На данашњи дан, 6. мај

06.05.2024. 08:09
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас је понедјељак, 6. мај, 127. дан 2024. До краја године има 239 дана.

1237. - У манастиру Милешева сахрањене мошти оца српске државотворности - Светог Саве, скоро годину и по дана послије његове смрти у бугарској пријестоници Трново, гдје је умро на повратку из Јерусалима у Србију. Бугарски цар Иван Асен Други једва је пристао на захтјев Савиног синовца краља Владислава да мошти пренесе у отаџбину - и Асен и Трновљани су сматрали почивање Савиног тијела код њих за велику милост Божију.

1626. - Холандски насељеник Петер Минуит за дрангулије чија вриједност није премашивала 25 долара од Индијанаца купио острво Менхетн, на којем је касније изграђен Њујорк.

1758. - Рођен један од вођа Француске револуције - Максимилијан Франсоа Изидор де Робеспјер, предводник партије јакобинаца и зачетник револуционарног терора. Због политичког поштења народ Париза га је назвао "Неподмитљиви". Одиграо је кључну улогу одлучивања о погубљењу краља Луја Шеснестог 21. јануара 1793, обарању с власти жирондинаца крајем маја 1793. и успостављању јакобинске диктатуре од јуна 1793. до краја јула 1794. Као члан "Одбора јавног спаса" био је стварни шеф револуционарне владе и утицао је на Конвент да донесе декрете о укидању свих феудалних обавеза, враћању општинске земље сељацима, конфискацији имовине емиграната, укидању ропства у француским колонијама. Установио је револуционарни календар с новим празницима и називима мјесеци /термидор, бример, фриктидор.../. "Укинуо" је хришћанство, завео нову вјеру у "Врховно биће" и постао њен првосвештеник. Борећи се против спољне интервенције, био је иницијатор стварања револуционарне армије. Послао је на гиљотину све прваке револуције и саборце који су заступали друкчије идеје или се противили терору. Кад је крупна буржоазија извела термидорски преврат 27. јула 1794, сутрадан су на гиљотини окончали живот он и остале јакобинске вође.

1804. - У Остружници код Београда почела устаничка скупштина ради успостављања судских и управних власти на ослобођеној територији, коју је сазвао вођа Првог српског устанка Карађорђе. Током скупштине, окончане 15. маја, пропао је покушај неких старјешина да је усмјере против Карађорђа и поново поставе питање вођства устанка.

1830. - Кнез Милош Обреновић формирао Гвардију, најрепрезентативнији дИо српске војске. У спомен на овај догађај, 6. мај се обиљежава као Дан Гардијске бригаде Војске Србије.

1840. - Пуштене у промет прве поштанске марке у Великој Британији - од једног и два пенија с ликом краљице Викторије Прве.

1856. - Рођен аустријски љекар јеврејског поријекла Сигисмунд Шломо Фројд, познат као Сигмунд Фројд, оснивач психоанализе, љекар за нервне болести и професор нервне патологије на Универзитету у Бечу. Пред нацистима је 1938. емигрирао у Лондон, гдје је 1939. умро. Посебно је истицао значај несвјесне психе и сексуалног нагона на психички живот људи. Његове психоаналитичке студије су знатно утицале и на литературу и на филозофију. Објавио је велики број дјела и психоаналитичких студија од опште медицинске, посебно психотерапијске вриједности. Био је комплексна личност у сваком погледу, а национално се није никад до краја осјећао Јеврејином /због чега је имао неспоразума са сународницима/, нити припадником аустријске или њемачке културе, али се 1914. - накратко, до првих пораза аустругарске војске у Првом свјетском рату од српске армије - одушевио походом Аустро-Угарске против, како је говорио, "дрских Срба". Дјела: "Психопатологија свакодневног живота", "Тумачење снова", "Три расправе о сексуалној терорији", "Досјетка и њен однос према несвјесном", "Прилог историји психоаналитичког покрета", "Увод у психоанализу","Тотем и табу", "О сну", "Психологија маса и анализа ега", "Ја и оно", "Микеланђелов Мојсије", "Достојевски и оцеубиство", "Нелагодност у култури", "Нова предавања за увођење у психоанализу", "Студије о хистерији" /с Јозефом Бројером/, "Аутобиографија".

1856. - Рођен амерички истраживач и адмирал Роберт Едвин Пири, чија је експедиција у априлу 1909. успјела да прва доспије до Сјеверног пола. Испитао је најсјевернији дио Гренланда, опловио га и 1901. установио да је острво. Дјела: "На сјевер преко Великог леда", "Најближе полу", "Сјеверни пол", "Тајне поларних путовања".

1861. - Рођен индијски писац и филозоф Рабиндранат Тагоре, добитник Нобелове награде за књижевност 1913. Написао је више од хиљаду поема, 24 драме, осам романа, најмање осам томова приповиједака, више од 2.000 пјесама и мноштво есеја. Писао је на бенгалском језику, а поезију је сам преводио на енглески. Напустио је традиционални књижевни бенгалски и писао на говорном језику. Његова поезија се одликује једноставношћу емоција и лирским достојанством језика, есеји снагом и јасноћом мисли, а романи друштвеном свијешћу. Главни циљ било му је повезивање источне и западне културе. Дјела: збирке пјесама "Градинар", "Гитанџали", збирке приповиједака "Група прича", "Златан чамац", "Касна жетва", "Снови", "Нуђења", роман "Гора", лирске драме "Читра", "Малини", публицистички рад "Национализам".

1862. - Умро амерички писац Хенри Дејвид Торо, један од најбољих америчких есејиста, назван "пустињак Валдена" зато што је од 1845. до 1847. живио усамљенички у шумама поред језера Валден. Писао је против ропства, отимачког рата САД против Мексика од 1846. до 1848. у корист робовласничког Југа, проповиједао је враћање природи и спајао мистику, филозофију природе и трансцедентализам. У најважнијем дјелу - збирци од 18 есеја "Валден", познатој и као "Живот у шуми", описао је усамљеничка искуства и погледе на живот и друштво. Остала дјела: "Дневник" /14 књига/, есеји "Грађанска непослушност", "Ропство у Масачусетсу", "Одбрана Џона Брауна".

1868. - Рођен српски математичар Михаило Петровић, оснивач Београдске математичке школе, професор Универзитета у Београду, члан Српске краљевске академије и многих иностраних академија наука. Као дјечак је научио рибарски занат, потом положио мајсторски испит рибарског еснафа и тако добио надимак "Мика Алас". Написао је више од 400 радова из теоријске и примијењене математике, математичке физике и хемије, механике, геометрије и опште феноменологије. Творац је математичке феноменологије, теорије математичких спектара која је практично примијењена у астрономским, статистичким и другим израчунавањима и веома је допринио математичкој анализи, посебно теорији диференцијалних једначина и теорији функција. Дјела: "Квалитативна интеграција диференцијалних једначина", "Елементи математичке феноменологије", "Феноменолошко пресликавање", "Предавања о математичким спектрима", путопис "Кроз поларну област", популарно написан роман "Јегуље".

1895. - Рођен амерички глумац италијанског поријекла Рудолф Валентино, најпопуларнија филмска звијезда почетком 20. вијека. Премда скромних глумачких способности, прославио се у нијемим филмовима улогама заводника, стекавши милионе обожаватељки. Филмови: "Четири јахача апокалипсе", "Дама с камелијама", "Шеик", "Шеиков син", "Крв и пијесак", "Млади раџа", "Господин Бокер", "Црни орао".

1915. - Рођен амерички филмски глумац и режисер Орсон Велс, чији је први филм "Грађанин Кејн" - дјело виртуозне изражајне снаге и оригиналности, техничких новина и новог начина монтаже - један од најбољих у историји кинематографије. Свако његово дјело носи печат снажне и оригиналне личности. Добио је 1971. награду "Оскар" за животно дјело. Остали филмови: режија и глума - "Величанствени Амберсонови", "Дама из Шангаја", "Магбет", "Отело", "Зрно зла", "Господин Аркаден", "Процес", "Поноћна звона", "Истине и лажи", глума - "Сиротица из Локвуда", "Трећи човјек", "Хотел `Интернационал".

1919. - На Версајској мировној конференцији послије Првог свјетског рата пораженој Њемачкој одузете колоније у Африци.

1932. - Француског предсједника Пола Думеа у Паризу убио руски емигрант.

1937. - Погинуло 36 путника највећег њемачког дирижабла "хинденбург", који се запалио послије прелијетања Атлантика, у тренутку кад је слијетао у Лејкхарст у америчкој држави Њу Џерси.

1941. - У Грацу у Другом свјетском рату нацистичке њемачке вође одлучиле да етнички очисте дијелове Југославије. Депортацијама су подвргнути Срби из усташке НДХ и Словенци који су из Словеније пресељавани у Србију ради ослобађања простора за насељавање Нијемаца, а Јевреји и Роми су депортовани и убијани у концентрационим логорима.

1949. - Умро белгијски писац фламанског поријекла Морис Метерлинк, добитник Нобелове награде за књижевност. Дјела: позоришни комади "Пелеас и Мелисанда", "Мона Вана", "Плава птица", "Принцеза Мален", дјела филозофско-лирске инспирације "Мудрост и судбина", "О смрти", "Живот пчела", "Живот мрава", збирка пјесама "Топли стакленци".

1974. - Западноњемачки канцелар Вили Брант поднио оставку послије кампање опозиције због шпијунске афере у којој је откривено да је његов блиски сарадник Гинтер Гијом био источноњемачки шпијун.

1981. - САД протјерале све либијске дипломате, тврдећи да влада Либије подржава међународни тероризам.

1991. - У Сплиту избиле жестоке демонстрације против ЈНА, у којима је убијен војник Сашко Гешовски, а слика дављења војника Светланча Накова обишла је свијет.

1992. - Умро Радисав Радовановић, један од 1.300 српских каплара славног Ђачког батаљона, предсједник Друштва за чување споменика и неговање традиција ослободилачких ратова до 1918. Учествовао је у Колубарској бици, прешао Албанију са српском војском с којом је послије пробоја Солунског фронта наставио марш за ослобођење отаџбине. Послије Првог свјетског рата је дипломирао агрономију и бавио се истраживањима у тој области. Био је директор Пољопривредног комбината "Беље", а потом је радио у Пољопривредном комбинату "Београд".

1992. - Умрла америчка филмска глумица њемачког поријекла Марлен Дитрих, која је снимила више од 50 филмова и важила за најтипичнији примјер вамп-глумице. Сахрањена је у родном Берлину, иако је највећи дио живота провела у САД, гдје је побјегла од режима Адолфа Хитлера, одбивши 1937. нацистичког диктатора који јој је понудио сјајну умјетничку каријеру у Њемачкој. Филмови: "Плави анђео", "Жудња", "Мароко", "Шангај-експрес", "Кисмет", "Обешчашћена", "Свједок оптужбе", "Суђење у Нирнбергу".

1993. - Скупштина Републике Српске на Палама одлучила да се о Венс-Овеновом плану за бившу БиХ, који је у Атини претходно потписао предсједник Републике Српске Радован Караџић, изјасни народ. На референдуму 15. и 16. маја против плана је гласало 96 одсто бирача.

1994. - Француски предсједник Франсоа Митеран и енглеска краљица Елизабета Друга отворили тунел испод Ла Манша.

1996. - Влада предсједника Гватемале Алвара Арсуа и вође љевичарске гериле потписали споразум о окончању 35-годишњег грађанског рата у тој средњоамеричкој земљи.

1999. - Током НАТО агресије на СРЈ погинуо Горан Раичевић, атлетичар дугопругаш, репрезентативац, троструки првак Балкана у кросу. Био је припадник Војске Југославије, а убијен је снајперским хицем у Медвеђи.

2000. - Становници Хрватског Благаја спријечили комеморативни скуп Срба у Вељуну, који је требало да буде одржан поводом страдања 520 становника овог кордунског мјеста и околних села, које су усташе убиле 6. маја 1941. године.

2000. - Ирска републиканска армија /ИРА/ објавила да је спремна да започне процес разоружања својих припадника и прихватила поновно отварање преговора са Комисијом за разоружање Сјеверне Ирске.

2005. Умро је Џои Грант, легендарни умјетник "Дизнија", аутор Краљице-вјештице у дугометражном цртаном филму "Сњежана и седам патуљака".

2007. - Умро један од највећих српских пјесника академик Стеван Раичковић.

2013. - Умро Ђулио Андреоти, италијански политичар и државник.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 19. мај На данашњи дан, 19. мај
На данашњи дан, 18. мај На данашњи дан, 18. мај
На данашњи дан, 17. мај На данашњи дан, 17. мај
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    23h 22m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    21h 24m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    20h 17m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    19h 25m
    1
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    13h 52m
    1