На данашњи дан, 6. децембар

06.12.2022. 07:58
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас је уторак, 6. децембар, 340. дан 2022. До краја године има 25 дана.

1421. - Рођен енглески краљ Хенри Шести, посљедњи монарх из династије Ланкастер, који је формално постао владар 1422, у осмом мјесецу живота. Свргнут је у династичким борбама и убијен је у мају 1471. у лондонском затвору "Тауер".


1492. - Шпански морепловац италијанског поријекла Кристофор Колумбо открио острво Хиспањола, сада подијељено између Хаитија и Доминиканске Републике.

1507. - Њемачки картограф Мартин Валдемилер објавио прву географску карту новог континента коме је дао име Америка. У вријеме израде новог издања Птоломејевог атласа читао је писма Америга Веспучија из Новог свијета, у којима је италијански морепловац тврдио да пут преко Атлантика не води у Азију већ на, до тада, непознат континент, који је на основу тих описа нацртао и на карти написао ријеч - Америка.

1792. - Жирондинци у вријеме Француске револуције одлучили да краљу Лују Шеснаестом, посљедњем монарху феудалне апсолутистичке Француске, буде суђено. Револуционарни суд га је потом осудио на смрт и краљ је 1793. погубљен на гиљотини.

1833. - Рођен српски писац Јован Јовановић - Змај, члан Српске краљевске академије, лиричар богате инвенције, према оцjени књижевне критике "пјеснички израз духовног и душевног живота српског народа" у другој половини 19. вијека. Као пјесник се развијао под утицајем српске народне поезије и лирике Бранка Радичевића. Испјевао је збирке љубавних пјесама "Ђулићи" и "Ђулићи увеоци" - потресне, елегичне исповијести послиjе смрти супруге и четворо дјеце. Написао је велики број родољубивих и изузетно вриједних политичко-сатиричних пјесама, а као дјечији пјесник је непревазиђен у српској књижевности. Основао је и уређивао књижевни лист "Јавор", сатиричне листове "Змај", "Жижа", "Стармали" и дјечији лист "Невен". Преводио је с руског, њемачког, мађарског и енглеског језика. Остала дјела: књига пјесама "Певанија", пјесничка легенда "Видосава Бранковић", шаљиви комад "Шаран".

1877. - Амерички проналазач Томас Едисон у Вест Оринџу у Њју Џерсију демонстрирао први звучни снимак.

1882. - Умро енглески писац Ентони Тролоп, који је у великом броју романа реалистично описао грађански сталеж викторијанске Енглеске. Међу њима су најуспјелији романи из циклуса о имагинарној покрајини Барсетшир, попут "Стражара", "Торњева Барчестра" и "Посљедње хронике Барсета", у којима се појављују исти ликови у различитом добу живота.

1889. - Умро амерички државник Џеферсон Дејвис, предсједник Конфедерације Држава Америке током грађанског рата од 1861. до 1865. Послије пораза јужних држава у грађанском рату је ухапшен, али је 1867. пуштен из затвора без суђења.

1907. - У једној од најтежих несрећа у рудницима САД погинуо 361 рудар у руднику угља Монона у Вирџинији.

1916. - Њемачке трупе у Првом свјетском рату ушле у румунску пријестоницу Букурешт.

1917. - Фински парламент у Хелсинкију прогласио независност Финске, коју је признала совјетска Русија. Финска је од времена руског цара Александра Првог Романова губила територију, а послије ратова Наполеона Првог Бонапарте потпуно је потпала под власт Русије и 1809. постала руско велико војводство.

1917. - У судару француског брода "Мон Блан", натовареног експлозивом, укључујући 5.000 тона тринитротолуола, с белгијским бродом "Имо" у луци града Халифакс у Канади, погинуло је више од 1.500 људи, око 8.000 је рањено и велики дио града је разорен.

1921. - Велика Британија потписала мировни споразум са Ирском, према којем је успостављена Ирска Слободна Држава као чланица Британског комонвелта.

1925. - Италија и Египат потписали споразум о границама талијанске колоније Либије.

1938. - Француска и Њемачка потписале споразум о неповредивости међусобних граница, који су Нијемци погазили у Другом свјетском рату.

1941. - У дивовској бици за Москву Црвена армија у Другом свјетском рату прешла у противофанзиву, јер су до тада Нијемци незадрживо напредовали од почетка рата. На фронту широком 300 километара њемачке линије су пробијене у нападу седам совјетских армија и два коњичка корпуса, чији су борци били опремљени и увјежбани за борбу при ниској температури и у дебелом снијегу. Цијеле нацистичке дивизије биле су прегажене или опкољене и касније разбијене. До краја фебруара 1942. фронт је помјерен 115 до 200 километара од Москве.

1942. - Рођен Петер Хандке, аустријски књижевник, инострани члан Српске академије наука и уметности.

1959. - Умро српски писац Јован Палавестра, који је писао приповијетке и драме, позоришну и књижевну критику. Дјела: драме "Савести на ветру", "Човек који се снашао", "Велики скандал", збирке приповиједака "Сиви видици", "На белом хлебу".

1971. - Индија признала Бангладеш - бивши Источни Пакистан, а Пакистан је узвратио прекидом дипломатских односа с Индијом.

1978. - Шпанци референдумом одобрили нови устав, према којем је Шпанија дефинисана као уставна монархија с парламентарном демократијом.

1989. - У највећем масовном злочину у историји Канаде убица усмртио 14 студенткиња Универзитета у Монтреалу и потом се убио.

1992. - Хинду екстремисти уништили џамију у Ајођи на сјеверу Индије, коју су, како се вјерује, муслимански освајачи изградили у Средњем вијеку на згаришту великог хинду храма, који су разорили. Од експлозије вјерских страсти хиндуса и муслимана у Ајођи је погинуло најмање 400 људи.

1995. - Између Хабаровска и Сахалина пао руски авион "Ту-154" и удес није преживио нико од 97 путника и чланова посаде.

1997. - Најмање 85 људи погинуло у близини Иркутска кад се руски транспортни авион "Ан-124" - који је превозио два борбена авиона - срушио на једно насеље.

2003. - Генерална скупштина Асоцијације балканских новинских агенција /АБНА/ у Солуну верификовала Српској новинској агенцији Срна статус пуноправне чланице ове организације.

2017. - Умро Џони Холидеј /Жан Филип Лео Смет/, француски рок пјевач и филмски и ТВ глумац

2019. - Њемачки канцелар Ангела Меркел дошла у комплекс некадашњег нацистичког логора смрти Аушвиц, први пут од када је 2005. године дошла на власт.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 25. април На данашњи дан, 25. април
На данашњи дан, 24. април На данашњи дан, 24. април
На данашњи дан, 23. април На данашњи дан, 23. април
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    22h 31m
    0
  • Крађа у Палама
    20h 49m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    17h 16m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    20h 4m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    13h 25m
    0