На Филозофском факултету организован научни скуп и презентација зборника радова

16.06.2021. 20:45
0
ИЗВОР: СРНА

На Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је организован научни скуп "Друштво знања и процес трансформације филозофских и друштвено-хуманистичких наука", који концепцију изградње друштва знања ставља у центар свог критичког разматрања.

Један од организатора скупа Мишо Кулић рекао је да се друштвено-хуманистичке науке налазе у незавидном положају, пред самим нестанком, јер никада у својој историји, а нити је то њихов смисао, није било да производе материјалну, односно профитабилну корист.

-Када се од тих наука тражи да се тржишно адаптирају, оне тог тренутка могу саме себи да пресуде, односно да саме себе укину- рекао је Кулић новинарима.

Он је напоменуо да је научна размјена мишљења основа за одржавање овог научног скупа.

У оквиру рада научног скупа, чији је организатор Катедра за филозофију, представљен је зборник радова "Друштво знања" у којем су посебно за ову прилику припремљени и сабрани текстови бројних истакнутих интелектуалаца са пет универзитета из Републике Србије, Црне Горе и БиХ.

Кулић је изразио задовољство одзивом с обзиром на тренутне епидемиолошке околности.

Кулић је напоменуо да је иницијатива за одржавање научног скупа садржана у чињеници да је оријентација ка тржишним принципима, успостављена и спроведена болоњском декларацијом о високом образовању, као и продор бирократске и технократске праксе на универзитетима, довела не само до стагнације, већ и до озбиљне структурне кризе универзитета у којима је судбина друштвених и хуманистичких наука постала крајње неизвијесна.

Кулић је додао да је друштво знања привлачна синтагма и да би сви жељели да се друштво развија на основама знања.

-Ми се налазимо у потпуно другачијем свијету у односу на онај од прије 30 година и сасвим сигурно да када се говори о развоју друштва знања да је оно повезано са цјелокупним образовањем, али у првом реду са високим образовањем- истакао је Кулић.

Коментари 0
Повезане вијести
Студентима приближити дјела Моме Капора Студентима приближити дјела Моме Капора
Српски језик - стуб националног идентитета уз ћирилицу, као писмо српског језика и српског народа Српски језик - стуб националног идентитета уз ћирилицу, као писмо српског језика и српско...
Лаура и Милка пишу историју Катедре за физику Универзитета у Источном Сарајеву (ФОТО) Лаура и Милка пишу историју Катедре за физику Универзитета у Источном Сарајеву (ФОТО)
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    19h 18m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    16h 53m
    6
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    2h 52m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    22h 1m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    1h 19m
    0