На данашњи дан, 6. април

06.04.2020. 07:52
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је понедјељак, 6. април, 97. дан 2020. До краја године има 269 дана.

885. - Умро словенски просвјетитељ Методије, Грк из Солуна, старији брат Кирилов, с којим је саставио прву словенску азбуку - глагољицу. На молбу моравског кнеза Растислава цар Ромеје /Византија/ Михаило Трећи послао је двојицу учених Грка у Моравску да шире хришћанство. Они су претходно на језик македонских Словена, који су научили у дјетињству, превели црквене књиге. Њемачко свештенство у Моравској их је стално ометало и оптуживало папи, због чега су морали да оду у Рим, гдје је Кирило умро, а папа је Методија поставио за архиепископа моравског и панонског. Послије Методијеве смрти његови ученици су прогнани из Моравске и дио њих је дошао у јужнословенске земље.

1199. - Умро енглески краљ Ричард Први Плантагенет, назван "Лавље Срце", херој средњовјековних легенди, један од вођа у Трећем крсташком рату. Током владавине, од 1189. до смрти током опсаде француског замка Шали у близини Лиможа, у Енглеској је боравио само шест мјесеци. Прославио се храброшћу, посебно као предводник енглеских витезова у крсташком рату, у који се укључио 1189. Прије доласка у Свету земљу заузео је лучки град Месину на Сицилији и медитеранско острво Кипар. Приликом повратка у отаџбину заробљен је 1193. у Аустрији и њемачки цар Хенрик Шести га је ослободио 1194, наплативши огроман откуп. Убрзо је опет напустио земљу и предводио је војни поход у Француској.

1483. - Рођен италијански сликар Рафаело Санти, познат као Рафаел, најпотпунији представник ренесансе у сликарству. Његова дјела, цртана и компонована с ненадмашним даром, одликују се класичном ведрином и узвишеношћу мисли и осјећања. Сликао је мадоне, портрете, религиозне и митолошке композиције, фрескама је у Ватикану осликао три велике сале, а као архитекта једно вријеме је руководио градњом цркве Светог Петра у Риму. Умро је на свој рођендан 1520. Дјела: слике "Три грације", "Мадона дјела Грандуча", "Мадона у пољу", "Мадона с чешљугаром", "Сикстинска мадона", "Лијепа повртарка", "Портрет младог човјека", "Портрет папе Јулија Другог", "Балтазар Кастиљон", "Кардинал Алидози", фреске "Атинска школа", "Парнас", "Ослобођење Св. Петра", "Изгнање Хелиодора".

1490. - Умро мађарски краљ Матија Хуњади, познат као Матија Први Корвин, који је током владавине од 1458. успјешно ратовао против Турака и Хабсбурговаца, заузевши 1486. и Беч у којем је и умро. Послије његове смрти Мађари су изгубили све територије које је освојио. Обновио је мађарску државу послије деценија феудалне анархије, реформишући финансије, војску, правосуђе и администрацију, помагао је развој градова, а у Пожуну је 1465. основао универзитет и 1472. прву штампарију. Назван је Корвин због гаврана на његовом штиту.

1528. - Умро њемачки сликар Албрехт Дирер, један од највећих ренесансних мајстора. По дубоком интересовању за природу и човјека близак је Леонарду да Винчију, а по снази, која понекад прелази у бруталност, изразити је Герман. Минуциозан у раду, био је обдарен великом маштом, а реализам и мистицизам код њега понекад иду упоредо. Израдио је портрете велике умјетничке и документарне вриједности и мноштво изванредних гравира у дрвету и бакру, у којима је нарочито изражен прецизан цртеж /"Апокалипса", "Велика мука", "Богородичин живот"/. Радо је цртао природу, а радио је и аквереле. Путовао је по Италији и Холандији, али је највише живио у Нирнбергу, гдје је створио најзначајнија дјела, укључујући "Четири апостола", "Свету Тројицу", "Богородицу у ружичњаку", "Портрет Холцшуера".

1667. - У земљотресу погинуло три четвртине становника Дубровника, а већи дио града је уништен.

1789. - Џорџ Вашингтон изабран за првог предсједника САД.

1793. - У Француској успостављен Комитет јавне безбједности, с диктаторским овлашћењима, у којем је доминирао Жорж Жак Дантон, вођа радикалне групе монтањара у Француској револуцији.

1838. - Умро српски новинар и публициста Димитрије Давидовић, отац српске штампе. Напустио је студије медицине започете у Пешти и Бечу и посветио се новинарству. У Бечу је 1813. покренуо "Новине сербске" које су излазиле девет година. Притиснут дуговима, прешао је у Србију, гдје је до 1829. био секретар кнеза Милоша Обреновића. Кратко је био и министар унутрашњих послова и просвјете. По узору на француски и белгијски устав израдио је либерални Сретењски устав, усвојен у фебруару 1835, који није одговарао кнезу Милошу, јер му је ограничавао власт. Искористивши негодовање апсолутистичке Аустрије, Отоманског царства и Русије таквим уставом, кнез га је суспендовао већ у марту 1835, послије чега је Давидовић код њега пао у немилост.

1874. - Рођен амерички мађионичар поријеклом мађарски Јеврејин Ерих Вајс, познат као Хари Худини, најпознатији мађионичар 20. вијека. Име је промијенио у част француског мађионичара Жана Ежена Робера Худина.

1876. - Српска војска ушла у Смедеревску тврђаву и смијенила турски гарнизон. У име кнеза Михаила Обреновића кључеве тврђаве је примио мајор Љубомир Узун-Мирковић.

1890. - Рођен холандски ваздухопловни инжењер Ентони Херман Жерар Фокер, оснивач ваздухопловне индустрије "Фокер", која и сада успјешно производи авионе, посебно путничке. У Јоханишталу код Берлина 1912. је подигао прву фабрику авиона, тако да му је име везано и за њемачку ратну авијацију у Првом свјетском рату. Послије рата је подигао фабрику у Амстердаму и потом разгранао дјелатност у САД и Шпанији.

1896. - У Атини почеле прве модерне Олимпијске игре, чији је идејни творац и организатор био Француз Пјер де Кубертен, предсједник Међународног олимпијског комитета од 1896. до 1925. На Играма, завршеним 14. априла, учествовала су 484 такмичара, искључиво мушкарци, у духу традиције античких Олимпијских игара.

1909. - Експедиција америчког поларног истраживача адмирала Роберта Пирија на санкама прошла 1.600 километара и прва у историји доспјела до Сјеверног пола.

1910. - На иницијативу српског научника Јована Цвијића, у Београду основано Српско географско друштво. Циљ друштва било је ширење научно-стручног рада и популарисање знања из географије и њој сродних наука.

1917. - САД у Првом свјетском рату, послије ванредног засједања Конгреса, објавиле рат Њемачкој.

1941. - Нацистичка Њемачка у Другом свјетском рату без објаве рата напала Југославију. Београд, који је три дана раније проглашен отвореним градом, у 6.30 часова напала су 234 бомбардера и 120 ловаца. Већина житеља југословенске пријестонице је затечена на спавању, јер је била недјеља. У бомбардовању настављеном и наредна два дана је погинуло око 2.500 људи. Уништено је више стотина зграда, међу којима и здање Народне библиотеке Србије - установе основане 1832. - са око 300.000 књига, укључујући средњовјековне списе непроцјењиве културне вриједности.

1945. - Партизани у Другом свјетском рату ослободили Сарајево од њемачких окупатора. Приликом борби за ослобођење града, чувајући електричну централу коју су усташе хтјеле да униште, погинуо је Владимир Перић-Валтер, који је током рата илегално радио у Сарајеву, Зеници и Тузли, гдје је организовао обавјештајну мрежу.

1971. - Умро руски композитор Игор Фјодорович Стравински, један од најуниверзалнијих музичких стваралаца 20. вијека. Одликовао се великом разноврсношћу музичког израза и стила - у првој фази је надахнут руском народном музиком, у другој експресиониста с повременим ослањањем на џез, у трећој се окренуо неокласичном стилу, а затим је примјењивао и принципе додекафоније. Од 1910. је живио у Француској, а од 1937. у САД. Дјела: балети "Жар-птица", "Петрушка", "Посвећење прољећа", сценска кантата "Свадба", мелодраме "Прича о војнику", "Персефона", опера-ораторијум "Краљ Едип", опера "Живот развратника", кантата "Симфонија псалама", оркестарска дјела - три симфоније, концерти за клавир, концерти за виолину, концерти за камерни оркестар, "Концерт за 16 инструмената", "Регтајм", аутобиографски радови "Хроника мога живота", "Музичка поетика".

1973. - У Београду отворена нова зграда Народне библиотеке Србије. Стара зграда изгорјела је до темеља у пожару 1941. приликом њемачког бомбардовања Београда.

1985. - Ударом без проливања крви армија у Судану срушила предсједника Џафера Мохамеда Нимеирија, који је владао од 1969. када је, такође војним ударом, дошао на власт. У тренутку удара био је у посјети САД, а шеф новог режима је постао министар одбране и командант армије генерал Абдел-Рахман Суер ал-Дахаб.

1990. - Непалски војници и полицајци отворили ватру на демонстранте у близини палате краља Бирендре у Катмандуу, усмртивши најмање 50 људи.

1992. - Министарски савјет Европске заједнице одлучио да њене чланице признају бившу југословенску републику БиХ као самосталну државу. Истог дана избили су сукоби у Сарајеву и тај преурањени чин још више је разбуктао грађански рат. Услиједило је проглашење независности Републике Српске и Хрватске Републике Херцег-Босне. Влада Србије је саопштила да једино споразум три конститутивна народа у БиХ може да донесе мир.

1992. - Умро амерички писац и професор биохемије руског поријекла Исак Асимов, писац научно-фантастичке прозе. Научно-популарна дјела: "Хемикалије живота", "Звијезде и њихови путеви", "Унутар атома", "Свијет нитрогена", "Људски мозак", "Наука, бројеви и ја". Књижевна дјела: "Ја, робот", "Челичне пећине", "Голо сунце", "Васионске струје", "Задужбина", "Друга задужбина", "Задужбина и царство", "Крај вјечности".

1994. - Усред грађанског рата у Руанди између племена Хуту и Тутси ракетом је у Руанди оборен авион у којем су били предсједници Руанде и сусједног Бурундија Жувенал Хабјаримана и Сипријен Нтарјамира , што је дјеловало као сигнал за немилосрдно међусобно истребљивање Хутуа и Тутсија. У геноцидним обрачунима наредних мјесеци је погинуло најмање милион људи, углавном цивила.

2000. - На локалитету Трновац, недалеко од тузланске болнице, чланови комисије за тражење погинулих и несталих ексхумирали су 30 угљенисаних скелета цивила и резервиста тадашње ЈНА који су приликом напуштања Тузле 15. маја 1992. године спаљени у цивилним возилима.

2000. - Савјет Европе суспендовао Русију из ове организације док не предузме хитне кораке ка осигурању поштивање људских права у Чеченији.

2001. - СФОР и МУП Федерације БиХ извели акцију у осам експозитура и сједишту Херцеговачке банке у Мостару како би била успостављена међународна управа над овом институцијом, према Одлуци високог представника за БиХ. У сукобима између припадника СФОР-а и хрватских демонстраната лакше повријеђено 18 војника међународних мировних снага у БиХ.

2001. - Секретар Хашког трибунала Ханс Холтуис предао југословенском министру правде Момчилу Грубачу налог за хапшење и оптужницу против бившег југословенског предсједника Слободана Милошевића.

2005. - Умро принц Реније од Монака, који је том кнежевином владао од 1949. године. Ренијеа је на пријестолу наслиједио његов син 47-годишњи принц Алберт.

2006. - Шефови влада и држава југоисточне Европи усвојили на самиту у Букурешту заједничку декларација о слободној трговини између земаља југоисточне Европе.

2008. - Филип Вујановић изабран за црногорског предсједника, првог од обнове независности.

2009. - Земљотрес јачине између 5,8 и 6,3 степена Рихтерове скале погодио је области централне Италије. У земљотресу је страдало више од 260 особа, порушени су средњовековни градови и више од 28.000 људи остало је без домова.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 23. април На данашњи дан, 23. април
На данашњи дан, 22. април На данашњи дан, 22. април
На данашњи дан, 21. април На данашњи дан, 21. април
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    25m
    0
  • Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
    23h 22m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    18h 8m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    19h 23m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    19h 59m
    0