На данашњи дан, 24. новембар

24.11.2022. 07:55
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас је четвртак, 24. новембар, 328. дан 2022. До краја године има 37 дана.

1331. - Умро српски краљ Стефан Дечански Немањић, син краља Милутина, под чијом је владавином Србија осигурала надмоћ на Балканском полуострву. Послије очеве смрти у борби за пријесто надвладао је брата Константина и рођака Владислава, сина краља Драгутина, и крунисан је 1322. у манастиру Жича. Претходно је, послије покушаја да збаци оца, дјелимично ослијепљен и протјеран у Цариград. Побиједио је 1329. војску босанских феудалаца, а кад су Бугарска и Ромеја склопиле војни савез против Србије, не чекајући напад потукао је Бугаре код Велбужда 1330. и осигурао превласт над Македонијом, што је учврстило Србију као најмоћнију силу на Балкану. Као успомену на ту битку подигао је у Метохији манастир Дечани, по којем је назван Дечански.

1632. - Рођен холандски филозоф јеврејског поријекла Барух де Спиноза, творац монистичког детерминизма. Издржавао се брушењем оптичких сочива и одбио је катедру у Хајделбергу, јер је желио да очува потпуну интелектуалну независност. У младости је искључен из јеврејске заједнице и анатемисан под оптужбом да је говорио о тјелесној природи Бога. Замишљао је Бога као апсолутну супстанцу која је узрок самој себи. Доказивао је да филозофија "нема друге сврхе осим истине", док религија "тежи једино покоравању и побожности". Један је од оснивача либералистичке политичке филозофије и знатно је утицао на француску просвјетитељску и њемачку филозофију. За живота је објавио "Теолошко-политички трактат" и "Принципе филозофије Ренеа Декарта", а постхумно је објављено његово капитално дјело "Етика", подијељено у пет дијелова - о Богу, о природи и поријеклу духа, о поријеклу и природи афеката, о људском ропству или о снази афеката, о моћи разума или људској слободи.

1642. - Холандски морепловац Абел Јансон Тасман јужно од Аустралије открио острво и назвао га Ван Дименова Земља, које је касније њему у част названо Тасманија.

1729. - Рођен руски генералисимус Александар Васиљевич Суворов, један од највећих војсковођа 18. вијека, под чијом су командом руске трупе извојевале 57 побједа. У руско-турском рату од 1787. до 1791. однио блиставе побједе над Турцима, а затим у ратовима Русије против Француске, при чему се нарочито прославио освајањем сјеверне Италије и преласком преко Алпа на повратку у Русију, што је запрепастило војне кругове у Европи. Уз војне науке је проучавао математику, географију и историју. Много је учинио у уздизању и васпитању руских војника. Крајем 1779. наименован је за врховног царског заповједника. У СССР-у је 1942. уведен орден "Суворов" за високе војничке врлине.

1859. - Објављена епохална књига енглеског природњака Чарлса Дарвина "Поријекло врста", у којој је овај научник образложио теорију еволуције.

1861. - Рођен њемачки љекар Аугуст Карл Густав Бир, пионир модерне хирургије, који је примјењивао нове методе операција на крвним судовима и усавршио технику ампутације удова. Његово откриће убризгавања синтетичких анестетичких средстава је донијело олакшање болесницима при операцији кичмене мождине. Ту "лумбалну анестезију" прво је испитао на себи.

1864. - Рођен француски сликар и графичар Анри Тулуз Лотрек, мајстор литографије, један од великана импресионизма 19. вијека. У кругу боема на Монмартру био је стални посјетилац кабареа, плесних локала, циркуса и јавних кућа, што су били мотиви његових уља и гвашева.

1916. - Умро британски конструктор оружја, поријеклом Американац - Хајрем Стивенс Максим, чији је митраљез, конструисан 1884, назван "максим".

1929. - Умро француски државник Жорж Бенжамин Клемансо, премијер од 1906. до 1909. и од 1917. до 1920. Као припадник крајње грађанске љевице у опозицији се борио за демократске реформе и оборио многе владе, због чега је назван "тигар" и "рушилац влада". У спољној политици се противио агресивној политици Њемачке и био један од твораца Антанте. Као министар војске и премијер крајем Првог свјетског рата енергично је тражио заједничку савезничку команду, на челу с француским маршалом Фердинаном Фошом. На власти је све више скретао удесно, оштро иступајући против радника, а послије рата је био један од главних организатора војне интервенције против СССР.

1941. - У Другом свјетском рату почела њемачка офанзива на Ужице. Одступницу главнине партизанских снага бранио је Раднички батаљон и у неравноправној борби пет дана касније је на брду Кадињача, 14 километара западно од Ужица, погинуло 180 бранилаца.

1961. - Савјет безбједности УН позвао земље чланице да Африку претворе у безатомску зону.

1963. - Два дана послије атентата у Даласу на председника САД Џона Кенедија мафијаш Џек Руби је усред полицијске станице револверским хицем усмртио осумњиченог атентатора Лија Харвија Освалда. Атентат у Даласу је остао мистериозан, а чињеница да је Руби тако лако пришао Освалду подупрла је теорију према којој је Кенеди био жртва завјере у којој је учествовало више атентатора иза којих су стајали моћни кругови којима је Кенеди сметао.

1974. - Предсједник САД Џералд Форд и совјетски вођа Леонид Брежњев у Владивостоку постигли привремени споразум о ограничењу офанзивног стратешког нуклеарног оружја.

1976. - У земљотресу који је разорио град Мурадије на истоку Турске погинуло је око 5.300 људи.

1980. - Пробијена је лијева цијев тунела "Врачар", новог жељезничког чвора у Београду. Тунел дуг 3.504 метра грађен је четири године и два дана.

1989. - Послије масовних демонстрација у Прагу комплетно руководство Комунистичке партије Чехословачке поднијело је оставку, укључујући генералног секретара Милоша Јакеша, чиме су с власти сишли сви политичари који су сарађивали у војној интервенцији Варшавског пакта у Чехословачкој 1968.

1992. - У најтежој забиљеженој несрећи у историји кинеског цивилног ваздухопловства пад авиона "боинг 737" на југу Кине није преживио нико од 141 путника и чланова посаде.

1995. - У Ирској су гласачи тијесном већином, упркос жестокој пропаганди Римокатоличке цркве, на референдуму изгласали укидање забране развода, која је била на снази 70 година.

1998. - Генерал Емил Лахуд, први предсједник Либана послије окончања 15-годишњег грађанског рата у тој блискоисточној земљи, преузео је дужност шефа државе.

2001. - Папа Јован Павле Други понудио "безрезервно извињене" жртвама које су сексуално искориштавали свештеници католичке цркве.

2012. - Умро Ектор Камачо, порторикански боксер, троструки свjетски првак у ВБЦ и ВБО верзији у лакој и суперлакој категорији.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 18. април На данашњи дан, 18. април
На данашњи дан, 17. април На данашњи дан, 17. април
На данашњи дан, 16. април На данашњи дан, 16. април
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 43m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    16h 7m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    11h 36m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    3h 13m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    2h 54m
    0