На данашњи дан, 5. септембар

05.09.2020. 08:18
0
ИЗВОР: Srna

Данас је субота, 5. септембар, 249. дан 2020. До краја године има 117 дана.

1568. - Рођен италијански филозоф Томазо Кампанела, доминикански калуђер, утопијски филозоф, који је 27 година провео у тамници. У дјелу "Сунчева држава", написаном по узору на Платона и Томаса Мора, изложио је схватања о идеалном друштву као некој врсти платонистичке комунистичке републике.

1638. - Рођен француски краљ Луј Четрнаести, назван "краљ Сунце", који је на пријесто ступио 1643, послије смрти оца Луја Тринаестог. Владао је 72 године, најдуже у историји Европе. Водио је многе ратове да би обезбиједио хегемонију Француске и владао аутократски у духу просвијећеног апсолутизма, чији је зачетник. Саградио је Версај и био мецена многих умјетника. Послије смрти оставио је земљу у великим привредним тешкоћама - продубљеним током владавине Луја Петнаестог и Луја Шеснаестог - што је крајем 18. вијека био један од узрока Француске револуције.

1735. - Рођен њемачки композитор, пијаниста и диригент Јохан Кристијан Бах, најмлађи син Јохана Себастијана, који је живио и у Милану и Лондону, па је називан "италијански Бах" и "енглески Бах". У Енглеској се прославио као пијаниста и организатор музичког живота и постао музички учитељ краљице Шарлот. Значајан је као композитор соната и концерата за клавир у рококо стилу, по чему је претеча младог Волфганга Амадеуса Моцарта. Дјела: 15 опера, више од 60 симфонија, 37 клавирских концерата, 13 увертира, клавирске сонате, камерна музика.

1791. - Рођен њемачки композитор јеврејског поријекла Јакоб Либман Бер, познат као Ђакомо Мајербер, који је одиграо видну улогу у стварању француске велике опере. Био је веома популаран, али је његова музика изазивала и многе полемике. Дјела: опере "Хугеноти", "Африканка", "Роберт Ђаво", "Пророк".

1798. - Отоманско царство објавило рат Француској.

1800. - Малта пала у руке Британаца под адмиралом Хорејшом Нелсоном, који је претходно блокирао француске трупе на том средоземном острву.

1857. - Умро француски филозоф и математичар Огист Конт, један од оснивача филозофије позитивизма и социологије. Желио је да реформише науку, филозофију и религију тако да одговарају "позитивном стадијуму" развоја друштва. Дјела: "Курс позитивне филозофије", "Расправа о цјелини позитивизма", "Систем позитивне политике", "Позитивистички катехизам".

1860. - Русија, Велика Британија, Француска, Пруска, Аустрија и Отоманско царство потписали уговор о успостављању реда у Сирији послије масакра који су над хришћанима починили муслимани.

1888. - Рођен индијски филозоф и државник Сарвепали Радакришнан, професор филозофије на универзитетима у Мадрасу, Калкуту, Чикагу и Оксфорду, амбасадор у Москви 1939, потпредсједник Индије од 1952. и предсједник од 1962. до 1967. Највише је био заокупљен религијом, етиком, историјом филозофије и културе и могућношћу обједињења цивилизацијских и културних вриједности Истока и Запада. Користећи се компаративном методом у историји филозофије, настојао је да покаже значајну улогу индијског насљеђа у могућној културној ренесанси јединствене свјетске културе. Дјела: "Индијска филозофија", "Источна религија и мисао Запада", "Религија и друштво", "Калки или будућност цивилизације", "Историја источне и западне филозофије".

1899. - Умро српски државник и историчар Јован Ристић, вођа српске Либералне странке, један од најзначајнијих српских дипломата 19. вијека, члан Друштва српске словесности и потом Српске краљевске академије, који је двапут био регент и четири пута премијер Србије. Послије окончања студија у Француској и на њемачком универзитету у Хајделбергу вратио се у отаџбину и убрзо је постављен за шефа српског посланства у Истамбулу. Током боравка у Турској од 1861. до 1867. успјешно је окончао дуге преговоре о повлачењу турских гарнизона из србијанских градова. Потом је постао министар иностраних послова Кнежевине Србије, а у раздобљу од 1867. до 1888. био је, с прекидима, премијер кнежевине и краљевине Србије. Намјесник малољетног кнеза Милана Обреновића постао је 1868, а од 1889. малољетног краља Александра Обреновића. Као регент кнеза Милана највише је допринио доношењу новог Устава 1869, а 1878. је успјешно заступао Србију на Берлинском конгресу. Одбио је 1881. да потпише трговински споразум са Аустро-Угарском, сматрајући да ће такав документ Србију учинити економски превише зависном од "двојне монархије", због чега је поднио оставку на положај шефа владе. По повратку на власт 1887. и касније као регент краља Александра настојао је да Србија ослонац нађе у Русији, а у унутрашњој политици је покушао да сузбије утицај радикала, али је положај регента напустио 1893. кад је краљ Александар уз подршку радикала извршио државни удар и завео апсолутистички режим. Дјела: "Спољашњи одношаји Србије 1848-1872", "Дипломатска историја Србије за време српских ратова за ослобођење и независност 1875-1878".

1902. - Рођен амерички филмски продуцент Дарил Френсис Занук, који је 1933. основао филмску компанију "Твенти сенчери фокс". Био је продуцент низа значајних филмова: "Плодови гњева", "Све о Еви", "Вива Запата!", "Најдужи дан", "Коријени неба", "Млади господин Линколн".

1914. - Њемачки војници у Првом свјетском рату убили француског писца и филозофа Шарла Пјера Пегија, једну од кључних јавних личности у ослобађању невино осуђеног капетана Алфреда Драјфуса. Као уредник листа "Петнаестодневне свеске" разобличио је позадину монтираног судског процеса Драјфусу као наводном њемачком шпијуну. Дјела: драма "Јованка Орлеанка", есеји "Наша младост", "Новац".

1919. - У нападу бјелогардејаца на његов штаб, погинуо руски револуционар Василиј Иванович Чапајев, командант 25. стрељачке дивизије, легендарни јунак Црвене армије у грађанском рату који је послије Октобарске револуције избио у Русији. У Првом свјетском рату више пута је одликован за храброст, а почетком 1918. формирао је одреде за борбу против контрареволуције.

1939. - САД прогласиле неутралност у Другом свјетском рату.

1960. - Предсједник Конга Жозеф Касавубу смијенио вођу националноослободилачког покрета и премијера Патриса Лумумбу. Потом га је изручио сепаратисти из провинције Катанга Моизу Чомбеу, чији су га плаћеници мучки убили у фебруару 1961.

1972. - Палестински терористи у Минхену убили 11 израелских спортиста, учесника Олимпијских игара, које су претходно отели. У 24-часовној пуцњави на аеродрому погинула су и четворица терориста и један западноњемачки полицајац.

1977. - Западноњемачки терористи отели предсједника Федерације западноњемачке индустрије Ханса Мартина Шлејера, чије је тијело пронађено 19. октобра 1977. у Француској.

1990. - Премијери Сјеверне Кореје и Јужне Кореје сусрели се у Сеулу, што су били разговори на највишем нивоу икад одржани између двије земље, подијељене послије Корејског рата 1953.

1995. - Француска извела прву у серији атомских проба на пацифичком острву Муруроа, што је изазвало осуду широм свијета и масовне протесте, посебно у Аустралији и на Тахитију.

1997. - На стадиону у главном граду Парагваја - Асунсиону, у вријеме одржавања политичког митинга, усљед изненадне олује, срушила се трибина и усмртила 37 људи.

2000. - Предсједник Академије наука и умјетности РС /АНУРС/ Славко Леовац умро у Београду од посљедица срчаног удара. Леовац је сахрањен 8. септембра у Београду.

2003. - У вријеме пожара, који је избио током побуне затвореника у Казнено-поправном дому "Дубрава" на сјеверу Косова, пет лица погинуло, а шест повријеђено.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 8. мај На данашњи дан, 8. мај
На данашњи дан, 7. мај На данашњи дан, 7. мај
На данашњи дан, 6. мај На данашњи дан, 6. мај
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    10h 36m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    9h 52m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    7h 8m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    5h 30m
    0
  • Данас Марковдан
    14h 18m
    0