На данашњи дан, 4. децембар

04.12.2021. 08:58
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је субота, 4. децембар, 338. дан 2021. године. До краја године остало је још 27 дана.

1154. - Николас Брекспир, први и једини Енглез изабран за папу, устоличен за поглавара римокатоличке цркве као Адријан Четврти.

1642. - Умро француски државник кардинал Арман Жан ди Плеси Ришеље, свемоћни министар иностраних послова и рата краља Луја Тринаестог, који је свим силама настојао да Француску учини првом силом у Европи. Градећи апсолутистичку монархију, ограничио је утицај римокатоличке цркве, папе и племства. Угушио је устанак хугенота и лишио их политичких права, али им је оставио вјерску слободу. Земљу је увео у Тридесетогодишњи рат да би ослабио моћ Њемачког царства. Наставио је колонијално ширење Француске и почео колонизацију у Сјеверној Америци и сјеверној Африци. Помагао је развој пољопривреде, трговине и просвјете, а 1635. је основао Француску академију.

1679. - Умро енглески филозоф Томас Хобс, настављач и систематизатор класичног енглеског емпиризма, који је разрадио теорију друштвеног уговора. Његово учење спојило је принципе механистичко-материјалистичке метафизике са сензуалистичком теоријом сазнања и апсолутистичком политичком филозофијом. Дјела: "Елемента филозофика" /или "О тијелу", "О човјеку", "О грађанину"/, "Левијатан", "О политичком тијелу".

1732. - Умро енглески писац Џон Геј, аутор надахнутих сатиричних поема. Посебно је упамћен по музичкој комедији "Просјачка опера", састављеној од многих и сада популарних балада.

1791. - Изашао први број британског "Обзервера", најстаријег недјељног листа у свијету.

1795. - Рођен шкотски историчар и филозоф Томас Карлајл, чија се дјела, уз богатство чињеничног материјала, одликују живошћу маште и драматичношћу излагања. Дјела: "Француска револуција", "О херојима", "Живот Фридриха Великог", "Сартор Ресартус", "Чартизам", "Прошлост и садашњост", "Писма и говори Оливера Кромвела", "Критички есеји" /седам књига/.

1798. - Умро италијански љекар и научник Луиђи Галвани, који је 1789. пронашао галвански електрицитет и назвао га "животињским магнетизмом". Његово име носе многи инструменти и ознаке у електромагнетизму и електротехници.

1829. - Британци у Индији забранили обичај спаљивања удовица, приликом спаљивања њихових преминулих мужева, на посмртној церемонији.

1841. - У Београду у "Позоришту на Ђумруку" одржана прва представа с дилетантима - драма Јована Стерије Поповића "Смрт Стефана Дечанског". Позориште је организовао српски редитељ, сценограф, глумац, писац и просвјетни радник Атанасије Николић. Тада је штампан први позоришни плакат код нас и расписан први књижевно-драмски конкурс за дјела "по народном карактеру и обичајима устројеним". Позориште се одржало само годину дана.

1890. - Рођен српски композитор и етномузиколог Коста Манојловић, професор и први ректор Музичке академије у Београду. Музичке студије је завршио у Оксфорду. Записао је велики број народних мелодија, којима се инспирисао за компоновање. Написао је "Споменицу Стевану Мокрањцу" и етномузиколошке студије "Музичке карактеристике нашег југа", "Музичко дјело нашег села", "Народне мелодије у источној Србији". Дјела: циклуси хорова "Жалне песме", "Песме земље Скендербегове", "Песме земље Рашке", соло пјесме, обраде народних пјесама.

1892. - Рођен шпански диктатор Франсиско Франко, који је, уз обилату помоћ италијанских фашиста и њемачких нациста, послије трогодишњег грађанског рата који је изазвао, 1939. сломио отпор легалног демократског републиканског поретка. Власт је држао до смрти 1975.

1912. - Послије побједа у Првом балканском рату балкански савезници Србија, Црна Гора, Грчка и Бугарска потписали примирје с Турском.

1922. - Рођен француски филмски и позоришни глумац Жерар Филип, чија се глума одликовала великим сензибилитетом. У позоришту је с огромним успјехом играо главне роле у драмама Вилијама Шекспира, Албера Камија, Пјера Корнеја, Хајнриха фон Клајста, Алфреда де Мисеа. Филмови: "Ђаво у тијелу", "Пармски картузијански манастир", "Фанфан Лала", "Љепотице ноћи", "Црвено и црно", "Велики маневри", "Идиот", "Охоли", "Опасне везе", "Господин Рипоа".

1923. - Умро српски љекар Војислав Суботић, водећи хирург у Србији тог доба, шеф Хируршког одјељења Општедржавне болнице у Београду, оснивач Медицинског факултета у Београду. Објавио је низ радова из абдоминалне хирургије, урологије, ортопедије.

1942. - Америчка авијација у Другом свјетском рату први пут бомбардовала територију Италије.

1943. - Предсједник САД Френклин Рузвелт, британски премијер Винстон Черчил и турски предсједник Мустафа Исмет Инени у Каиру разматрали заједничке акције у оквиру антихитлеровске коалиције, али је Турска одбила да објави рат Њемачкој.

1945. - Умро амерички биолог и генетичар Томас Хант Морган, оснивач генетике, добитник Нобелове награде за медицину 1933. за откриће функције хромозома у преношењу насљедних својстава. Израдио је прве мапе положаја гена у хромозомима и сматра се главним представником хромозомне теорије насљеђа.

1972. - Чилеански предсједник Салвадор Аљенде изјавио у УН да америчка телефонска и телеграфска компанија ИТТ чини све да изазове грађански рат у Чилеу. Генерал Аугусто Пиноче је уз америчку помоћ организовао војни удар у којем је Аљенде убијен 11. септембра 1973, послије чега је завео диктатуру.

1974. - Пад холандског авиона "ДЦ-8", у близини главног града Шри Ланке - Коломба, није преживио нико од 191 путника и чланова посаде.

1976. - Умро енглески композитор Едвард Бенџамин Бритн, коме је свјетску славу донио "Фантастични квартет", дјело за обоу и гудачке инструменте и "Једноставна симфонија" за гудачки квартет, у којој је први пут испољио склоност ка барокним формама. Остала дјела: опере "Питер Грајмс", "Отмица Лукреције", "Алберт Херинг", композиције за оркестар "Ратни реквијем", "Прољећна симфонија", "Варијације на тему Франка Бриџа".

1977. - На југу Малезије погинуло 100 људи приликом пада авиона који је отела јапанска терористичка група "Црвена армија".

1977. - Диктатор Жан Бедел Бокаса - на церемонији која је коштала четвртину националног производа земље - сам себе крунисао за цара Централноафричког царства.

1980. - У авионској несрећи у близини Лисабона, за коју се сумња да је посљедица саботаже, погинуо португалски премијер Франсиско Са Карнеиро.

1989. - Чланице Варшавског пакта Бугарска, Мађарска, Демократска Република Њемачка, Пољска и СССР - које су окупирале Чехословачку 1968. - на састанку у Москви су осудиле војну интервенцију и саопштиле да је то било "мијешање у унутрашње послове суверене Чехословачке".

1993. - Влада Анголе и побуњенички покрет УНИТА постигли сагласност о условима примирја ради окончања 18-годишњег грађанског рата у тој афричкој земљи.

1995. - У несрећи камерунског авиона "боинг 737" погинуло 72 од 77 путника и чланова посаде.

1995. - Министри иностраних послова Европске уније на састанку у Бриселу суспендовали санкције СР Југославији.

1997. - У канадском граду Отави представници 121 државе потписали историјски споразум о забрани употребе противпјешадијских мина, али је више земаља, укључујући САД, одбило то да учини.

1998. - Посљедњи борци Црвених Кмера предали се армији Камбоџе, чиме је послије двије деценије окончана борба тог маоистичког покрета против владиних снага.

2001. - Предсједништво БиХ поднијело Општинском тужилаштву у Сарајеву кривичну пријаву због основане сумње да је од 1990. до 1993. године намјерно уништен дио записника и стенограма са сједница Предсједништва Републике БиХ.

2003. - Нормализовани трговински односи између Србије и Црне Горе и САД.

2006. - Војска преузела контролу над владом Фиџија, што је четврти државни удар у овој земљи од 1987. године.

2013. - Умро Емануел Макдоналд Бејли, британски атлетичар, олимпијац, свјетски рекордер у дисциплини 100 метара.

- Данас је Ваведење пресвете Богородице, дан када је, према хришћанском вјеровању, мала Марија, први пут уведена у храм. Када је Марија напунила три године, њени родитељи Јоаким и Ана довели су је из Назарета у Јерусалим да је предају Богу у храм, у којем је потом боравила девет година. Ваведење се сматра претежно женским празником.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 18. мај На данашњи дан, 18. мај
На данашњи дан, 17. мај На данашњи дан, 17. мај
На данашњи дан, 16. мај На данашњи дан, 16. мај
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    19h 15m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    17h 17m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    16h 10m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    16h 15m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    15h 18m
    1