На Филозофском факултету организован научни скуп и презентација зборника радова

16.06.2021. 20:45
0
ИЗВОР: СРНА

На Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је организован научни скуп "Друштво знања и процес трансформације филозофских и друштвено-хуманистичких наука", који концепцију изградње друштва знања ставља у центар свог критичког разматрања.

Један од организатора скупа Мишо Кулић рекао је да се друштвено-хуманистичке науке налазе у незавидном положају, пред самим нестанком, јер никада у својој историји, а нити је то њихов смисао, није било да производе материјалну, односно профитабилну корист.

-Када се од тих наука тражи да се тржишно адаптирају, оне тог тренутка могу саме себи да пресуде, односно да саме себе укину- рекао је Кулић новинарима.

Он је напоменуо да је научна размјена мишљења основа за одржавање овог научног скупа.

У оквиру рада научног скупа, чији је организатор Катедра за филозофију, представљен је зборник радова "Друштво знања" у којем су посебно за ову прилику припремљени и сабрани текстови бројних истакнутих интелектуалаца са пет универзитета из Републике Србије, Црне Горе и БиХ.

Кулић је изразио задовољство одзивом с обзиром на тренутне епидемиолошке околности.

Кулић је напоменуо да је иницијатива за одржавање научног скупа садржана у чињеници да је оријентација ка тржишним принципима, успостављена и спроведена болоњском декларацијом о високом образовању, као и продор бирократске и технократске праксе на универзитетима, довела не само до стагнације, већ и до озбиљне структурне кризе универзитета у којима је судбина друштвених и хуманистичких наука постала крајње неизвијесна.

Кулић је додао да је друштво знања привлачна синтагма и да би сви жељели да се друштво развија на основама знања.

-Ми се налазимо у потпуно другачијем свијету у односу на онај од прије 30 година и сасвим сигурно да када се говори о развоју друштва знања да је оно повезано са цјелокупним образовањем, али у првом реду са високим образовањем- истакао је Кулић.

Коментари 0
Повезане вијести
Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00 Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
Отворена изложба грбова српских владарских породица Отворена изложба грбова српских владарских породица
Почињу Дани Филозофског факултета Почињу Дани Филозофског факултета
Најчитаније
 • Сарајевско-романијски корпус - сами против свих (ФОТО)
  18h 28m
  6
 • Отворено Народно позориште Источно Сарајево (ФОТО)
  6h 25m
  8
 • Гeнерална скупштина УН усвојила резолуцију о Сребреници!
  10h 7m
  7
 • Егзотична пилетина у сосу
  18h 44m
  0
 • Мајдов има специјалну поруку након освајања сребра
  14h 44m
  2