На јесен прва приватна школа за основце

06.03.2020. 09:10
0
ИЗВОР: Глас Српске

Школско звоно у првој приватној основној школи у Републици Српској требало би да се огласи већ на јесен, а према најавама оснивача, ђаци ће знање стицати по принципу Монтесори педагогије која се темељи на начелима дјечје слободе, независности и развоја.

Школска зграда, која се налази у бањалучком насељу Петрићевац, већ је завршена, а у току је опремање учионица, наставних кабинета, школске библиотеке, зборнице и других садржаја.

- Након што смо завршили зграду, за коју имамо употребну дозволу, упутили смо иницијативу за оснивање приватне основне школе Министарству просвјете и културе РС. Комисија из министарства је обишла наше просторије, да би провјерила да ли испуњавамо све услове за оснивање и очекујемо да ће и наредни кораци бити ускоро окончани да бисмо почели да радимо - истакли су за “Глас Српске” оснивачи.

Навели су да ће ова образовна установа као и друге основне школе у Српској радити по наставном плану и програму ресорног министарства, наглашавајући да ће у испуњењу задатих циљева плана и програма у великој мјери примјењивати принципе Монтесори педагогије.

- Ђаци ће имати персонализован план рада да би наставни план и програм савладали на начин који највише одговара њиховим способностима - увјеравају оснивачи. Истичу да већ бирају учитеље и наставнике који ће предавати полазницима њихове школе.

- Наставници који буду изабрани пролазиће обуке из Монтесори педагогије, а у плану су и студијска путовања у наше сестринске школе у Шведској, Енглеској и Америци прије извођења, али и у току извођења наставе - додали су иницијатори.

Кампус прве приватне основне школе у Српској простире се на 24.000 квадратних метара, а уз зграду се налази велико двориште и тениски терени, а ускоро би требало да “никну” и друга спортска игралишта за ђаке.

- У плану је да кроз наредних неколико година у свих девет разреда имамо 180 ученика, односно 20 ученика по одјељењу - казали су оснивачи.

У Министарству просвјете и културе потврдили су за “Глас” да је на њихову адресу стигла иницијатива за оснивање прве приватне основе школе у РС.

- Заједно са иницијативом је стигао и елаборат за оснивање приватне основне школе у Бањалуци и процедура је у току - кратко су рекли у Министарству просвјете.

 Блажи услови

Министарство просвјете и културе РС лани је измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању прописало блаже услове за оснивање приватних основних школа. Према новим прописима, услов за оснивање приватних основних школа, између осталог, је минимум 135 ученика распоређених у девет одјељења од првог до деветог разреда, што је дупло мањи број одјељења од оних која су раније била потребна. 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Све масовнија појава: И у Загребу ученик са листом ђака за одстрел Све масовнија појава: И у Загребу ученик са листом ђака за одстрел
Дванаестогодишњи ученик каменом погодио наставницу у главу Дванаестогодишњи ученик каменом погодио наставницу у главу
Ко више изостаје са наставе у Српској, основци или средњошколци Ко више изостаје са наставе у Српској, основци или средњошколци
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    15h 36m
    0
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 39m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    13h 58m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    23h 11m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    21h 9m
    0