На данашњи дан, 28. новембар

28.11.2022. 07:57
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас је понедјељак, 28. новембар, 332. дан 2022. До краја године има 33 дана.

1520. - Португалски морепловац Фернандо Магелан упловио у Пацифик, прошавши из Атлантског океана кроз мореуз који сада носи његово име.

1632. - Рођен француски композитор, виолиниста, диригент, пјевач, глумац, сценограф и плесач италијанског поријекла Ђовани Батиста Лили, познат као Жан Батист Лили, творац класичне француске опере, с балетима, хоровима, аријама и сценским ефектима. У сарадњи с француским комедиографом Жаном Молијером створио је нову драмско-музичку врсту комедије: балет-комедију с пјевањем и плесом. Приписује му се прва употреба палице за дириговање. Док је почетком 1687. дириговао "Те деум" за опоравак од болести краља Луја Четрнаестог, озлиједио се дугим диригентским штапом и рана се претворила у смртоносну гангрену. Дјела: опере "Тезеј", "Персеј", "Кадмис и Хермиона", "Алсеста", "Психа", "Амадис од Галије", "Армида", "Асис и Галатеја", "Прозефина", "Фетон", комедије-балети "Женидба на силу", "Жорж Дандин", "Господин од Пурсоњака", "Грађанин-племић", црквене композиције "Те деум", "Де профундис", "Мизерере".

1757. - Рођен енглески сликар, бакрорезац и писац Вилијам Блејк, чија је поезија мистична и апокалиптична. У сликарству је испрва копирао радове Микеланђела Буонаротија, Сантија Рафаела и Албрехта Дирера. Касније је илустровао старозавјетну "Књигу о Јову" и дјела Џона Милтона, а најуспјешније "Божанствену комедију" Дантеа Алигијерија. Писао је велике религиозне и филозофске поеме, али је литерарну славу стекао лаким и непосредним лирским пјесмама - као што су "Пјесме искуства" и "Пјесме невиности".

1820. - Рођен њемачки филозоф Фридрих Енгелс, један од оснивача научног социјализма и најближи сарадник Карла Маркса. Потиче из породице која је посједовала фабрике у Њемачкој и Енглеској. Основне поставке материјалистичког поимања свијета изложио је у "Анти-Дирингу". У сарадњи са Марксом написао је "Њемачку идеологију" и "Манифест комунистичке партије" и организовао Прву интернационалу - међународно удружење радника, основано 1864. Послије Марксове смрти 1883. наставио је рад у Другој интернационали, основаној 1889. и написао "Поријекло породице, приватне својине и државе" и "Лудвиг Фојербах и крај њемачке класичне филозофије". Посљедње године живота посветио је редиговању другог и трећег тома Марксовог "Капитала". Остала дјела: "Скица за критику националне економије", "Положај радничке класе у Енглеској", "Света породица или критика критичке критике против Бруна Бауера и компаније".

1821. - Панама прогласила независност од Шпаније и придружила се Колумбији.

1829. - Рођен руски клавирски виртуоз и композитор Антон Григорјевич Рубинштајн, оснивач Конзерваторијума у Петрограду. Припадао је тзв. космополитском правцу, насупрот "Великој петорици". Компоновао је опере, клавирске композиције, соло пјесме.

1878. - Умро српски писац и сликар Ђура Јакшић, најизразитији представник романтизма у српској књижевности и један од најдаровитијих српских сликара 19. вијека. Писао је родољубиве, сатиричне и социјалне лирске и епске пјесме. Сликарство је учио у Сегедину, Темишвару, Пешти, Великом Бечкереку /Зрењанин/, Бечу и Минхену. Потом је био учитељ у многим мјестима у Србији и предавао цртање у Крагујевцу, Пожаревцу и Јагодини. Страстан, плаховите маште и пламених емоција, бунтован и слободољубив, писао је с романтичарским патосом пјесме о слободи и стиховане лирске исповијести. Пјесме "На Липару", "Поноћ", "Мила", "Падајте, браћо", "Отаџбина", "Ја сам стена", "Ноћ у Горњаку" спадају у врх српске романтичарске поезије. Написао је и драме у стиховима "Сеоба Србаља", "Јелисавета, књегиња црногорска" и "Станоје Главаш" и око 40 приповиједака.

1881. - Рођен аустријски писац Штефан Цвајг, који је, под утицајем бечког импресионизма, психоанализе Сигмунда Фројда и хуманистичке европске традиције, у раним дјелима био заокупљен лавиринтима људске психе. Касније је знатну популарност стекао романсираним биографијама и есејистичким студијама о значајним личностима историје и литературе. Пред нацистима је 1938. емигрирао у САД, а 1942. је у Бразилу извршио самоубиство, захваћен унутрашњом кризом и сломљен насистичким варварством. Дјела: приповијетке "Пометеност осјећања", "Амок", "Први доживљај", романсиране биографије "Жозеф Фуше", "Марија Антоанета", "Тријумф и трагика Еразма Ротердамског", "Марија Стјуарт", студије "Три мајстора" /Балзак, Дикенс, Достојевски/, "Борба с демоном" /Хелдерлин, Клајст, Ниче/, "Три пјесника свога живота" /Казанова, Стендал, Толстој/, "Јучерашњи свијет" /меланхолична слика европске културе на умору/.

1905. - Ирски националиста Артур Грифит у Даблину основао партију "Шин Фејн", чији је главни задатак била борба за осамостаљење Ирске од Велике Британије.

1907. - Рођен италијански писац Алберто Пинкерле, познат као Алберто Моравија, који је стекао свјетску славу дјелима о моралном раслојавању италијанске буржоазије. Писао је романе, позоришне комаде, кратке приче, есеје, путописе, критику - филмску и позоришну. Дјела: романи "Равнодушни људи", "Презир", "Римљанка", "Досада", "Конформист", "Ћоћара", "Ја и он", "Пажња", "Унутрашњи живот", "Година 1934"; приповијетке: "Римске приче", "Аутомат", "Други живот".

1909. - Рођен југословенски револуционар и политичар српског поријекла Александар Марко Ранковић, потпредсједник СФРЈ и члан најужег руководства владајућег Савеза комуниста Југославије до смјењивања са свих функција 1966. Послије завођења Шестојануарске диктатуре 1929. осуђен је на шест година робије због илегалне комунистичке активности, а 1940. је постао члан Политбироа Комунистичке партије Југославије. У Другом свјетском рату је руководио припремама за устанак против окупаторске њемачке војске и нацистичка полиција Гестапо га је ухапсила у Београду крајем јула 1941. Послије хапшења је звјерски мучен и потом пребачен у болницу ради лијечења, гдје је држан под стражом, али је ослобођен смјелом акцијом београдских скојеваца. Као организациони секретар КПЈ и члан Врховног штаба партизанских јединица основао је 1944. службу безбједности под називом Одјељење за заштиту народа /ОЗНА/. Послије рата је био министар унутрашњих послова и потпредсједник савезне владе. На Четвртом пленуму Централног комитета СКЈ 1966. на Брионима југословенски предсједник Јосип Броз га је оптужио за злоупотребе Службе државне безбједности и "групашку и антипартијску дјелатност", послије чега је смијењен са свих функција.

1919. - Ненси Естор као прва жена изабрана у британски парламент.

1941. - Црвена армија у Другом свјетском рату избацила трупе нацистичке Њемачке из Ростова.

1942. - У пожару који је уништио један ноћни клуб у америчком граду Бостон живот изгубило скоро 500 људи.

1943. - У Техерану у Другом свјетском рату, на првом заједничком састанку, совјетски лидер Стаљин, предсједник САД Френклин Рузвелт и британски премијер Винстон Черчил разматрали отварање другог фронта у Европи, операције на источном фронту, послијератно уређење Европе и питање Југославије. Договорено је да се Југославија обнови "у потпуном територијалном интегритету и независности, с тим што ће се питање њених западних граница ријешити послије рата".

1945. - Умро амерички тенисер и политичар Двајт Дејвис, који је 1900. основао тениско такмичење нација "Дејвис куп". Био је и амерички министар рата од 1925. до 1929. и генерални гувернер САД на Филипинима од 1929. до 1932.

1950. - У Београду основан Музеј позоришне уметности Србије.

1954. - Умро италијански нуклеарни физичар Енрико Ферми, који је први бомбардовао уран неутронима, добитник Нобелове награде за физику 1938. Засновао је теорију кретања неутрона, а у Другом свјетском рату је у САД, гдје је 1938. емигрирао из фашистичке Италије, на Чикашком универзитету руководио градњом првог нуклеарног реактора. Његовим именом названо је више појмова у нуклеарној физици: "Фермијево правило селекције", "Фермијев модел гаса", "Фермијева 'старост' неутрона", "ферми" као јединица за дужину.

1960. - Мауританија постала независна исламска република.

1971. - Јорданског премијера Васфија Тела у Каиру, гдје је допутовао ради учешћа на Арапској конференцији, убили припадници палестинске терористичке организације "Црни септембар".

1975. - Постављени посљедњи метри пруге Београд - Бар. Више од сто година она је била у стратешком, економском и градитељском програму Србије и Црне Горе, али је градња почела 1952, а радови су интензивирани тек 1968. Више од 27 одсто пруге пролази кроз тунеле и иде преко вијадуката и мостова. Пруга која има 254 тунела и 234 моста већим дијелом /301 километар/ пролази кроз Србију, а 175 километара кроз Црну Гору.

1975. - Фретилин /Револуционарни фронт за независност Источног Тимора/ једнострано прогласио независност те бивше португалске колоније, коју је окупирала Индонезија, и оснивање Демократске Републике Источни Тимор.

1979. - Новозеландски авион "ДЦ-10" ударио у планину Еребус на Антарктику, што није преживио нико од 257 путника и чланова посаде.

1987. - Приликом пада јужноафричког авиона "боинг 747" у Индијски океан близу Маурицијуса погинуло свих 160 путника и чланова посаде.

1989. - Индијски премијер Раџив Ганди дао оставку послије пораза на изборима.

1990. - Сингапурски премијер Ли Куан Ју сишао са власти послије 31 године.

1994. - Норвежани на референдуму одбили да се прикључе Европској унији.

2000. - Холандски парламент легализовао еутаназију, а Холандија је тако постала прва земља на свијету у којој убиство због милосрђа није противзаконито.

2001. - Споразум о успостављању Међународног савјета за сарадњу БиХ и СРЈ ступио на снагу.

2001. - Представници хрватске Амбасаде у Вашингтону преузели званично оригиналну Збирку и архив Музеја усташког логора "Јасеновац" која је, запакована у неколико металних кутија, авионом из Њујорка превезена у Загреб.

2009. - Умро Милан Булајић, дипломата и публициста, оснивач и директор Музеја жртава геноцида, оснивач и предсједник Фонда за истраживање геноцида

2010. - Листови "Њујорк тајмс", "Гардијан", "Монд", "Шпигел" и "Ел Паис" објавили су на својим интернет сајтовима хиљаде повјерљивих докумената америчких тајних служби, писаних изразито "недипломатским језиком" из којих се виде ставови Вашингтона о бројним свјетским лидерима, што је изазвало оштро реаговање Бијеле куће и Пентагона и широм свијета. Tекстови су пренесени са интернет сајта "Викиликс" чији је оснивач аустралијски држављанин Џулијан Асанж.

2011. - У Загребу умро Анте Марковић, посљедњи премијер СФРЈ, од марта 1989. до 19. децембра 1991. Пред рат познат по економским реформама.

2014. - У нападу бомбаша самоубица на велику џамију у нигеријском граду Кано погинуло је 64 људи, а рањено 126. Одговорност за напад преузео је "Боко харам" у чијим је насилним акцијама од почетка године убијено више од 2.000 људи.

2015. - Истакнути турски адвокат и борац за људска права Tахир Елчи који је оптужен за подржавање курдских побуњеника, убијен је на југоистоку Tурске док је давао изјаву медијима.

2016. - Умро Марк Тајманов, руски шаховски велемајстор, олимпијски шампион, теоретичар шаха и пијанист.

2021. - На Дрини свечано отворен мост "Братољуб", који спаја општину Братунац у Републици Српској са сусједном Љубовијом у Србији. Изградња "Братољуба", чија је дужина 227 метара, трајала је од октобра 2015. до маја 2017. године и коштала је 13 милиона евра.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 20. април На данашњи дан, 20. април
На данашњи дан, 19. април На данашњи дан, 19. април
На данашњи дан, 18. април На данашњи дан, 18. април
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    15h 3m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    22h 38m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    13h 25m
    0
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 6m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    20h 36m
    0