На данашњи дан, 5. март

05.03.2022. 09:10
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је субота, 5. март, 64. дан 2022. године. До краја године има 301 дан.

1133. - Рођен енглески краљ Хенри Други Плантагенет, оснивач династије Плантагенета, који је током владавине од 1154. до смрти 1189. ограничио судску власт Цркве и реформом судства знатно ојачао краљевску власт. Прије ступања на енглески пријесто, 1150. године постао је војвода од Нормандије, 1151. гроф од Анжуја, а 1152. војвода од Аквитаније. Започео је освајање Ирске и проширио власт Енглеске на западне дијелове Француске, али је његову владавину карактерисао и низ сукоба који су му пољуљали ауторитет. Наредио је 1170. погубљење кентерберијског надбискупа Томаса Бекета, својевремено блиског пријатеља, због тога што је одбио да положи заклетву на краљева "Кларендонска правила" о односима цркве и државе, противећи се ограничавању црквене власти. Оштро се сукобљавао и са супругом Елинор од Аквитаније коју је 1174. бацио у тамницу, и синовима, будућим краљевима Ричардом Првим "Лавље Срце" и "Џоном Без Земље" , оптужујући их за завјеру против њега.

1534. - Умро италијански сликар Антонио Алегри да Коређо, који је обрађивао религиозне и митолошке теме. Његово сликарство је разњежено, сензуално и декоративно, с осјећањем за односе свијетло-тамно, што је уочљиво у најзначајнијим дјелима: фрескама у цркви Светог Јована у Парми, сликама "Мистично вјенчање Свете Катарине", "Јупитер и Антиопа", "Леда", "Богородица са Светим Ђорђем".

1696. - Рођен италијански сликар Ђовани Батиста Тијеполо, посљедњи велики венецијански мајстор, један од највећих декоративних умјетника 18. вијека. Његови главни радови, фреске великих димензија, рађене су у маниру рококоа, у надбискупској палати у Удинама, у палати Лабија у Венецији, у бискупској резиденцији у Вирцбургу и у краљевској палати у Мадриду.

1770. - Британске трупе у Бостону убиле пет демонстраната и тај догађај, познат као "бостонски масакр", убрзао је амерички рат за независност.

1827. - Умро француски астроном, математичар и физичар Пјер Симон Лаплас, који је доказао непромјенљивост средњих удаљености планета од Сунца, изучавао поријекло великих неједнакости Јупитера и Сатурна, стабилитет Сунчевог система, облик Земље, елиптичност путања планета, плиму и осеку. Такође је доказао да је Сунчев систем настао од ротирајуће усијане гасовите масе, од које су се одвојили дијелови, формирајући планете. Значајни су и радови у математичкој теорији диференцијалних једначина и теорији грешака, аглебри, анализи. Развио је теорију вјероватноће. Бавио се и политиком и кратко је био министар унутрашњих послова, затим сенатор. Дјела: "Небеска механика", "Приказ система свијета", "Аналитичка теорија вјероватноће", "Преглед историје астрономије".

1827. - Умро италијански физичар Алесандро Волта, који је, изучавајући електрицитет, пронашао електрофор, галвански елемент, батерију галванских елемената. По њему су многи појмови у физици добили име - волт, волтампер, Волтин лук.

1832. - Објављена прва књига у првој штампарији обновљене Србије - "Сабор истине и науке" Јована Стејића. Штампарија је купљена у Русији и допремљена у Београд у мају 1831.

1856. - Лондонско позориште "Ковент гарден" уништено у пожару.

1916. - Погинуло је 455 путника и чланова посаде од 588, колико их је било у шпанском путничком броду "Принц од Астурије" у тренутку кад је ударио у стијену у близини бразилске обале и потонуо послије само неколико минута.

1933. - Националсоцијалистичка радничка партија Њемачке Адолфа Хитлера освојила већину у Рајхстагу.

1945. - Америчке трупе у Другом свјетском рату ушле у Келн.

1946. - У говору у Фултону у америчкој држави Мисури британски премијер Винстон Черчил рекао: "Од Шћећина на Балтику до Трста на Јадрану гвоздена завјеса је спуштена преко континента", лансиравши најпознатији израз у епохи хладног рата, започетој по окончању Другог свјетског рата.

1953. - Умро је совјетски диктатор грузијског поријекла Јосиф Висарионович Џугашвили /Стаљин/, који је методама политичке страховладе и неограниченом личном влашћу управљао СССР-ом 29 година. Као ученик богословије приступио је социјалдемократским кружоцима, потом бољшевицима. Прије Октобарске револуције 1917. организовао је акције терориста који су, према налогу вође бољшевика Владимира Лењина, изводили разбојничке нападе на банке и конвоје ради пљачке новца. У партијски Политбиро и Војно-револуционарни комитет је ушао у октобру 1917, а од априла 1922. до смрти у марту 1953. био је генерални секретар партије. Послије смрти Лењина у јануару 1924. вјешто је користио борбе у партијском врху и једног по једног физички је - углавном послије монтираних политичких процеса - елиминисао, све који би могли да му угрозе власт. Временом је то постао разрађен систем терора с огромном мрежом затвора и концентрационих логора у које су слати милиони људи. Изградио је култ своје личности у СССР-у, што је постепено захватило готово све комунистичке партије у свијету. Чистке је започео 1934. и ликвидао је практично све старе бољшевике, партијске, државне и армијске руководиоце, многе руководиоце Коминтерне и читава руководства страних комунистичких партија, укључујући југословенско. У отаџбинском рату против нацистичке Њемачке и њених савезника од 1941. до 1945. био је врховни командант оружаних снага, учествовао је на међународним конференцијама у Техерану, на Јалти и у Потсдаму, прихватио је подјелу интересних сфера послије Другог свјетског рата у Европи и Азији. Створио је 1947. Информациони биро комунистичких партија, помоћу којег је настојао да обезбиједи утицај у комунистичком свијету послије распуштања Коминтерне и 1948. је покушао да се обрачуна с југословенским руководством. Допринио је заоштравању међународних односа у вријеме хладног рата и окрњио је огроман углед СССР стечен одлучујућом улогом у сламању фашизма у Другом свјетском рату.

1953. - Умро руски композитор и пијаниста Сергеј Сергејевич Прокофјев, један од најоригиналнијих музичких стваралаца 20. вијека. Од 1918. живио је у западној Европи и САД, а 1932. се вратио у отаџбину. У његовој оригиналној музици мајсторске композиционе технике, прожетој руском националном музиком, осјећа се снажан темперамент, хумор и гротеска, а у стваралачком опредјељењу класична, новоромантичарска, моторична, лирска и гротескна компонента. Створио је ремек-дјела која су синтеза дубоких доживљаја и најузвишеније љепоте. Дјела: опере "Заљубљен у три наранџе", "Рат и мир", "Пламени анђео", симфонијска бајка "Пећа и вук", балети "Ромео и Јулија", "Пепељуга", "Прича о каменом цвијету", кантата "Александар Невски", симфоније "Класична симфонија", "Пета симфонија", музика за филмове "Александар Невски", "Иван Грозни".

1960. - Предсједник Ахмед Сукарно распустио парламент Индонезије.

1964. - Умро први филмски сниматељ на Балкану Милтон Манаки, који је 1905. почео филмском камером да бељежи догађаје. Посебан документарни значај има репортажа о боравку посљедњег турског султана Абдула Хамида Другог 1911. у Битољу, снимци румунског и грчког краља, бугарског цара, догађаји из времена младотурске револуције, балканских ратова, Првог и Другог свјетског рата.

1966. - Британски путнички авион ударио у јапанску планину Фуђи и погинуло свих 124 путника и чланова посаде.

1970. - Ступио на снагу уговор о неширењу нуклеарног оружја који је потписало 45 земаља.

1984. - Умро италијански пјевач Тито Гоби, оперски баритон свјетског угледа. У операма је студиозно и префињено креирао водеће роле баритонског фаха, укључујући чувену улогу у "Тоски" Ђакома Пучинија, у којој му је партнер била Марија Калас.

1984. - Умро амерички филмски глумац Вилијам Пауел, који је упечатљивом елеганцијом и карактеристичним подсмјешљивим изразом чуђења за глупости овог свијета успјешно играо у комедијама, трилерима и мелодрамама. Филмови: "Ометање", "Канарски случај", "Улица шансе", "Човек свијета", "Једини излаз", "Мршавко", "Велики Зигфилд", "Мој човјек Годфри", "Живот са оцем".

1993. - Минут послије полијетања са скопског аеродрома срушио се македонски путнички авион "Фокер 100" - погинуло је 77 од 97 путника и чланова посаде.

1996. - Предсједник САД Бил Клинтон послао у Израел врхунску опрему за откривање подметнутих бомби и групу техничких експерата као помоћ у борби против арапских исламских терориста.

1998. - У терористичком нападу тамилских побуњеника, који су у главном граду Шри Ланке Коломбу активирали минибус пун експлозива, погинуло 37 и рањено око 250 људи.

1999. - Високи представник међународне заједнице у БиХ Карлос Вестендорп смијенио предсједника Републике Српске Николу Поплашена с образложењем да угрожава крхки мировни процес.

1999. - Арбитража успостављена Дејтонским мировним споразумом одлучила да град Брчко, дотад у саставу Републике Српске, добије статус дистрикта под међународним надзором.

2000. - Прва 82 припадника Еврокорпуса отпутовала у Скопље, у склопу припрема за преузимање команде над мировним снагама на Космету.

2000. - Снаге СФОР-а ухапсиле су у Приједору Драгољуба Прцића /63/, бившег замјеника командата логора Омарска. Са Прцићем је грешком ухапшен и Раде Микановић, кога су припадници СФОР-а касније пустили.

2006. - Хашки осуђеник Милан Бабић, бивши премијер САО Крајине, објесио се у притворској јединици Хашког трибунала у Шевенингену.

2013. - Умро предсједник Венецуеле Уго Чавез /Уго Рафаел Чавез Фријас/. Као вођа боливијске револуције, Чавез је промовисао своје виђење демократског социјализма, латиноамеричких интеграција, и антиимперијализма. Био је и ватрени критичар неолибералне глобализације и спољашње политике САД.

2017. - Сјеверни дио Сирије, опустошен након офанзиве на положаје екстремистичке организације "Исламска држава", напустило је 65.000 људи.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 7. мај На данашњи дан, 7. мај
На данашњи дан, 6. мај На данашњи дан, 6. мај
На данашњи дан, 4. мај На данашњи дан, 4. мај
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    4h 4m
    0
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    6h 50m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    9h 30m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    6h 23m
    1
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    21h 19m
    0