Na današnji dan, 23. jul

23.07.2021. 08:13
0
IZVOR: SRNA

Danas je petak, 23. jul, 204. dan 2021. Do kraja godine ima 161 dan.

1456. - Turska vojska sultana Mehmeda Drugog - Osvajača, poslije teškog poraza u odlučujućoj bici prethodnog dana i ranjavanja sultana, odustala od opsade Beograda. Grad je opkolilo 150.000 Turaka sa 200 topova, a branila ga je združena hrišćanska vojska u kojoj su se, uz srpske odrede, koji su se posebno istakli, borili njemački, ugarski i poljski krstaši, pod komandom erdeljskog vojvode Janoša Hunjadija, u srpskim narodnim pjesmama poznatog kao Sibinjanin Janko.

1757. - Umro italijanski kompozitor Domeniko Skarlati, virtuoz na čembalu. Komponovao je više od 500 klavirskih sonata, upotrebljavajući nove tehnike s briljantnim rezultatima. Tvorac je takozvanog Skarlatijevog sonatnog oblika - čuvenih sonata za čembalo u jednom stavu. Razvio je bogatu čembalističku tehniku i uticao na klavirske kompozitore, posebno u Španiji i Engleskoj.

1759. - Rusi u Sedmogodišnjem ratu, pod komandom generala Petra Semjonoviča Saltikova, do nogu potukli prusku armiju u bici kod Kaja na istoku Njemačke. U bici je poginulo najmanje 6.000 Prusa.

1875. - Umro američki pronalazač Ajzak Merit Singer, koji je 1851. konstruisao prvu šivaću mašinu.

1885. - Umro američki general i državnik Julisiz Simpson Grant, vrhovni komandant armije Sjevera u građanskom ratu od 1861. do 1865. Na položaju predjsednika SAD od 1869. do 1877. blistavi vojni strateg bio je igračka u rukama korupcionaša.

1892. - Rođen etiopski car Haile Selasije Prvi, koji je 1928. godine, poslije smrti Menelika imenovan za regenta i kralja, a 1930. je krunisan za cara Etiopije. Iz zemlje je izbjegao 1936, godinu dana poslije agresije fašističke Italije. Vratio se 1941. i vladao do 1974, kad je zbačen u udaru ljevičarskih oficira.

1914. - Austro-Ugarska uputila ultimatum Srbiji, zahtijevajući odgovor u roku od 48 časova, okrivivši je za atentat u kojem je 28. juna 1914. u Sarajevu ubijen prestolonasljednik Franc Ferdinand. Uslovi ultimatuma su bili ponižavajući i unaprijed se računalo da ih Srbija kao suverena država neće prihvatiti. Uz podršku Njemačke, Beč je odlučio da Srbiju vojno kazni, najviše zbog jačanja njenog autoriteta u južnoslovenskim dijelovima Austro-Ugarske. U noti je zatraženo objavljivanje izjave u kojoj se indirektno priznaje krivica za atentat, uklanjanje svih oficira protivnika Austro-Ugarske i dozvola srpske vlade da austrougarska policija vodi istragu na teritoriji Srbije. Srpska vlada je formulisala odgovor koji je, čak i prema sudu njemačke diplomatije, bio remek-djelo. Imajući u vidu krajnju iscrpljenost balkanskim ratovima, srpska vlada je prihvatila sve zahtjeve, sem da austrougarski organi vode istragu u Srbiji. Austro-Ugarska je to iskoristila da 28. jula 1914. Srbiji objavi rat, čime je započeo Prvi svjetski rat.

1916. - Umro škotski hemičar Vilijam Remzi, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1904. Ispitivao je molekularni sastav čistih tečnosti i otkrio gasove helijum, argon, kripton, neon i ksenon. Dokazao je da se helijum stvara prilikom radioaktivnog raspadanja radijuma.

1931. - Rođen ruski šahovski velemajstor Viktor Lvovič Korčnoj, jedan od najboljih šahista 20. vijeka. Emigrirao je iz SSSR 1976. i potom dvaput bio izazivač svjetskog prvaka, ali je izgubio mečeve sa ruskim velemajstorom Anatolijem Jevgenjevičem Karpovom - 1978. rezultatom 6:5 uz 21 remi, a 1981. sa 6:2 uz deset remija.

1943. - Poginuo srpski pisac i revolucionar Đorđe Jovanović, istaknuti književni kritičar između dva svjetska rata. U Beogradu je završio Filozofski fakultet, prije Drugog svjetskog rata je robijao kao komunista u Sremskoj Mitrovici, a 1941. je otišao u partizane. Napisao je više studija o srpskim piscima, uključujući protu Mateju Nenadovića, Radoja Domanovića, Svetolika Rankovića i Branislava Nušića. Ostala djela: "Studije i kritike", "Protiv obmana", "Realizam kao umjetnička istina", roman "Plati, pa nosi".

1948. - Umro američki filmski režiser Dejvid Vork Grifit, jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca u epohi nijemog filma. Zaslužan je za većinu fundamentalnih otkrića filmskog izraza, uključujući krupni plan, ritmičku prirodu montaže i kreativnu upotrebu vještačkog svjetla. Filmovi: "Netrpeljivost", "Bjekstvo", "Dome, slatki dome", "Rađanje jedne nacije", "Srca svijeta", "Velika ljubav", "Slomljeni pupoljci", "Pad Vavilona", "Dvije sirotice", "Amerika", "Ejbraham Linkoln".

1951. - U zatvoru umro francuski maršal Anri Filip Peten, tačno šest godina pošto je izveden na sud pod optužbom da je u Drugom svjetskom ratu izdao Francusku. Slavni ratnik iz Prvog svjetskog rata je sarađivao s Adolfom Hitlerom i bio na čelu kvislinške vlade u Višiju, zbog čega je osuđen na smrt, ali mu je zbog ranijih zasluga kazna zamijenjena doživotnom robijom.

1952. - Egipatski oficiri predvođeni generalom Mohamedom Nagibom izveli državni udar i prisilili kralja Faruka Prvog da abdicira.

1957. - Umro srpski inženjer Nikola Mirkov, idejni tvorac kanala Dunav - Tisa - Dunav. Godinama je proučavao složeni problem voda u Vojvodini i zaključio da je jedino rješenje izgradnja velikog kanala.

1974. - Grčka vojna vlada saopštila da će vlast predati civilima i pozvala Konstantina Karamanlisa da se vrati iz izbjeglištva u Parizu i formira vladu, čime je okončana sedmogodišnja vladavina vojne hunte.

1983. - U Šri Lanki izbio građanski rat pošto su pobunjeni tamili ubili 13 vojnika. Sinhaleška većina je na to odgovorila ubijanjem hiljada tamilskih civila na jugu te azijske ostrvske zemlje.

1991. - Komunistička partija SSSR objavila nacrt platforme kojom je prihvatila privatnu svojinu, integraciju ekonomije u svjetsko tržište i slobodu religije.

2003. - Dva sina Sadama Huseina, Udaj i Kasaj, ubijeni u sukobima na sjeveru Iraka.

2004. - Centar "Simon Vizental" iz Jerusalima potvrdio da će u Hrvatskoj nastaviti operaciju otkrivanja još živih ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata, uprkos prijetnjama smrću koje je do tada nepoznata desničkarska grupa "Antijevrejski pokret" uputila organizatorima akcije i javnim ličnostima u zemlji.

2005. - U terorističkim napadima u egipatskom ljetovalištu Šarm-el-Šeik i u hotelima u obližnjem Nema Beju poginulo 88, a ranjeno više od 150 osoba.

2007. - Umro bivši avganistanski kralj Mohamed Zahir Šah koji je vladao Avganistanom od 1933. do 1973. kada je svrgnut. Do 2002. živio je u izgnanstvu u Italiji.

2007. - Skupština Srbije usvojila zakon kojim je potvrđen Sporazum o uspostavljanju specijalnih i paralelnih odnosa između Srbije i Republike Srpske.

2008. - Evropska komisija suspendovala finansijsku pomoć Bugarskoj zbog korupcije i lošeg menadžmenta.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Na današnji dan, 26. april Na današnji dan, 26. april
Na današnji dan, 25. april Na današnji dan, 25. april
Na današnji dan, 24. april Na današnji dan, 24. april
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    17h 4m
    5
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    38m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    19h 47m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    14h 39m
    6
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    23h 32m
    0