На данашњи дан рођен Никола Тесла, човјек који је промијенио свијет

10.07.2019. 09:26
0
ИЗВОР: Танјуг

На данашњи дан, 10. јула 1856. године рођен је српски научник и проналазач Никола Тесла, један од највећих умова у историји.

Рођен је као син свештеника Српске цркве у Смиљану, на територији данашње Хрватске. Његови родитељи Милутин и Георгина осим њега имали су сина Данета и ћерке Ангелину и Милку, старије од Николе и Марицу најмлађе дијете у породици Тесла.

Његовим изумима у много чему постављен је правац научно-техничког развоја у 20. вијеку.

Тесла је студирао електротехнику, али је никада није завршио. Насупрот свим великим ауторитетима његовог времена инсистирао је на коришћењу наизменичне струје умјесто једносмијерне. Пронашао је обртно магнетно поље, индукциони мотор, генератор и трансформатор, феномен електромагнетне резонанце и патентирао је низ изума на којима се заснива савремена електроника и електротехника уопште.

Без његових изума савремена цивилизација имала би потпуно другачији изглед. Пионир је и радио технике, бежичне телеграфије, радара. Патентирао је око 700 проналазака. Након што је прекинуо студије у Грацу, извјесно вријеме провео је у Будимпешти и Паризу, затим одлази у САД, где остаје до краја живота. 

Поводом стогодишњице његовог рођења, 1956. јединица за мјерење високог напона добила је Теслино име, којим је названа и јединица јачине магнетног поља.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица смрти Николе Тесле – господара муња, генија који је освијетлио свијет Годишњица смрти Николе Тесле – господара муња, генија који је освијетлио свијет
Вијенац за Николу Теслу умјесто на споменику завршио у кеси за смеће Вијенац за Николу Теслу умјесто на споменику завршио у кеси за смеће
Никола Тесла - творац новог техничког поретка свијета Никола Тесла - творац новог техничког поретка свијета
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    22h 22m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    12h 52m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    12h 33m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    21h 15m
    0
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    1h 19m
    0