Na današnji dan odbačen Vens-Ovenov plan jer nije predviđao Republiku Srpsku

25.03.2023. 10:16
3
IZVOR: srna.rs

Na pregovorima u Njujorku na današnji dan 1993. godine odbačen je plan kopredsjednika Međunarodne konferencije o Jugoslaviji Sajrusa Vensa i lorda Dejvida Ovena kojim su Srbi trebali da odustanu od Republike Srpske, a da BiH bude podijeljena u deset kantona.

Plan je prihvatila Hrvatska, a lider bosanskih muslimana Alija Izetbegović potpisao ga je poslije dugog ubjeđivanja, uz više ograda i uslova.

Plan nije potpisala Republika Srpska, iako ga nije sasvim odbacila, ali se usprotivila mapama o razgraničenju.

Tadašnji muslimanski lider Alija Izetbgović odbijao je redom sve mirovne planove do Dejtona, sve nagodbe ponuđene prije i tokom rata, a jedino je ovaj plan prihvatio - i to uslovno.

Srpska strana prihvatala je sve planove, osim Vens-Ovenovog, jer nije predviđao postojanje Republike Srpske koja je bila uslov da Srbi kao konstitutivan narod sa vjekovnim trajanjem u BiH pristanu na njeno izdvajanje iz Jugoslavije.

Lord Oven će nakon toga prihvatiti realnost i ponuditi plan o podjeli BiH na tri republike, koji će odbiti muslimanska strana.

Prvi plan koji je trebalo da spriječi sukobe u BiH ponuđen je u dogovoru srpskih predstavnika iz BiH, Beograda i predstavanika muslimanske strane, odnosno SDA, Alije Izetbegovića, Muhameda Filipovića i Adila Zulfikarpašića.

Taj plan predviđao je opstanak skraćene Jugoslavije koju bi činile Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija.

BiH je bila predviđena bez ikakvih unutrašnjih granica, a u njoj, kao i na nivou federacije, važio bi nacionalni ključ dok bi se u vrhu države smjenjivali predstavici svih republika. Izetbegović je prihvatio, pa odbacio plan.

Uslijedio je plan Žoze Kutiljera koji je u ime tadašnje Evropske zajednice ponudio nezavisnu BiH sa tri kantona unutar nje. I taj plan je prihvatio, pa odbacio Alija Izetbegović.

Nakon Ven-Oveovog plana, ponuđen je Oven-Stoltenbegov koji je prihvatila i opet odbacila muslimanska strana.

Tek u Dejtonu Izetbegović je stavio potpis na mirovni plan, koji je bio mnogo slabiji za muslimanske interese od Beogradskog sporazuma, Kutiljerovog ili Oven-Stoltebergovog papira.

Svi međunarodni mirovni planovi, osim Vens-Ovenovog /i Beogradskog koji se temeljio na skraćenoj Jugoslaviji/, predviđali su srpsku teritorijalnu autonomiju u BiH.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Soko 25.03.2023. 18:54
    Čedomire, sve si u pravu....tuga za šta se borismo
  • Generic placeholder image
    Čedomir 25.03.2023. 13:28
    Za ovaj plan bio Dodik. Kao i danas u Derventi proslavljaju ustaše dan 103 hrvatske brigade koja je počinila mnoge zlocine a nas veliki srbin otišao o trošku republike na Svetu goru i još poveo unuka. Ajde da Srbi proslave slavu neke svoje brigade u Hrvatskoj. Ali je ovo dozvolio naš veliki Baja. Stidite se borci RS kada vas dezerter ponizava
  • Generic placeholder image
    Leo 25.03.2023. 10:25
    I gdje nam je sada ta sloboda; u zakonu koji je potomak vjekovnih dušmana srpstva,kao izaslanik,(uz to oberučke prihvaćen od prodane srpske olosi)...donio...i zamisli...ni strane sile mu ne mogu ništa...AJDEEE ..E to su ti srbi koji balave pa i sinoć u Somboru,kako oni ne daju ništa..a sve već raskrcmljeno..fuj
Povezane vijesti
Srpska za godinu dana "izgubila" više manjih opština Srpska za godinu dana "izgubila" više manjih opština
Veći prag za zanatlije ili skuplje usluge Veći prag za zanatlije ili skuplje usluge
Počela isplata penzija Počela isplata penzija
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    18h 5m
    5
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    1h 39m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    15h 40m
    6
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    20h 48m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    6m
    0