Na današnji dan, 7. maj

07.05.2024. 08:04
0
IZVOR: katera.news

Danas je utorak, 7. maj, 128. dan 2024. Do kraja godine ima 238 dana.

1682. - Umro ruski car Fjodor Treći Aleksejevič Romanov, koga je na prijestolu naslijedio polubrat Petar Prvi, nazvan Petar Veliki. Car je postao 1676, ali - maloljetan i bolešljiv - nije bio u stanju da samostalno vlada, pa su zemljom praktično upravljali njegovi ujaci, bojari Miloslavski. Tokom njegove vladavine Rusija je učvrstila vlast na ogromnim novoosvojenim teritorijama u Povoložju, Sibiru i Ukrajini i omogućen je razvoj zanata, rudarstva i trgovine.

1833. - Rođen njemački kompozitor Johanes Brams, istaknuti kasni romantičar. Dosljedno je njegovao klasičnu muzičku ravnotežu i kao pobornik oživljavanja oblika klasične i pretklasične muzike komponovao je u tradiciji Johana Sebastijana Baha, Ludviga van Betovena i ranih romantičara, ali s dovoljno originalnosti i snage da postigne jedinstvo krepkosti i nježne melanholije, oporosti i raspjevanosti. Sintetizovao je principe klasike i romantike, pa su ga sljedbenici nazvali osnivačem njemačke novoklasične škole. Djela: četiri simfonije, kamerna muzika, violinske i klavirske sonate, balade, intermeca i varijacije za klavir, dva klavirska i jedan violinski koncert, vokalne kompozicije /"Njemački rekvijem"/, solo pjesme, horovi.

1840. - Rođen ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski, najistaknutiji ruski simfoničar 19. vijeka, koji je stvorio sintezu evropskog artizma i ruske narodne osjećajnosti. Njegova muzika se odlikuje iskrenošću izraza koji razotkriva psihološke procese i osjećanja i svojevrsnom ljepotom i snagom muzičke misli. Karakteriše ga i široko raspjevana melodika, bogatstvo harmonije i blistav orkestarski kolorit. Inspirisao se narodnom muzikom, bajkama i ruskom istorijom. Komponovao je šest simfonija, opere, uvertire, koncerte za klavir, koncerte za violinu, kamernu muziku, balete, solo pjesme, klavirske kompozicije. Djela: opere "Evgenij Onjegin", "Pikova dama", simfonija "Patetična", baleti "Labudovo jezero", "Ščelkunčik", "Uspavana ljepotica", uvertira "Romeo i Julija".

1870. - Umro srpski socijalista Živojin Žujović, ideolog socijalizma, koji je prvi u Srbiji iznio materijalistički pogled na svijet. Ideje socijalista je prihvatio na školovanju u Rusiji, zatim u Minhenu i Cirihu. Objavio je više studija, rasprava i polemika.

1892. - Rođen srpski pisac Milutin Bojić, autor poeme "Plava grobnica" o masovnom sahranjivanju srpskih vojnika u more, trajnog poetskog spomenika tragedije srpske vojske u Prvom svjetskom ratu poslije povlačenja preko Albanije. Studirao je filozofiju i pedagogiju u Beogradu. Učestvovao je u balkanskim ratovima i u Prvom svjetskom ratu. Poslije povlačenja preko Albanije radio je kao državni službenik na Krfu i u Solunu. Umro je od tuberkuloze u 25. godini i sahranjen je na solunskom groblju Zejtinlik. Djela: četiri knjige pjesama i više drama, uključujući "Kraljevu jesen" i "Uroševu ženidbu".

1893. - Povodom 400 godina od osnivanja Obodske štamparije, Književno-umjetnička zajednica pod predsjedništvom Milana Milićevića priredila prvu izložbu srpskih knjiga u Beogradu.

1901. - Rođen američki filmski glumac Frenk Džejms Kuper, poznat kao Gari Kuper, jedan od najomiljenijih glumaca u istoriji Holivuda, prepoznatljiv po naglašenoj individualnosti. Snimio je 84 filma. Filmovi: "Zakon Divljeg zapada", "Narednik Jork" /Oskar/, "Kome zvono zvoni", "Tačno u podne" /Oskar/, "Vera Kruz", "Prijateljsko ubjeđivanje", "Ljubav popodne", "Drvo za vješanje".

1915. - Njemačka podmornica u Prvom svjetskom ratu torpedovala britanski putnički brod "Luzitanija" kod obala Irske u kojem je poginulo 1.198 ljudi, uključujući mnoge Amerikance, što je pokolebalo neutraliste u SAD i doprinijelo raspoloženju za ulazak u rat na strani sila Antante.

1928. - U Velikoj Britaniji starosna granica izbornog prava žena snižena sa 30 na 21 godinu.

1943. - Savezničke snage u Drugom svjetskom ratu zauzele Tunis i Bizertu, prisilivši Nijemce na povlačenje.

1944. - Sovjetske trupe u Drugom svjetskom ratu otpočele napad na Sevastopolj i sutradan su uspjele da izbace Nijemce iz te važne crnomorske luke na poluostrvu Krim.

1945. - Nacistička Njemačka obustavila otpor, čime je okončan Drugi svjetski rat u Evropi, a 9. maja je potpisala bezuslovnu kapitulaciju.

1954. - Oslobodilačke snage Vijetnama potukle Francuze kod Dijen Bijen Fua, što je uticalo na francusku javnost da pojača zahtjeve za prestanak besmislenog rata i francuska vlada je 21. jula 1954. prihvatila sporazum kojim je okončala vojnu intervenciju u bivšim kolonijama u Indokini.

1960. - Leonid Brežnjev na mjestu predsjednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR naslijedio maršala Klimenta Vorošilova.

1970. - Somalija nacionalizovala sve strane naftne kompanije i banke.

1990. - Dvojica norveških smučara prvi uspjeli da dođu do Sjevernog pola bez pasa, vozila ili bilo kakve pomoći sa strane.

1995. - Kandidat konzervativaca, gradonačelnik Pariza Žak Širak, na predsjedničkim izborima u Francuskoj pobijedio kandidata socijalista Lionela Žospena.

1997. - U izvještaju vlade SAD osuđena saradnja Švajcarske s njemačkim nacistima u Drugom svjetskom ratu, posebno prihvatanje zlata i dragocjenosti opljačkanih od žrtava holokausta. U studiji je navedeno da je time produžen rat, jer je podržana "sposobnost Njemačke da vodi rat".

1999. - Američki avioni s pet projektila razorili zgradu Ambasade Kine u Beogradu, usmrtivši u njoj troje kineskih novinara, a jedan civil je ubijen prilikom bombardovanja obližnjeg hotela "Jugoslavija". Prethodno je NATO avijacija, kao i pet dana prije toga, bombama s materijalima visoke provodljivosti onesposobila ključne trafo-stanice na širem području Beograda, izazvavši djelimičan raspad elektroenergetskog sistema u Srbiji.

2000. - Polaganjem zakletve na svečanosti u Kremlju, Vladimir Putin zvanično preuzeo funkciju predsjednika Ruske Federacije.

2005. - U Berlinu u Njemačkoj, otvoren Memorijalni centar u spomen šest miliona stradalih Jevreja tokom vladavine nacista.

2010. - Umrla Lina Horn, džez pevačica koja je probila međurasne barijere i postala jedna od prvih crnkinja slavnih u Holivudu i na Brodveju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na današnji dan, 19. maj Na današnji dan, 19. maj
Na današnji dan, 18. maj Na današnji dan, 18. maj
Na današnji dan, 17. maj Na današnji dan, 17. maj
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    18h 32m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    4h 5m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    18h 42m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    4h 11m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    4h 9m
    0