На једном лијеку у БиХ зараде 15 пута више него у Србији

07.10.2021. 08:29
0
ИЗВОР: Глас Српске

Становници БиХ плаћају највишу цијену лијекова у региону, а да је регулатива које се односи на тржиште медикамената у интересу велетрговаца и малопродајних ланаца апотека показује податак да на лијеку који кошта 1.000 марака апотеке у Српској и ФБиХ зараде 200, односно 250 марака, а у Србији свега 15,60 КМ.

Подаци су то до којих је дошло Удружење грађана “Мисли добро”, које је уз подршку Центра цивилних иницијатива и УСАИД-а пола године истраживало реалне цијене лијекова у БиХ и региону. Од 13 посматраних лијекова из групе најпродаванијих, истраживање је показало да чак девет има највишу цијену у БиХ, међу којима су “херцептин”, “панопразол” те неке врсте лијека “хидрохлоротиазид”.

У Удружењу “Мисли добро” наводе да за овакво стање одговорност сносе сви нивои власти, прије свега Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ. Нагласили су да је БиХ све до 2017. године била једина земља у Европи која није имала правилник о цијенама лијекова и упозорили да посебно забрињава то што надзор над тржиштем лијекова у БиХ, вриједним више од 700 милиона марака, практично не постоји, јер надзорно тијело именовано тек у децембру 2018. због проблема са накнадама ни данас не засједа.

Члан Удружења “Мисли добро” Урош Вукић рекао је да Правилник о начину контроле, начину обликовања цијена лијекова и начину извјештавања о цијенама лијекова у БиХ највише иде на штету грађана.

- Максимална велепродајна маржа на лијекове у БиХ је осам одсто, док је у Србији и Црној Гори шест одсто - рекао је Вукић. Додао је да ништа боља ситуација није ни када су у питању малопродајне марже, које су дефинисала надлежна министарства здравља Српске и ФБиХ, које су фиксне и износе 20, односно 25 одсто, док су у Црној Гори 18 одсто, а у Србији и Хрватској су диференциране на начин да што је лијек скупљи маржа је мања.

- Примјера ради, на лијеку чија је цијена 1.000 марака, апотека у Републици Српској може зарадити 200 марака, у ФБиХ 250, у Црној Гори 180, у Хрватској 100, а у Србији свега 15,60 КМ - појаснио је Вукић.

Истраживање показује да апотекама на руку иде и “фармацеутска услуга” која не постоји у свим земљама региона. Наиме, Фонд здравственог осигурања РС за сваки лијек који се издаје на рецепт апотеци плаћа 1,43 КМ, док у ФБиХ она зависи од кантона до кантона те достиже и до 1,95 КМ.

Да су разлике у цијенама лијекова истог произвођача и истог паковања мјере и хиљадама марака потврдила је и секретар Удружења жена обољелих од рака дојке “Искра” Верица Тадић.

- Примјера ради један лијек код нас кошта 6.000 КМ, а у Србији 4.400 КМ. Обољеле жене које купе лијек чекају на рефундацију - рекла је Тадићева.

Економиста Саша Стевановић каже да су дали неколико препорука, међу којима је смањење велепродајне марже са досадашњих осам на шест одсто.

- Потребно је измијенити члан 9. Правилника на начин да се након израчунате компаративне цијене лијека цијена множи са 0,9, а не са један, као што је сада случај и тиме би добили нижу цијену. Потребно је измијенити и дио правилника тако да референтне земље за формирање цијена не буду Хрватска или Словенија, која има пет пута већи БДП од БиХ, већ рецимо Бугарска и Сјеверна Македонија - појаснио је Стевановић.

У препорукама је наведено и да треба утврдити одговорност директора Агенције за лијекове и Савјета министара БиХ због непостојања надзора над примјеном правилника, те у орган за надзор укључити и представнике удружења потрошача, као и удружења обољелих. Истакнуто је да би требало измијенити и начин финансирања агенције, јер финансирање путем буџета нарушава концепт независности и самосталности у раду. Између осталог наведено је и да треба укинути “фармацеутске услуге” и увести диференциране малопродајне марже, с тим да за лијекове на рецепт малопродајна маржа може бити највише десет или, као у Србији, 12 одсто. Затражено је и да стопа ПДВ-а на лијекове буде смањена на пет одсто.

Извршна директорица Удружења потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић рекла је за “Глас Српске” да већ неколико година упозоравају на прескупе лијекове.

- Сви који имају икакву могућност одлазе у Србију да би купили лијекове, јер су тамошње цијене далеко ниже него код нас. Да то није уносан посао не бисмо апотеке имали на сваком ћошку - упозорила је Марићева.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ жели да напусти више од трећине младих БиХ жели да напусти више од трећине младих
Са тржишта БиХ се повлачи аргета паштета чији је рок 10. септембар 2027. године Са тржишта БиХ се повлачи аргета паштета чији је рок 10. септембар 2027. године
Иако нема снијега, зимска опрема је обавезна од 1. новембра Иако нема снијега, зимска опрема је обавезна од 1. новембра
Најчитаније
  • Земни остаци Јована Дучића сахрањени у Требињу
    22h 1m
    8
  • Родитељ гађао флашом директора школе зато што није могао да довезе дијете до саме школе!?
    17h 19m
    0
  • Са тржишта БиХ се повлачи аргета паштета чији је рок 10. септембар 2027. године
    15h 42m
    0
  • Бора Станковић - "Сликар" пролазности живота и људске трагике
    16h 13m
    0
  • СИПА ухапсила пет особа
    20h 35m
    0