На данашњи дан, 27. март

27.03.2020. 07:54
0
ИЗВОР: Срна

Данас је петак 27. март, 87. дан 2020. До краја године има 279 дана.

 1625. - Умро британски краљ шкотског поријекла Џејмс Први Стјуарт, први монарх који је од 1603. до смрти владао и Шкотском и Енглеском и први Стјуарт на енглеском пријестолу. Послије абдикације са шкотског пријестола мајке Мери Стјуарт 1567. проглашен је - када је имао само годину дана - краљем Шкотске као Џејмс Шести и ту титулу носио је до смрти.

1770. - Умро италијански сликар Ђовани Батиста Тијеполо, посљедњи велики венецијански мајстор, један од највећих декоративних умјетника 18. вијека. Његови главни радови - фреске великих димензија рађене у маниру рококоа, налазе се у у надбискупској палати у Удинама, у палати Лабија у Венецији, у бискупској резиденцији у Вирцбургу и у краљевској палати у Мадриду.

1797. - Рођен француски писац Алфред Виктор де Вињи, у чијој су романтичарској мисаоној поезији централне теме усамљеност генија, равнодушност природе и стоичко мирење са судбином. Дјела: поеме "Мојсије", "Пастирска кућа", "Елоа", "Самсонов гњев", драма "Чатертон", роман "Цинк-Марс" /преведен код нас као "Завјера"/, новеле "Ропство и величина војничког позива", "Дневник једног пјесника".

1845. - Рођен њемачки физичар Вилхелм Конрад Рентген, који је 1895. открио "икс-зраке", добитник Нобелове награде за физику 1901. "Икс-зраци", електромагнетски таласи дужине од милионитог до милијардитог дијела центиметра, њему у част названи су "рендгенски зраци". Примјењују се у медицини за дубинско снимање органа и за зрачења, али пошто изазивају штетне промјене у структури ткива кроз која продиру, потискују их друге методе лијечења и успостављања дијагнозе. Користе се и за идентификовање хемијских елемената и за структурну анализу разних супстанци.

1854. - Француска објавила рат Русији и стала на страну Отоманског царства у Кримском рату који је избио крајем 1853. Сутрадан је то учинила и Велика Британија, која је настојала да сузбије руске аспирације на Балкан и Црно море. Рат против Русије удружени савезници су водили двије године на полуострву Крим, гдје су послије крвавих борби и великих губитака успјели да освоје кључни лучки град Севастопољ.

1867. - Рођен енглески инжењер Фредерик Хенри Ројс, који је с Чарлсом Ролсом 1906. основао компанију за производњу аутомобила "Ролс-Ројс". Ројсова фирма почела је 1904. да прави аутомобиле, чији је изглед импресионирао Ролса, и њих двојица су потом постали сувласници компаније чија су возила у аутомобилској индустрији ненадмашна по луксузу и квалитету. Компанија "Ролс-Ројс" производи и авионске моторе.

1898. - Рођена америчка позоришна и филмска глумица Глорија Џозефина Меј Свансон, која се прославила у вријеме нијемог филма, али и звучним филмом "Булевар сумрака", снимљеним 1950. Остали филмови: "Мушко и женско", "Краљица Кели", "Заза", "Госпођа Сан-Жен".

1923. - Умро шкотски хемичар и физичар Џејмс Ђуер, који је први добио течни, затим и чврст водоник. Изумио је и термос-боцу.

1927. - Рођен руски виолончелиста и диригент Мстислав Леополдович Ростропович, један од највећих мајстора виолончела и фанатичан поклоник свог инструмента, сугестиван и изразито темпераментан интерпретатор пуног тона у свим регистрима. Био је професор конзерваторијума у Москви и Лењинграду, а 1975. емигрирао је у САД.

1933. - Јапан објавио да иступа из Друштва народа због тога што је та организација осудила јапанску окупацију Манџурије.

1941. - У Београду у зору у официрском пучу свргнут регент кнез Павле Карађорђевић и на пријесто доведен малољетни краљ Петар Други Карађорђевић. Збачена је и влада Драгише Цветковића и Влатка Мачека и образована нова на челу са генералом Душаном Симовићем. Касније током дана народ је поздравио пуч масовним демонстрацијама у Београду и другим градовима Србије, јер је то значило раскидање споразума потписаног два дана раније у Бечу о приступању Југославије Тројном пакту. Јавно су спаљиване њемачке и италијанске заставе, цијепане слике Адолфа Хитлера и Бенита Мусолинија и извикиване пароле "Боље рат, него пакт" и "Боље гроб, него роб".

1945. - Нијемци у Другом свјетском рату лансирали посљедњу ракету "Фау-2" на Велику Британију. Пројектил, испаљен из холандског града Хаг, пао је на Орпингтон, југоисточно од Лондона. Од експлозија ракета тог типа током рата је погинуло 8.958 Британаца.

1953. - У СССР-у помилован велики број политичких затвореника, што је наговијестило крај "стаљинистичке ере".

1964. - У земљотресу на Аљасци погинуло више од 100 људи.

1968. - Приликом пробног лета авионом, којим је сам управљао, у близини Москве погинуо руски космонаут Јуриј Алексејевич Гагарин, први човјек који је у априлу 1961. васионским бродом "Васток" облетио Земљу.

1968. - Генерал Сухарто изабран за другог предсједника Индонезије, умјесто Сукарна, који је изгубио власт у марту 1966.

1977. - У најтежем удесу у историји ваздухопловства погинула 583 од 644 путника и члана посаде у два "боинга 747" холандске компаније КЛМ и америчке Пан-Ам, који су се сударили на писти аеродрома Тенерифе на Канарским острвима.

1980. - Приликом потонућа нафтне платформе "Александер Киланд" у норвешком сектору Сјеверног мора погинуло 147 људи.

1992. - Посљедње јединице Југословенске народне армије су без инцидената напустиле Бившу Југословенску Републику Македонију.

1993. - Предсједник Кине постао Ђанг Цемин, генерални секретар владајуће Комунистичке партије и врховни командант армије. Такво обједињавање кључних функција не памти се од времена Мао Це Тунга, али је стварну моћ задржао Ђангов покровитељ Денг Сјаопинг.

1996. - Јигал Амир осуђен на доживотну робију због убиства израелског премијера Јицака Рабина у новембру 1995.

1997. - У окршајима у Албанији погинуло 17 људи, у најтежем инциденту током двомјесечне антивладине побуне.

1998. - Умро њемачки произвођач аутомобила Фердинанд Порше, оснивач фабрике спортских возила "Порше АГ". Током владавине Адолфа Хитлера био је један од конструктора "бубе" - аутомобила "фолксваген".

1999. - У атар сремског села Буђановци пао амерички ловац бомбардер "Ф-117 А", који је оборила југословенска противваздушна одбрана.

2006. - Лидера "наранџасте револуције" и предсједника Украјине Виктора Јушченка побиједио на парламентарним изборима Виктор Јанукович, који заступа проруски блок.

2006. - Умро славни пољски писац, класик научне фантастике Станислав Лем. Његове најпознатије књиге "Соларис", "Повратак са звијезда" и "Звјездани дневник" преведене су на више од 40 језика, међу којима и на српски.

 

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 23. април На данашњи дан, 23. април
На данашњи дан, 22. април На данашњи дан, 22. април
На данашњи дан, 21. април На данашњи дан, 21. април
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    8h 7m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    20h 7m
    7
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    21h 41m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    5h 36m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    4h 54m
    0