На данашњи дан, 23. јул

23.07.2021. 08:13
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је петак, 23. јул, 204. дан 2021. До краја године има 161 дан.

1456. - Турска војска султана Мехмеда Другог - Освајача, послије тешког пораза у одлучујућој бици претходног дана и рањавања султана, одустала од опсаде Београда. Град је опколило 150.000 Турака са 200 топова, а бранила га је здружена хришћанска војска у којој су се, уз српске одреде, који су се посебно истакли, борили њемачки, угарски и пољски крсташи, под командом ердељског војводе Јаноша Хуњадија, у српским народним пјесмама познатог као Сибињанин Јанко.

1757. - Умро италијански композитор Доменико Скарлати, виртуоз на чембалу. Компоновао је више од 500 клавирских соната, употребљавајући нове технике с бриљантним резултатима. Творац је такозваног Скарлатијевог сонатног облика - чувених соната за чембало у једном ставу. Развио је богату чембалистичку технику и утицао на клавирске композиторе, посебно у Шпанији и Енглеској.

1759. - Руси у Седмогодишњем рату, под командом генерала Петра Семјоновича Салтикова, до ногу потукли пруску армију у бици код Каја на истоку Њемачке. У бици је погинуло најмање 6.000 Пруса.

1875. - Умро амерички проналазач Ајзак Мерит Сингер, који је 1851. конструисао прву шиваћу машину.

1885. - Умро амерички генерал и државник Јулисиз Симпсон Грант, врховни командант армије Сјевера у грађанском рату од 1861. до 1865. На положају предјседника САД од 1869. до 1877. блистави војни стратег био је играчка у рукама корупционаша.

1892. - Рођен етиопски цар Хаиле Селасије Први, који је 1928. године, послије смрти Менелика именован за регента и краља, а 1930. је крунисан за цара Етиопије. Из земље је избјегао 1936, годину дана послије агресије фашистичке Италије. Вратио се 1941. и владао до 1974, кад је збачен у удару љевичарских официра.

1914. - Аустро-Угарска упутила ултиматум Србији, захтијевајући одговор у року од 48 часова, окрививши је за атентат у којем је 28. јуна 1914. у Сарајеву убијен престолонасљедник Франц Фердинанд. Услови ултиматума су били понижавајући и унапријед се рачунало да их Србија као суверена држава неће прихватити. Уз подршку Њемачке, Беч је одлучио да Србију војно казни, највише због јачања њеног ауторитета у јужнословенским дијеловима Аустро-Угарске. У ноти је затражено објављивање изјаве у којој се индиректно признаје кривица за атентат, уклањање свих официра противника Аустро-Угарске и дозвола српске владе да аустроугарска полиција води истрагу на територији Србије. Српска влада је формулисала одговор који је, чак и према суду њемачке дипломатије, био ремек-дјело. Имајући у виду крајњу исцрпљеност балканским ратовима, српска влада је прихватила све захтјеве, сем да аустроугарски органи воде истрагу у Србији. Аустро-Угарска је то искористила да 28. јула 1914. Србији објави рат, чиме је започео Први свјетски рат.

1916. - Умро шкотски хемичар Вилијам Ремзи, добитник Нобелове награде за хемију 1904. Испитивао је молекуларни састав чистих течности и открио гасове хелијум, аргон, криптон, неон и ксенон. Доказао је да се хелијум ствара приликом радиоактивног распадања радијума.

1931. - Рођен руски шаховски велемајстор Виктор Лвович Корчној, један од најбољих шахиста 20. вијека. Емигрирао је из СССР 1976. и потом двапут био изазивач свјетског првака, али је изгубио мечеве са руским велемајстором Анатолијем Јевгењевичем Карповом - 1978. резултатом 6:5 уз 21 реми, а 1981. са 6:2 уз десет ремија.

1943. - Погинуо српски писац и револуционар Ђорђе Јовановић, истакнути књижевни критичар између два свјетска рата. У Београду је завршио Филозофски факултет, прије Другог свјетског рата је робијао као комуниста у Сремској Митровици, а 1941. је отишао у партизане. Написао је више студија о српским писцима, укључујући проту Матеју Ненадовића, Радоја Домановића, Светолика Ранковића и Бранислава Нушића. Остала дјела: "Студије и критике", "Против обмана", "Реализам као умјетничка истина", роман "Плати, па носи".

1948. - Умро амерички филмски режисер Дејвид Ворк Грифит, један од најзначајнијих филмских стваралаца у епохи нијемог филма. Заслужан је за већину фундаменталних открића филмског израза, укључујући крупни план, ритмичку природу монтаже и креативну употребу вјештачког свјетла. Филмови: "Нетрпељивост", "Бјекство", "Доме, слатки доме", "Рађање једне нације", "Срца свијета", "Велика љубав", "Сломљени пупољци", "Пад Вавилона", "Двије сиротице", "Америка", "Ејбрахам Линколн".

1951. - У затвору умро француски маршал Анри Филип Петен, тачно шест година пошто је изведен на суд под оптужбом да је у Другом свјетском рату издао Француску. Славни ратник из Првог свјетског рата је сарађивао с Адолфом Хитлером и био на челу квислиншке владе у Вишију, због чега је осуђен на смрт, али му је због ранијих заслуга казна замијењена доживотном робијом.

1952. - Египатски официри предвођени генералом Мохамедом Нагибом извели државни удар и присилили краља Фарука Првог да абдицира.

1957. - Умро српски инжењер Никола Мирков, идејни творац канала Дунав - Тиса - Дунав. Годинама је проучавао сложени проблем вода у Војводини и закључио да је једино рјешење изградња великог канала.

1974. - Грчка војна влада саопштила да ће власт предати цивилима и позвала Константина Караманлиса да се врати из избјеглиштва у Паризу и формира владу, чиме је окончана седмогодишња владавина војне хунте.

1983. - У Шри Ланки избио грађански рат пошто су побуњени тамили убили 13 војника. Синхалешка већина је на то одговорила убијањем хиљада тамилских цивила на југу те азијске острвске земље.

1991. - Комунистичка партија СССР објавила нацрт платформе којом је прихватила приватну својину, интеграцију економије у свјетско тржиште и слободу религије.

2003. - Два сина Садама Хусеина, Удај и Касај, убијени у сукобима на сјеверу Ирака.

2004. - Центар "Симон Визентал" из Јерусалима потврдио да ће у Хрватској наставити операцију откривања још живих ратних злочинаца из Другог свјетског рата, упркос пријетњама смрћу које је до тада непозната десничкарска група "Антијеврејски покрет" упутила организаторима акције и јавним личностима у земљи.

2005. - У терористичким нападима у египатском љетовалишту Шарм-ел-Шеик и у хотелима у оближњем Нема Беју погинуло 88, а рањено више од 150 особа.

2007. - Умро бивши авганистански краљ Мохамед Захир Шах који је владао Авганистаном од 1933. до 1973. када је свргнут. До 2002. живио је у изгнанству у Италији.

2007. - Скупштина Србије усвојила закон којим је потврђен Споразум о успостављању специјалних и паралелних односа између Србије и Републике Српске.

2008. - Европска комисија суспендовала финансијску помоћ Бугарској због корупције и лошег менаџмента.

 

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 24. април На данашњи дан, 24. април
На данашњи дан, 23. април На данашњи дан, 23. април
На данашњи дан, 22. април На данашњи дан, 22. април
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    2h 2m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    14h 39m
    2
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    18h 27m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    23h 31m
    1
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    18h 11m
    0