На данашњи дан, 7. мај

07.05.2024. 08:04
0
ИЗВОР: katera.news

Данас је уторак, 7. мај, 128. дан 2024. До краја године има 238 дана.

1682. - Умро руски цар Фјодор Трећи Алексејевич Романов, кога је на пријестолу наслиједио полубрат Петар Први, назван Петар Велики. Цар је постао 1676, али - малољетан и болешљив - није био у стању да самостално влада, па су земљом практично управљали његови ујаци, бојари Милославски. Током његове владавине Русија је учврстила власт на огромним новоосвојеним територијама у Поволожју, Сибиру и Украјини и омогућен је развој заната, рударства и трговине.

1833. - Рођен њемачки композитор Јоханес Брамс, истакнути касни романтичар. Досљедно је његовао класичну музичку равнотежу и као поборник оживљавања облика класичне и преткласичне музике компоновао је у традицији Јохана Себастијана Баха, Лудвига ван Бетовена и раних романтичара, али с довољно оригиналности и снаге да постигне јединство крепкости и њежне меланхолије, опорости и распјеваности. Синтетизовао је принципе класике и романтике, па су га сљедбеници назвали оснивачем њемачке новокласичне школе. Дјела: четири симфоније, камерна музика, виолинске и клавирске сонате, баладе, интермеца и варијације за клавир, два клавирска и један виолински концерт, вокалне композиције /"Њемачки реквијем"/, соло пјесме, хорови.

1840. - Рођен руски композитор Петар Иљич Чајковски, најистакнутији руски симфоничар 19. вијека, који је створио синтезу европског артизма и руске народне осјећајности. Његова музика се одликује искреношћу израза који разоткрива психолошке процесе и осјећања и својеврсном љепотом и снагом музичке мисли. Карактерише га и широко распјевана мелодика, богатство хармоније и блистав оркестарски колорит. Инспирисао се народном музиком, бајкама и руском историјом. Компоновао је шест симфонија, опере, увертире, концерте за клавир, концерте за виолину, камерну музику, балете, соло пјесме, клавирске композиције. Дјела: опере "Евгениј Оњегин", "Пикова дама", симфонија "Патетична", балети "Лабудово језеро", "Шчелкунчик", "Успавана љепотица", увертира "Ромео и Јулија".

1870. - Умро српски социјалиста Живојин Жујовић, идеолог социјализма, који је први у Србији изнио материјалистички поглед на свијет. Идеје социјалиста је прихватио на школовању у Русији, затим у Минхену и Цириху. Објавио је више студија, расправа и полемика.

1892. - Рођен српски писац Милутин Бојић, аутор поеме "Плава гробница" о масовном сахрањивању српских војника у море, трајног поетског споменика трагедије српске војске у Првом свјетском рату послије повлачења преко Албаније. Студирао је филозофију и педагогију у Београду. Учествовао је у балканским ратовима и у Првом свјетском рату. Послије повлачења преко Албаније радио је као државни службеник на Крфу и у Солуну. Умро је од туберкулозе у 25. години и сахрањен је на солунском гробљу Зејтинлик. Дјела: четири књиге пјесама и више драма, укључујући "Краљеву јесен" и "Урошеву женидбу".

1893. - Поводом 400 година од оснивања Ободске штампарије, Књижевно-умјетничка заједница под предсједништвом Милана Милићевића приредила прву изложбу српских књига у Београду.

1901. - Рођен амерички филмски глумац Френк Џејмс Купер, познат као Гари Купер, један од најомиљенијих глумаца у историји Холивуда, препознатљив по наглашеној индивидуалности. Снимио је 84 филма. Филмови: "Закон Дивљег запада", "Наредник Јорк" /Оскар/, "Коме звоно звони", "Тачно у подне" /Оскар/, "Вера Круз", "Пријатељско убјеђивање", "Љубав поподне", "Дрво за вјешање".

1915. - Њемачка подморница у Првом свјетском рату торпедовала британски путнички брод "Лузитанија" код обала Ирске у којем је погинуло 1.198 људи, укључујући многе Американце, што је поколебало неутралисте у САД и допринијело расположењу за улазак у рат на страни сила Антанте.

1928. - У Великој Британији старосна граница изборног права жена снижена са 30 на 21 годину.

1943. - Савезничке снаге у Другом свјетском рату заузеле Тунис и Бизерту, присиливши Нијемце на повлачење.

1944. - Совјетске трупе у Другом свјетском рату отпочеле напад на Севастопољ и сутрадан су успјеле да избаце Нијемце из те важне црноморске луке на полуострву Крим.

1945. - Нацистичка Њемачка обуставила отпор, чиме је окончан Други свјетски рат у Европи, а 9. маја је потписала безусловну капитулацију.

1954. - Ослободилачке снаге Вијетнама потукле Французе код Дијен Бијен Фуа, што је утицало на француску јавност да појача захтјеве за престанак бесмисленог рата и француска влада је 21. јула 1954. прихватила споразум којим је окончала војну интервенцију у бившим колонијама у Индокини.

1960. - Леонид Брежњев на мјесту предсједника Президијума Врховног совјета СССР наслиједио маршала Климента Ворошилова.

1970. - Сомалија национализовала све стране нафтне компаније и банке.

1990. - Двојица норвешких смучара први успјели да дођу до Сјеверног пола без паса, возила или било какве помоћи са стране.

1995. - Кандидат конзервативаца, градоначелник Париза Жак Ширак, на предсједничким изборима у Француској побиједио кандидата социјалиста Лионела Жоспена.

1997. - У извјештају владе САД осуђена сарадња Швајцарске с њемачким нацистима у Другом свјетском рату, посебно прихватање злата и драгоцјености опљачканих од жртава холокауста. У студији је наведено да је тиме продужен рат, јер је подржана "способност Њемачке да води рат".

1999. - Амерички авиони с пет пројектила разорили зграду Амбасаде Кине у Београду, усмртивши у њој троје кинеских новинара, а један цивил је убијен приликом бомбардовања оближњег хотела "Југославија". Претходно је НАТО авијација, као и пет дана прије тога, бомбама с материјалима високе проводљивости онеспособила кључне трафо-станице на ширем подручју Београда, изазвавши дјелимичан распад електроенергетског система у Србији.

2000. - Полагањем заклетве на свечаности у Кремљу, Владимир Путин званично преузео функцију предсједника Руске Федерације.

2005. - У Берлину у Њемачкој, отворен Меморијални центар у спомен шест милиона страдалих Јевреја током владавине нациста.

2010. - Умрла Лина Хорн, џез певачица која је пробила међурасне баријере и постала једна од првих црнкиња славних у Холивуду и на Бродвеју.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 19. мај На данашњи дан, 19. мај
На данашњи дан, 18. мај На данашњи дан, 18. мај
На данашњи дан, 17. мај На данашњи дан, 17. мај
Најчитаније
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    23h 19m
    0
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    15h 47m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    21h 20m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    22h 12m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    1h 20m
    0