама друштвеног живота у Русији. Писао је изворним народним језиком, а многа његова "наравоученија" постала су пословице. Знатно је утицао на европску литературу. Дјела: збирке басни, комедије "Модна трговина", "Лекција кћерима", "Књижевник у предсобљу", комичне опере "Хистерична породица", "Кафана".

1855. - Шведска с Великом Британијом, Француском и Турском закључила савез против Русије.

1869. - Рођен српски правник и историчар Слободан Јовановић, професор Београдског универзитета, предсједник Српске краљевске академије, најзначајнији српски правни писац и теоретичар државе у 20. вијеку. Под комунистичком владавином Јосипа Броза анатемисан је и прећуткиван је његов рад. У Лондону је у Другом свјетском рату 1942. и 1943. био предсједник емигрантске југословенске владе, а послије рата је у одсуству осуђен на 20 година робије на процесу Дражи Михаиловићу. У свијету је био изузетно цијењен и сматран једним од навећих свјетских ауторитета у теорији уставног права, што илуструје и податак да му је француски предсједник Шарл де Гол послао Нацрт устава Пете републике, замоливши га да тај документ проучи и оцијени. Умро је 1958. у емиграцији у Великој Британији. Написао је мноштво студија и расправа. Дјела: "О суверености", "О држави" /Основи једне правне теорије о држави/, "Уставобранитељи и њихова влада", "Светозар Марковић", "Макијавели", "Друга влада Милоша и Михаила", "Влада Милана Обреновића", "Уставно право Краљевине Србије", "Уставно право Краљевине СХС", "Вође Француске револуције".

1902. - Рођен српски сликар Марко Челебоновић, учесник Покрета отпора у Француској у Другом свјетском рату. Потом је био професор Академије ликовних умјетности у Београду, дипломата, генерални секретар Савеза ликовних умјетника Југославије и доживотни предсједник Међународног удружења ликовних умјетника. Био је члан ликовних група "Облик" и "Дванаесторица". Снажно је утицао на генерације млађих сликара.

1916. - Умро аустроугарски цар Франц Јозеф Први, изазивач Првог свјетског рата нападом на Србију 1914. Од доласка на пријесто 1848. био је вођен идејом о пангерманској улози Аустрије и проводио је политику националног угњетавања, посебно словенских народа. Крваво је угушио револуцију у Мађарској 1849. и успоставио централистичко-апсолутистички систем у оквиру којег су укинуте политичке слободе и прибјегавано насилној германизацији, назван "Бахов апсолутизам", према презимену министра унутрашњих послова Александера Баха. У Кримском рату од 1853. до 1856. изневјерио је Русију, уз чију је помоћ сломио Мађарску револуцију. Изгубио је 1859. рат против Француске и Пијемонта, а 1866. против Пруске и Италије. Послије стварања "двојне Монархије" 1867, кад је назив државе промијењен у Аустро-Угарска, окренуо се освајањима на Балкану, окупирајући БиХ 1878. и склапајући савез с Њемачком 1879. и Италијом 1882. Искористио је атентат на престолонасљедника Франца Фердинанда 1914. у Сарајеву као повод да нападне Србију.

1933. - Послије одлуке предсједника САД Френклина Рузвелта о успостављању дипломатских односа са СССР-ом, први амерички амбасадор у Москви Вилијам Кристијан Булит ступио на дужност.

1938. - Њемачка окупирала Судете у Чехословачкој послије конференције у Минхену на којој су западне државе ту област препустиле Адолфу Хитлеру.

1944. - Предсједништво АВНОЈ-а је у Другом свјетском рату сву имовину непријатеља прогласило државном својином.

1974. - У експлозијама, које је у енглеском граду Бирмингем подметнула Ирска републиканска армија, погинула 21 особа.

1977. - У југоисточној Индији циклон усмртио око 3.000 људи, а огромни таласи су збрисали цијела села.

1981. - Умро српски писац и историчар умјетности и књижевности Милан Кашанин, прије Другог свјетског рата директор Народног музеја у Београду и Музеја кнеза Павла, а послије рата Галерије фресака. Приповијеткама "Јутарња и бдења" и "Заљубљеници" у српску литературу је унио атмосферу војвођанске паланке, романом "Пијана земља" је насликао потресну причу о распадању породице, а студијом "Српска књижевност у Средњем веку" посегао ка коријенима српске књижевне баштине. Остала дјела: приповијетка "У сенци славе", роман "Трокошуљник", критике "Савремени београдски уметници", "Пронађене ствари", "Уметничке критике", "Привиђења", есеји "Судбине и људи", дјела из историје уметности "Камена открића", "Српска уметност у Војводини", "Два века српског сликарства", "Уметност и уметници".

1994. - Авијација НАТО-а, на захтјев УНПРОФОР-а, бомбардовала аеродром Удбине, на територији Републике Српске Крајине. Авиони су бомбардовали писте за узлијетање и прилазе хангарима, батерију за противавионску одбрану, као и ракете "земља - ваздух". У нападима, који су трајали 45 минута, учестовало је 39 авиона Сјевероатлантског савеза.

1995. - У америчком граду Дејтон парафиран споразум о окончању грађанског рата у бившој БиХ.

2006. - Ирак и Сирија обновили дипломатске односе послије више од 25 година.


- Данас је празник Свети арханђел Михаило, дан који у народу познат као Аранђеловдан. Ово је једна најчешћих српских крсних слава, заштитник српске краљевске лозе Немањића. Прославаљање овог светитеља установљено је у четвртом вијеку. Свети арханђел Михаило, старјешина Божијих анђела /вјесника/, најчешће је представљан са теразијама, јер се вјерује да дијели душе на праведне и грешне.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 19. април На данашњи дан, 19. април
На данашњи дан, 18. април На данашњи дан, 18. април
На данашњи дан, 17. април На данашњи дан, 17. април
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    15h 51m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    14h 5m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    11h 55m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    15h 10m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    9h 53m
    0