На лијечењу 107 пацијената са ХИВ-ом у УКЦ Републике Српске

01.12.2023. 14:27
0
ИЗВОР: srna.rs

У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске лијечи се 107 пацијената од ХИВ и сви су стабилни захваљујући терапији која се стално унапређује, истакла је начелник Клинике за инфективне болести у УКЦ-у Антонија Верхаз.

Она је рекла да су у претходној години евидентирана два смртна случаја, преминули су пацијенти код којих је касно постављена дијагноза. Она је рекла да се због тога ставља акценат на рано откивање ове болести јер она није толико тешка и опасна као што је била прије 20, 30 или 40 година.

- Тренд оболијевања из године у годину је у повећању, можда због тога што је већа и боља доступност тестирања – рекла је Верхазова и додала да ХИВ данас спада у хроничне заразне инфекције које се држе под контролом захваљујући ефикасној терапији, те напоменула да УКЦ има сву доступну дијагностику, а да терапију обезбјеђује Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске Владо Ђајић рекао је да УКЦ, осим да лијечи пацијенте, има обавезу да ради и на превенцији настанка и ширења обољења, а истовремено на едукацији здравствених радника, студената и становништва.

-То радимо и данас – радимо бесплатне прегледе и овим путем желим да позовем све становнике који сматрају да су били у неком контакту или припадају некој ризичној групи да дођу на тестирање у УКЦ – рекао је Ђајић новинарима поводом обиљежавања Дана борбе против ХИВ/АИДС-а.

Љекар са Клинике за инфективне болест УКЦ Борко Павлица рекао је да је, за сада, терапија доживотна и изразио наду да ће некад у будућности то постати изљечива болест. Тренутно се раде истраживања на терапији, односно на инекцијама које се примају на неколико мјесеци, тако да то даје наду да ће доћи крај овој епидемији која траје већ 40 година, рекао је Павлица и напоменуо да стигма дефинитивно није прошла и да људи који живе са ХИВ-ом и пацијенти обољели од АИДС-а пролазе кроз, како је рекао, велику срамоту, не смију да кажу своју дијагнозу.

Сестра у Савјетовалишту за ХИВ и хепатитис УКЦ Дијана Кнежевић рекла је да ради са обољелима и са члановима њихове породице и да је, нажалост, сваки дан свједок стигме и дискриминације, која је још увијек присутна и код здравствених радника.

– Није срамота бити болестан, није срамота имати рођака, пријатеља или неког ко живи са ХИВ-ом, није срамота лијечити људе са ХИВ-ом – рекла је Кнежевићева и нагласила да је обавеза униформе коју носи да помогну, схвате и разумију сваког човјека, па тако и оног који живи са ХИВ-ом.

Поводом Дана борбе против ХИВ/АИДС Клиника за инфективне болести УКЦ Републике Српске данас је организовала бесплатно, добровољно и анонимно тестирање за све заинтересоване грађане на вирус ХИВ-а Тестирање се врши брзим, рапид тестовима, а сви заинтересовани грађани на тестирање могу доћи у Савјетовалиште Клинике за инфективне болести – у приземљу, амбуланта број три, улаз са паркинга до 19.00 часова.

Свјетски дан борбе против сиде – 1. децембар обиљежава се од 1988. године, а црвена трака, као симболе борбе против болести и солидарности са обољелима, установљена је 1991. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    17h 39m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    17h 10m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    13h 26m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    17h 33m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    9h 21m
    2