На данашњи дан, 28. март

28.03.2020. 08:35
0
ИЗВОР: Srna

Данас је субота, 28. март, 88. дан 2020. До краја године има 278 дана.

 1472. - Рођен италијански сликар Бартоломео ди Паголо де Фаторино, познат као фра Бартоломео, такође и као Бачо дела Порта, један од посљедњих фирентинских ренесансних мајстора, претеча барока. Био је спретан еклектик и највише је сликао религиозне теме, при чему су га посебно занимали проблеми композиције. Привремено је напустио сликарство, отишавши 1500. године у доминикански манастир, али га је четири године касније Рафаел убиједио да настави да слика.

1749. - Рођен француски астроном, математичар и физичар Пјер Симон Лаплас, који је доказао непромјенљивост средњих удаљености планета од Сунца, изучавао поријекло великих неједнакости Јупитера и Сатурна, стабилитет Сунчевог система, облик Земље, елиптичност путања планета, плиму и осеку. Такође је доказао /Кант-Лапласова теорија/ да је Сунчев систем настао од ротирајуће усијане гасовите масе од које су се одвојили дијелови формирајући планете. Значајни су и радови у математичкој теорији диференцијалних једначина /Лапласова једначина/ и теорији грешака, алгебри, анализи. Развио је теорију вјероватноће /Лаплас-Моаврова формула/. Бавио се и политиком и кратко је био министар унутрашњих послова, затим сенатор. Дјела: "Небеска механика", "Приказ система свијета", "Аналитичка теорија вјероватноће", "Преглед историје астрономије".

1776. - У Москви основан "Бољшој театар" - велики театар опере и балета, по угледу на Санкт Петербург, у којем су од четрдесетих година 18. вијека извођене оперске представе.

1800. - Ирски парламент усвојио закон о уједињењу Ирске са Енглеском.

1811. - Умро српски просвјетитељ, писац, филозоф и педагог Димитрије Обрадовић, познат по монашком имену Доситеј, први српски министар просвјете, једна од најзначајнијих и најутицајнијих личности српског народа крајем 18. и почетком 19. вијека. Напустивши манастир, доста је путовао као приватни учитељ, научио више страних језика, студирао на неколико европских универзитета и био најобразованији Србин свог времена. На позив вође Првог српског устанка Карађорђа дошао је у Србију 1806. и 1808. је организовао Велику школу у Београду. Постао је 1811. први попечитељ просвештенија /министар просвјете/ у Србији. Знање и идеје уносио је у народ да би га ослободио заосталости, просветио и упутио ка напретку. Био је присталица употребе народног језика у књижевности и писао је тим језиком, залагао се за ослобађање жена ропске потчињености, у складу с најнапреднијим идејама Европе тог времена. Отворио је Србији врата у европску културу и створио основу модерне српске књижевности. Дјела: "Живот и прикљученија", "Басне", "Христоитија", "Совјети здраваго разума", "Собраније".

1854. - Велика Британија, дан послије Француске, објавила рат Русији и стала на страну Отоманског царства у Кримском рату који је избио крајем 1853.

1862. - Рођен француски државник Аристид Бријан, 11 пута премијер, добитник Нобелове награде за мир 1926. У Првом свјетском рату се залагао за формирање Солунског фронта, а послије рата за стварање "Сједињених држава Европе" и Друштва народа.

1868. - Рођен руски писац Алексеј Максимович Пјешков, познат као Максим Горки, утемељивач социјалистичког реализма. Сматрао је да књижевност репродукује стварност и визионарски дочарава будућност, увијек у тежњи ка бољем. Најчешћа и најуспјешнија тема његовог стваралаштва је тзв. руско дно у којем се крећу малограђани, побуњеници свих врста, изгубљени и презрени људи. Послије 1917. је полемисао с вођом Октобарске револуције Владимиром Лењином, критикујући поступке совјетских власти према интелигенцији и борбу за политичку доминацију. Учествовао је у духовној обнови земље и сматра се најзначајнијим културним послеником у постоктобарској епохи. Умро је 1936, у вријеме окрутних репресалија Јосифа Стаљина, под околностима које никад нису потпуно расвијетљене. Дјела: приче, приповијетке и романи "Макар Чудра", "Старица Изергиљ", "Маљва", "Коновалов", "Пјесма о соколу", "Фома Гордејев", "Мати", "Пјесма о вјеснику олује", "Љето", "Тројица", "Исповијест", "Градић Окуров", "Челкаш", "Живот Матеја Кожемјакина", "Супрузи Орлови", "Артомонови", "Живот Клима Самгина", "аутобиографска" трилогија - "Дјетињство", "Међу људима", "Моји универзитети", драме "На дну", "Малограђани", "На љетовању", "Дјеца Сунца", "Непријатељи", "Варвари", "Васа Железнова" /двије верзије/, "Јегор Буличов и остали", успомене "Лав Толстој".

1881. - Умро руски композитор Модест Петрович Мусоргски, члан композиторске групе "Велика петорица", представник руске националне музичке школе. У дјелима је снажно, оригинално и реалистички описивао народ и понирао психолошки дубоко у ликове протагониста. Дјела: опере "Борис Годунов", "Хованшчина", "Сорочински сајам", циклус соло пјесама "Дјечија соба", клавирска композиција "Слике са изложбе", оркестарска композиција "Ноћ на голом брду".

1881. - У Бечу потписана "Жељезничка конвенција" о изградњи пруге Београд - Ниш. Одлука о томе донесена је знатно раније, на интервенцију великих сила, посебно Аустро-Угарске и Њемачке, које су настојале да остваре политичку и економску добит ширењем на исток. Градња пруге дужине 243,5 километара окончана је 1884. Уз финансијску подршку страних конзорцијума до 1890. у Србији је изграђено 1.060 километара пруга које су водиле до аустроугарске, бугарске и турске границе.

1891. - Рођен мађарски писац Лајош Зилахи, веома плодан и популаран, мада скромног значаја - прилагођавао се укусу мађарског малограђанства. Живио је у емиграцији послије 1948, највише у САД, а умро је 1974. у Сремској Каменици код Новог Сада. Дјела: романи и позоришни комади "Самртно прољеће", "Арарат", "Кад душа замре", "Вода нешто носи", "Душа повратница", "Сунце сија", "Дрвени торњеви", "Сибир", "Генерал", "Разбјесњели анђели", "Пурпурни вијек", "Заробљеници".

1911. - Рођен српски књижевни и позоришни критичар јеврејског поријекла Ели Финци, учесник Народноослободилачке борбе од 1941. По ослобођењу земље био је директор "Борбе", "Југословенске књиге", "Нолита", Југословенског драмског позоришта, главни уредник часописа "Књижевност". Дјела: позоришне критике у збиркама "Више и мање од живота, 1-5", "Стварност и илузије", студија "Дени Дидро", огледи о Мирославу Крлежи, Аугусту Цесарцу, Јовану Скерлићу, Ђорђу Јовановићу, Бранимиру Ћосићу, Марину Држићу.

1930. - Два највећа турска града - Константинопољ и Ангора - преименовани у Истанбул и Анкара.

1939. - Предајом Мадрида фашистичким снагама генерала Франсиска Франка, потом дугогодишњег диктатора Шпаније, шпанска република доживјела слом. Услиједила је страховита одмазда над републиканским борцима и присталицама демократије. Убијено је око 200.000 људи, а кроз фашистичке затворе и логоре прошло је два милиона несрећника.

1939. - Њемачки вођа Адолф Хитлер поништио пакт о ненападању, који је Њемачка 1934. склопила с Пољском, што је био увод у напад на Пољску у септембру 1939, чиме је започет Други свјетски рат.

1941. - Згрожена ратом, убила се енглеска списатељица Вирџинија Вулф, која је примјењивала технику унутрашњег монолога и тока свијести у романима писаним истанчаним интелектуалним стилом. Остварила је мајсторске портрете, посебно жена из виших слојева енглеског друштва. Дјела: романи "Излет на свјетионик", "Госпођа Деловеј", "Године", "Таласи", "Орландо", есеји "Сопствена соба", "Између чинова", "Смрт мољца", "Обичан читалац".

1941. - Италијанска ескадра у Другом свјетском рату претрпјела тежак пораз од британске морнарице код рта Матапан, плативши високу цијену за покушај спречавања британског поморског саобраћаја у источном Средоземљу. Потопљено је више италијанских крстарица, а ратни брод "Виторио Венето" је тешко оштећен. Послије те битке италијанска флота није излазила на пучину, чак ни кад су изгледи на успјех били изузетно повољни.

1941. - Италијански фашистички диктатор Бенито Мусолини обавијестио вођу нацистичке Њемачке Адолфа Хитлера да су његове снаге спремне да учествују у нападу на Југославију, послије чега су почеле убрзане припреме за агресију коју су Нијемци започели 6. априла 1941. бомбардовањем Београда.

1942. - У поморској бази Сен Назар у Француској - скровишту њемачких ратних бродова и подморница који су нападали савезничке конвоје на Атлантику - изведена је најуспјешнија савезничка диверзантска акција у Другом свјетском рату. Савезници су неопажено довукли стари разарач, пун експлозива с темпираним механизмом за паљење, и у снажној експлозији уништена су сва лучка постројења и оштећен бојни брод "Адмирал Тирпиц". Лука у Сен Назару остала је неупотребљива за војне сврхе до краја рата.

1943. - Умро руски композитор, диригент и пијаниста Сергеј Васиљевич Рахмањинов, чија су дјела синтеза европског духа и руске народне осјећајности. Компоновао је опере, симфонијске композиције и друга дјела, али се најоригиналније изразио у клавирским композицијама и соло пјесмама. Из Русије је емигрирао 1918. и потом је живио у САД.

1945. - Влада САД признала владу Демократске Федеративне Југославије, девет дана послије Велике Британије, која је то прва учинила, а дан прије СССР.

1969. - Умро амерички генерал и државник Двајт Дејвид Ајзенхауер, врховни командант савезничких снага у Другом свјетском рату у Европи, предсједник САД од 1953. до 1961. Командант НАТО пакта био је од 1950. до 1952, кад је дао оставку због предсједничких избора, које је добио као кандидат Републиканске странке.

1970. - У земљотресу, који је разорио турски град Гедиз, у западној Анадолији, погинуло најмање 1.100 људи.

1973. - Амерички глумац Марлон Брандо одбио да прими "Оскара" за главну улогу у филму "Кум", пославши на церемонију додјеле награде индијанску глумицу Сачин Литлфедер - Сачин "Мало Перо" - да опише патње америчких Индијанаца.

1979. - У најгорем нуклеарном инциденту у САД, у електрани "Острво три миље" код Херисбурга у Пенсилванији је, послије дјелимичног топљења једног реактора, радиоактивни гас исцурио у атмосферу а становници Херисбурга су евакуисани.

1985. - Умро руски сликар јеврејског поријекла Марк Шагал, изузетан колориста и цртач, један од најоригиналнијих сликара 20. вијека. Већи дио живота провео је у Паризу, али се инспирисао руским фолклором и успоменама из дјетињства, стварајући фантастичне композиције мотивисане животом Јевреја и руских сељака. Драматичне, социјалне и религиозне елементе је спајао у ванземаљску визију, у коју је укључивао сјећања на руске иконе и младост у Русији и искуства кубизма и надреализма. Свијет његових слика је веома снажног колорита, не подлијеже законима пропорције и перспективе и натопљен је гротеском и поетичношћу. У графичким циклусима је илустровао "Мртве душе" Николаја Гогоља, "Хиљаду и једну ноћ" и "Библију". Такође је осликао зграду париске "Опере", "Синагогу" у Јерусалиму, зграду УН и урадио је витраже у катедрали у Мецу.

1989. - Проглашен Устав Социјалистичке Републике Србије којим је успостављен државно-правни суверенитет Србије на цијелој њеној територији.

1991. - Десетине хиљада Московљана демонстрирало улицама као знак подршке Борису Јељцину, највећем ривалу совјетског предсједника Михаила Горбачова, пркосећи забрани јавног окупљања.

1994. - Умро француски писац румунског поријекла Ежен Јонеско, члан Француске академије, чије су тзв. антидраме преобразиле позориште 20. вијека. Његова дјела, на граници трагедије и комедије, прожете сатиричним духом, разоткривају апсурдност западноевропске цивилизације и тој антидраматургији све је друкчије од зашећереног склада булеварског позоришта, па и класике. Дјела: драме "Ћелава пјевачица", "Жак или покорност", "Лекција", "Столице", "Жртве дужности", "Пастиров камелеон или париска импровизација", "Макбет", "Нови станар", "Носорог", "Убица без плате", "Краљ умире", "Летећи пјешак", "Спавачица", "Игра покоља", "Жеђ и глад", "Куга", "Човјек с коферима", "Црно и бијело", радио-драма "Салон аутомобила", роман "Усамљеник".

1994. - Русија потписала уговор са Казахстаном о коришћењу космодрома у Бајконуру.

1997. - Савјет безбједности УН овластио међународне снаге, предвођене италијанским трупама, да обезбиједе снабдијевање храном и осталим потрепштинама становништво Албаније, угрожено двомјесечном масовном антивладином побуном.

2000. - У Паризу завршен састанак Контакт-групе за бившу Југославију одлуком да се успоставе оквири за разговоре о аутономији Космета. Усвојен је и став да би на Косову требало одговорно и хитно припремити локалне изборе.

2002. - У 95. години умро чувени холивудски режисер и сценариста Били Вајлдер, добитник шест Оскара од 20 номинација.

2004. - Умро познати британски глумац, сценариста, писац, режисер и продуцент Питер Јустинов /83/, који је највећи успех постигао играјући у филмовима "Кво вадис", "Ми нисмо анђели". Добитник је Оскара за епизодну улогу у Филмовима "Спартак" и "Топкапи".

2005. - У снажном земљотресу који је погодио западну обалу индонежанског острва Суматра погинуло је више од 1.000 људи.

2013. - Умро Борис Стрел, словеначки скијаш, европски јуниорски шампион у велеслалому, освајач прве југословенске медаље на свјетским првенствима у скијању.

 

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 25. април На данашњи дан, 25. април
На данашњи дан, 24. април На данашњи дан, 24. април
На данашњи дан, 23. април На данашњи дан, 23. април
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    23h 13m
    0
  • Крађа у Палама
    21h 31m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    17h 58m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    20h 46m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    14h 7m
    0