Na današnji dan rođen Nikola Tesla, čovjek koji je promijenio svijet

10.07.2019. 09:26
0
IZVOR: Tanjug

Na današnji dan, 10. jula 1856. godine rođen je srpski naučnik i pronalazač Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u istoriji.

Rođen je kao sin sveštenika Srpske crkve u Smiljanu, na teritoriji današnje Hrvatske. Njegovi roditelji Milutin i Georgina osim njega imali su sina Daneta i ćerke Angelinu i Milku, starije od Nikole i Maricu najmlađe dijete u porodici Tesla.

Njegovim izumima u mnogo čemu postavljen je pravac naučno-tehničkog razvoja u 20. vijeku.

Tesla je studirao elektrotehniku, ali je nikada nije završio. Nasuprot svim velikim autoritetima njegovog vremena insistirao je na korišćenju naizmenične struje umjesto jednosmijerne. Pronašao je obrtno magnetno polje, indukcioni motor, generator i transformator, fenomen elektromagnetne rezonance i patentirao je niz izuma na kojima se zasniva savremena elektronika i elektrotehnika uopšte.

Bez njegovih izuma savremena civilizacija imala bi potpuno drugačiji izgled. Pionir je i radio tehnike, bežične telegrafije, radara. Patentirao je oko 700 pronalazaka. Nakon što je prekinuo studije u Gracu, izvjesno vrijeme proveo je u Budimpešti i Parizu, zatim odlazi u SAD, gde ostaje do kraja života. 

Povodom stogodišnjice njegovog rođenja, 1956. jedinica za mjerenje visokog napona dobila je Teslino ime, kojim je nazvana i jedinica jačine magnetnog polja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica smrti Nikole Tesle – gospodara munja, genija koji je osvijetlio svijet Godišnjica smrti Nikole Tesle – gospodara munja, genija koji je osvijetlio svijet
Vijenac za Nikolu Teslu umjesto na spomeniku završio u kesi za smeće Vijenac za Nikolu Teslu umjesto na spomeniku završio u kesi za smeće
Nikola Tesla - tvorac novog tehničkog poretka svijeta Nikola Tesla - tvorac novog tehničkog poretka svijeta
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    18h 14m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    16h 28m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    14h 18m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    6h 43m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    12h 16m
    0