На данашњи дан одбачен Венс-Овенов план јер није предвиђао Републику Српску

25.03.2023. 10:16
3
ИЗВОР: srna.rs

На преговорима у Њујорку на данашњи дан 1993. године одбачен је план копредсједника Међународне конференције о Југославији Сајруса Венса и лорда Дејвида Овена којим су Срби требали да одустану од Републике Српске, а да БиХ буде подијељена у десет кантона.

План је прихватила Хрватска, а лидер босанских муслимана Алија Изетбеговић потписао га је послије дугог убјеђивања, уз више ограда и услова.

План није потписала Република Српска, иако га није сасвим одбацила, али се успротивила мапама о разграничењу.

Тадашњи муслимански лидер Алија Изетбговић одбијао је редом све мировне планове до Дејтона, све нагодбе понуђене прије и током рата, а једино је овај план прихватио - и то условно.

Српска страна прихватала је све планове, осим Венс-Овеновог, јер није предвиђао постојање Републике Српске која је била услов да Срби као конститутиван народ са вјековним трајањем у БиХ пристану на њено издвајање из Југославије.

Лорд Овен ће након тога прихватити реалност и понудити план о подјели БиХ на три републике, који ће одбити муслиманска страна.

Први план који је требало да спријечи сукобе у БиХ понуђен је у договору српских представника из БиХ, Београда и представаника муслиманске стране, односно СДА, Алије Изетбеговића, Мухамеда Филиповића и Адила Зулфикарпашића.

Тај план предвиђао је опстанак скраћене Југославије коју би чиниле Србија, БиХ, Црна Гора и Македонија.

БиХ је била предвиђена без икаквих унутрашњих граница, а у њој, као и на нивоу федерације, важио би национални кључ док би се у врху државе смјењивали представици свих република. Изетбеговић је прихватио, па одбацио план.

Услиједио је план Жозе Кутиљера који је у име тадашње Европске заједнице понудио независну БиХ са три кантона унутар ње. И тај план је прихватио, па одбацио Алија Изетбеговић.

Након Вен-Овеовог плана, понуђен је Овен-Столтенбегов који је прихватила и опет одбацила муслиманска страна.

Тек у Дејтону Изетбеговић је ставио потпис на мировни план, који је био много слабији за муслиманске интересе од Београдског споразума, Кутиљеровог или Овен-Столтеберговог папира.

Сви међународни мировни планови, осим Венс-Овеновог /и Београдског који се темељио на скраћеној Југославији/, предвиђали су српску територијалну аутономију у БиХ.

Коментари 3
 • Generic placeholder image
  Soko 25.03.2023. 18:54
  Čedomire, sve si u pravu....tuga za šta se borismo
 • Generic placeholder image
  Čedomir 25.03.2023. 13:28
  Za ovaj plan bio Dodik. Kao i danas u Derventi proslavljaju ustaše dan 103 hrvatske brigade koja je počinila mnoge zlocine a nas veliki srbin otišao o trošku republike na Svetu goru i još poveo unuka. Ajde da Srbi proslave slavu neke svoje brigade u Hrvatskoj. Ali je ovo dozvolio naš veliki Baja. Stidite se borci RS kada vas dezerter ponizava
 • Generic placeholder image
  Leo 25.03.2023. 10:25
  I gdje nam je sada ta sloboda; u zakonu koji je potomak vjekovnih dušmana srpstva,kao izaslanik,(uz to oberučke prihvaćen od prodane srpske olosi)...donio...i zamisli...ni strane sile mu ne mogu ništa...AJDEEE ..E to su ti srbi koji balave pa i sinoć u Somboru,kako oni ne daju ništa..a sve već raskrcmljeno..fuj
Повезане вијести
Порушена табла "Добро дошли у Републику Српску" код Власенице Порушена табла "Добро дошли у Републику Српску" код Власенице
У Источном Сарајеву рођена два дјечака У Источном Сарајеву рођена два дјечака
Република Српска стари и нестаје: За 20 година изгубљен град величине Приједора, ускоро ће сваки трећи становник бити пензионер Република Српска стари и нестаје: За 20 година изгубљен град величине Приједора, ускоро ће...
Најчитаније
 • Дјеца брачног пара који је скочио са зграде пронађена мртва у стану
  9h 0m
  0
 • Немања Цуровић побједник Сабора гуслара "Романијо, горо од јунака"
  18h 29m
  0
 • Ухапшено 10 лица због трговине дрогом
  8h 41m
  0
 • Помозимо Игору да отпутује на операцију
  16h 53m
  0
 • Пожар у Бутмиру стављен под контролу, ватрогасци упутили апел грађанима
  7h 38m
  0