Na današnji dan poginuo srpski junak Boško Perić Peša

14.11.2023. 12:57
0
IZVOR: katera.news

Na današnji dan 1994. godine poginuo je srpski junak Boško Perić Peša.

Komandant hrabre i disciplinovane specijalne jedinice koja je uspješno branila srpsku zemlju na mnogim frontovima širom Republike Srpske.

Boško Perić-Peša rođen je 1.11.1971. godine u selu Ražljevo u opštini Brčko, a nadimak je dobio po stricu.

Školovanje je započeo u rodnom selu, a bio je primjeran i vrijedan đak. Školovanje u elektrotehničkoj školi, smjer telekomunikacije nastavlja u Sloveniji, u Ljubljani, gdje je živio kod svoje sestre. Po završetku škole 1989. godine odlazi na služenje vojnog roka u Podgoricu, a iz JNA izlazi sa činom desetara i zapošljava se u Kopru.

Po izbijanju ratnih sukoba u Hrvatskoj, izazvan patriotskim osjećanjima vraća se u rodno mjesto, i to zadnjim vozom Ljubljana-Vinkovci. Povratkom u zavičaj, stavio se na raspolaganje tadašnjoj JNA. Prvo „vatreno krštenje“ mu je bilo u proljeće 1992. godine u oslobađanju Šamca, u okviru rezervnog sastava tadašnje JNA.

Pred početak rata u Brčkom, formirana je elitna jedinica „Crvene beretke“ po uzoru na jedinice kapetana Dragana u Kninu.

U toj jedinici se nalazio i Boško Perić. Već u prvim akcijama pokazao se kao hrabar borac, što dokazuje način na koji je prvi put ranjen, prilikom zauzimanja prigradskog naselja Klanac u Brčkom. Drugo ranjavanje u avgustu je izdržao na nogama, iako ga je broving pogodio u prsa, objavljeno je na Fejsbuk stranici "Vojska Republike Srpske".

Po izlasku iz bolnice osniva interventni vod koji tada broji 19 vojnika, učestvuje u probijanju Koridora koji je bio jedina veza sa zapadnim dijelom Republike Srpske.

U martu 1993. godine odlukom 1. posavske brigade VRS ujedinili su se interventni vodovi u jednu elitnu diverzantsku jedinicu. Nije bilo dileme ko će komandovati tom jedinicom.

Boško Perić Peša, bio je, čini se, predodređen za to mjesto. Predloženo je i da jedinica nosi njegovo ime „Peša“, kao simbol hrabrosti, časti i poštenja koji su krasili mladića koji će do kraja svog kratkog života na tijelu imati više rana nego proživljenih godina.

Šest puta ranjavan, 14. novembra 1994. godine Peša kreće u svoju posljednju akciju na sopstveni zahtjev, u pokušaju da spase 70 opkoljenih srpskih vojnika na brdu Lisača na Majevici.

U njegovoj neposrednoj blizini pada bomba, čiji geleri pogađaju junaka po cijelom tijelu i smrtno ga ranjavaju. Podlegao je nekoliko minuta nakon ranjavanja.

Za života je odlikovan Medaljom heroja Milana Tepića, a posthumno Ordenom Obilića.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na današnji dan preminuo Vuk Stefanović Karadžić (VIDEO) Na današnji dan preminuo Vuk Stefanović Karadžić (VIDEO)
Na današnji dan preminuo Simeon Milutinović Sarajlija Na današnji dan preminuo Simeon Milutinović Sarajlija
Na današnji dan umro Čika Jova Zmaj Na današnji dan umro Čika Jova Zmaj
Najčitanije
  • Izgorio automobil u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    17h 29m
    0
  • Sjećanje na doktora i planinara Jova Elčića (FOTO)
    9h 18m
    2
  • Jednomjesečni pritvor muškarcu zbog mučenja psa
    17h 42m
    7
  • Knez Miloš - oslobodilac i autokrata
    21h 55m
    0
  • Uhapšen muškarac, zaplijenjeno više od kilogram droge
    19h 50m
    0