На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве

10.05.2020. 10:49
0
ИЗВОР: СРНА

Турци су на данашњи дан 1594. године у Београду спалили мошти Светог Саве, првог српског архиепископа и просветитеља и једне од најзначајнијих личности у историји српског народа.

Свети Сава био је српски принц из лозе Немањића, монах, игуман манастира Студеница, књижевник, дипломата и први архиепископ аутокефалне Српске православне цркве /СПЦ/, а сматра се утемељивачем српске дипломатије, просвјете и културе.

Рођен је око 1174. године као Растко Немањић, најмлађи син великог жупана Стефана Немање.

Заједно са старијом браћом, Стефаном и Вуканом на двору у Расу добио је изванредно образовање и од ране младости показивао је љубав према књизи, а као младић, већ у 15. години, добио је од оца на управу Захумље.

Убрзо, 1192. или 1193. године, Растко је побјегао на Свету Гору и замонашио се у руском манастиру Свети Пантелејмон гдје је добио име Сава.

Касније је са својим оцем, који се замонашио и добио име Симеон, подигао манастир Хиландар, први и једини српски манастир на Светој Гори.

Године 1219. убиједио је васељенског патријарха и цара у Никеји да одобре аутокефалност српске цркве са статусом архиепископије и васељенски патријарх Манојло Први Цариградски именује га за првог архиепископа Србије.

На повратку са другог ходочашћа у Палестину, преминуо је у тадашњој бугарској престоници Великом Трнову 14. јануара 1236. године.

Његове мошти је у манастир Милешеву пренио његов нећак, краљ Стефан Владислав Први.

Присуство моштију Светог Саве имало је за Србе изузетан духовни, али и политички значај, нарочито у вријеме ропства под Османлијама.

Тако су устаници у Банату против турске тираније са краја 16. вијека, на челу са вршачким владиком Теодором, на свом устаничком барјаку имали извезену икону Светог Саве.

За одмазду Синан паша спалио је мошти Светог Саве 1594. године на Врачару у Београду, гдје се сада налази Храм Светог Саве.

Свети Сава је први у низу светитеља СПЦ из лозе Немањића.

Аутор је више писаних дјела, од којих су најзначајнија "Житије Светог Симеона", "Карејски типик", "Хиландарски типик" и "Студенички типик" и "Законоправило".

Коментари 0
Повезане вијести
Приказан руски филм о Светом Сави у Палама Приказан руски филм о Светом Сави у Палама
Пројекција руског филма о Светом Сави 18. марта у Палама Пројекција руског филма о Светом Сави 18. марта у Палама
Цртеж Светог Саве једини сачуван у пожару (ФОТО/ВИДЕО) Цртеж Светог Саве једини сачуван у пожару (ФОТО/ВИДЕО)
Најчитаније
 • Тијела жене и дјетета пронађена у кориту ријеке Миљацке
  20h 27m
  0
 • Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке
  14h 5m
  0
 • Изгорио помоћни објекат у Булозима
  20h 41m
  0
 • Годишњица убиства српских дјечака у Хаџићима; Срђан (12) и Сташа (13) убијени док су се играли
  20h 32m
  2
 • Еколошка катастрофа у Крупачким стијенама: Спалионица гума “Грета“ поново горјела (ФОТО)
  9h 31m
  6