Представљен пројекат прекограничне сарадње на Електротехничком факултету

26.10.2021. 13:42
0
ИЗВОР: Катера

На Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је представљен пројекат прекограничне сарадње “Transport related Air Pollution and Health impacts in the Čačak city (AIRPOLISCA), који реализују Електротехнички факултет у Источном Сарајеву, Факултет техничких наука Унивирзитет у Крагујевцу и Град Чачак. 

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић објаснио је да пројекат представља пренос технологије за развој сензорске мреже за мјерење квалитета ваздуха, који је већ развијен на овом факултету.

Поповић је рекао да је намјена да се ова технологија пренесе у град Чачак јер се оба града боре са проблемом квалитета и загађености ваздуха.

- На овај начин наука и два факултета спајају локалне управе из двије различите земље, нама блиске Србије и Републике Српске, тј. БиХ – рекао је Поповић.

Професор на Факултету техничих наука у Чачку Срећко Ћурћић изјавио је да без дигитализације у будућности неће моћи квалитетно да функционишу ни локалне самоуправе ни привредни субјекти и зато је, према његовим ријечима, јако важна заједничка сарадња.

- Иницирао сам идеју прекограничне сарадње, трансфера технологије из области дигитализације пољопривреде и заштите животне средине и осталих дигитализација захтевних процеса који се финансирају из одговарајућих фондова Европске уније – рекао је Ћурћић.

Према његовим ријечима, прекогранична сарадња добрих пракси у локалној самоуправи ће се проширити и на добре праксе одговарајућих привредних субјеката чиме ће се створити конкурентност привредних субјеката и добар амбијент, који треба да омогуће локалне самоуправе, за живот и рад.

Професор на Електоротехником факултету Универзитета у Источном Сарајеву Слободан Лубура истакао је да је вриједност овог пројекта око 16.000 марака.

- Пројекат је само полазна тачка за наставак даље сарадње. Сљедећи пројекат је апликација, написана је, тренутно је на оцјени, а његова вриједност је око 160.000 КМ – рекао је Лубура.

Лубура је додао да је овај пројекат први корак у међусобној сарадњи у којој ће и Технички факултет из Чачка, кроз други трансфер технологија, помоћи нашој локалној заједници.

Данашњем састанку присуствовали су и начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, помоћник градоначелника за област заштите животне средине града Чачак Мирјана Ђоковић, замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Костовић, те представници Електотехничког факултета у Источном Сарајеву и представници града Источно Сарајево.

Коментари 0
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Конкурс за упис студената 12. јуна Конкурс за упис студената 12. јуна
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    7h 11m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    7h 55m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    12h 0m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    12h 4m
    2
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    23h 48m
    0