На Филозофском факултету организован научни скуп и презентација зборника радова

16.06.2021. 20:45
0
ИЗВОР: СРНА

На Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је организован научни скуп "Друштво знања и процес трансформације филозофских и друштвено-хуманистичких наука", који концепцију изградње друштва знања ставља у центар свог критичког разматрања.

Један од организатора скупа Мишо Кулић рекао је да се друштвено-хуманистичке науке налазе у незавидном положају, пред самим нестанком, јер никада у својој историји, а нити је то њихов смисао, није било да производе материјалну, односно профитабилну корист.

-Када се од тих наука тражи да се тржишно адаптирају, оне тог тренутка могу саме себи да пресуде, односно да саме себе укину- рекао је Кулић новинарима.

Он је напоменуо да је научна размјена мишљења основа за одржавање овог научног скупа.

У оквиру рада научног скупа, чији је организатор Катедра за филозофију, представљен је зборник радова "Друштво знања" у којем су посебно за ову прилику припремљени и сабрани текстови бројних истакнутих интелектуалаца са пет универзитета из Републике Србије, Црне Горе и БиХ.

Кулић је изразио задовољство одзивом с обзиром на тренутне епидемиолошке околности.

Кулић је напоменуо да је иницијатива за одржавање научног скупа садржана у чињеници да је оријентација ка тржишним принципима, успостављена и спроведена болоњском декларацијом о високом образовању, као и продор бирократске и технократске праксе на универзитетима, довела не само до стагнације, већ и до озбиљне структурне кризе универзитета у којима је судбина друштвених и хуманистичких наука постала крајње неизвијесна.

Кулић је додао да је друштво знања привлачна синтагма и да би сви жељели да се друштво развија на основама знања.

-Ми се налазимо у потпуно другачијем свијету у односу на онај од прије 30 година и сасвим сигурно да када се говори о развоју друштва знања да је оно повезано са цјелокупним образовањем, али у првом реду са високим образовањем- истакао је Кулић.

Коментари 0
Повезане вијести
Професор Миланка Бабић на научном скупу у Андрићграду Професор Миланка Бабић на научном скупу у Андрићграду
На Катедри за синологију Филозофског факултета дипломирало 100 студената На Катедри за синологију Филозофског факултета дипломирало 100 студената
Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00 Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 47m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 46m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 22m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 43m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 26m
    9